E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda felaket senaryosunu oluşturacak 3 etken---

Borsalarda felaket senaryosunu oluşturacak 3 etken

Borsalarda felaket senaryosunu oluşturacak 3 etken
17 Şubat 2021 - 11:20 borsagundem.com

Jefferies Baş Stratejisti Sean Darby küresel borsalarda oluşabilecek en kötü senaryoyu açıkladı. Buna göre yükselen tahvil verimleri, kredilerin yaygınlaşması ve doların yükselmesi yatırımcılar için felaket senaryosu anlamını taşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar ABD Hazinesi tahvil verimlerinin artmasından ve bunun borsalardaki ralliye zarar vermesinden endişe ediyor. Buna karşın söz konusu endişe yatırımcıların Salı günü büyük endeksleri rekor seviyelere yakın tutmaları konusunda engel olmadı.

Marketwatch’un haberine göre ABD tahvil verimlerindeki artış hisse senetlerindeki aşırı değerlemelerin doğrulanmasını daha da zor hale getiriyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin %1,2’nin üzerine tırmanması ve borsalardaki temettü verimi ile olan %1,5’i hedef göstermesi Jefferies Küresel Baş Stratejisti Sean Darby’e göre yakın zamanda yatırımcılar için satın alınabilir hale gelebilir.

Darby böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde hisselerdeki fiyat kazanç değerlemelerinin ilk kez bir teste tabi tutulacağını ve görece performansı yüksek olan S&P 500 Endeksi’yle daha yüksek değerlemelere sahip Nasdaq 100 gibi endekslerin karşı karşıya geleceğini belirtiyor.

Tarihsel olarak düşük tahvil oranları genellikle hisse senetlerindeki yüksek değerlemeleri destekler zira yatırımcıların hisse senetleri yerine tercih edebileceği çok az yer söz konusudur. Ancak stratejistler tahvil verimleri düşüş sürerken yukarı yönlü bir hareketin değerlemeler kısmında en fazla genişleyen Hisse senetlerini tehdit edebileceği konusunda uyardı. Tahvil fiyatları ve getirileri ters yönlü hareket ederler.

Ancak Darby tahvil piyasasının etkilerini daha da derinlemesine işliyor. ABD Merkez Bankası (FED) ortalama enflasyon hedeflerine adapte olmak isteyen piyasalar Darby’e göre büyük ihtimalle rejim değişikliğine gidecek. Bu durum FED’in daha sıkı bir politikaya geçmesinden önce ekonominin fazlasıyla hızlanmasına ve enflasyon hedefini aşılmasına neden olabilir.

Bol likidite beklentisinde olan finansal piyasalardaki bu rejim değişikliği, çöp tahvillerde veya yüksek getirili şirket tahvillerinde devam eden ralli ile gözlemlenebilir. Darby şirket tahvilleri verimlerinin aşırı derece düştüğüne dikkat çekerek tarihte ilk defa ABD Hazinesi’nin enflasyona ayarlı varlıklarından daha düşük işlem gördüğünü belirtiyor.

Öte yandan analistler, ABD Doları’nda 2021'e başlarken için mütevazı bir sıçrama görüldüğünü belirterek, 2020'deki sert düşüşünden sonra henüz ikna edici bir geri dönüş yapmadığını söyledi. Zayıf bir dolar genellikle küresel finansal koşullarının gevşek tutulmasına yardımcı olduğundan hisse senetleri için olumlu bir veri olarak görülüyor.

Darby konuyla ilgili açıklamasında, “Gerçekte hisse senetleri yatırımcıları için en kötü senaryo kredilerin yaygınlaşmasıyla birlikte gelen hazine satışları ve güçlü bir dolardır. Bugüne kadar yüksek ABD tahvil verimleri dolardaki düşüşü durdurmaya yetmedi. Reel faiz oranları hala negatif” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcıların beklentisi ne olmalı?

Jefferies baş stratejisti ilk beklentinin çok daha yüksek tahvil verimleri olacağını belirtiyor. Jefferies 10 yıllık tahvil verimlerinin yıl sonuna kadar %2’ye ulaşacağını öngörüyor.

Darby ikinci olarak S&P hisse senetlerindeki yüksek fiyat kazanç oranlarının 30 yıllık tahvillerdeki çöküşle birlikte çok net mutlak getiri sağladığını belirterek bu getirilerden teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi’nin de fayda sağladığını sözlerine ekliyor.

Söz konusu hisselerin uzun vadeli varlıklar olduğunu belirten Darby, bu hisseleri “ABD’deki uzun vadeli oranlardaki yükselişe en duyarlı” menkul değerler olarak tanımlıyor.

ABD’de 30 yıllık ABD Hazinesi verimleri Salı günü 8,6 baz puan yükseliş gösterererk %2,089’a tırmandı. 10 yıllık tahvil verimleri ise 9,8 baz puan yükselişle %1,298 oldu.

Ünlü aktörden sevgililer günü hediyesi Hermes hissesi

 

Küresel piyasalar, Fed'e odaklandı

 

Bitcoin 50 bin doların üzerinde işlem görüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman17 Şubat 2021 17:42

    Zor zahmet 1540 üstünde tutunmaya çalışıyoruz arkadaşlar,aslında tutunmaya çalışmıyoruz zira yabancı efendiler isterse burada kalıcaz aksi halde kalamayız,şunu aklınızdan çıkartmayın bu seviyeleri herkes biliyor yani bize mal aldırmak içinde yapıyor olabilirler,hep diyorum ekseriyete tabi olun akşam al sabah kar gördün sat akşam al hepsi bu,oyun değişti artık beklemeyin,bütün sermaye işlem yapmayın taaaaa ki 1550 üstünde 4-5 gün kapanış görene kadar.

  • Borsacı Osman17 Şubat 2021 13:10

    Döndük yine başa,1550 üstünde kalacakmıyız kalamayacakmıyız,sabah denedik olmadı satış geldi,ama bu deda geçen ki gibi 7-8 gün deneme olmaz,ya üstüne atacağız yada satış gelecek düşeceğiz,bu gün yarın belli olur maksimum yarım sermaye ile devam edin Maksimum,hepsi ile almayın.YTD

  • Kaçkar KAPLANI17 Şubat 2021 11:46

    Hepsine kulaklarımı ve gözlerimi kapadım. Hiç bir ekonomi yorumcusuna göre işlem yapmıyorum, tamamen global ve ülke gündemini takip edip kendi sezilerimi dinliyorum ve hiç kaybetmedim.