E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ‘eylül etkisi’ korkuları doğru mu?---

Borsalarda ‘eylül etkisi’ korkuları doğru mu?

Borsalarda ‘eylül etkisi’ korkuları doğru mu?
30 Ağustos 2021 - 12:31 borsagundem.com

Wall Street borsaları tarihsel olarak en düşük performans gösterdiği Eylül ayına giriyor. Ancak bu düşüşün yeniden gerçekleşeceğini beklemek doğru olmayabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Eylül ayı hisse senetleri için en kötü ay olarak bilinir. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert söz konusu mevsimsel verilere göre yatırım yapılmaması gerektiğini belirtiyor. Hulbert’in düşüncesinin sebebi ise eylül ayının hisse senetleri için kötü olacağını belirten herhangi bir tatmin edici verinin bulunmaması. Hulbert eylül ayına ilişkin karamsar öngörülerin bir açıklaması olmaması nedeniyle aylık performanstaki düşüşlerin tesadüfi olabileceğini belirtiyor.

Hulbert yazısında borsalarda ‘eylül etkisi’ olarak bilinen düşüşleri öneren iki açıklamaya odaklanıyor. Bu açıklamalardan birincisi, “önyargılı mevsimsel davranışlar” olarak biliniyor ve yatırımcıların yaz sonuyla birlikte portföylerinde değişiklikler yapacağı öngörülerine dayanıyor.

Hulbert’e göre söz konusu teori doğru olsa bile içeriğinde bir sorun barındırıyor. Zira bu modelin gerçek olması halinde ABD’dekinden altı ay sonrasında da güney yarım küredeki borsalarda da benzeri bir modelin ortaya çıkması gerekirdi. Ancak Hulbert böyle bir düzenin bulunmadığını belirtiyor.

Borsa uzmanı konuya örnek taşıması için Güney Afrika borsalarını Aralık ayından Mart ayına kadar değerlendirdiğini belirtti. Hulbert Güney Afrika borsalarını ortalama getiriye göre sıraladığında Nisan ayının takvimin en iyi ikinci ayı olduğunu belirtiyor. Mart ayı ise en iyi üçüncü ay.

Benzeri bir örnek Avustralya borsaları için de geçerli. Aralık ayından şubat ayına kadar yaz sezonunu yaşayan ülkede borsalar şubat ve mart aylarında takvim ortalamasından daha düşük bir performans göstermiyor.

Hulbert söz konusu ülkelerdeki deneyimlerin yatırımcı davranışlarında mevsimsel önyargıların olmadığını kanıtlayamayacağına dikkat çekiyor. Ancak borsa uzmanına göre yatımcıların böyle bir mevsimsel etkinin olduğunu iddia edebilmeleri için bunun sadece ABD’deki yatırımcılar için geçerli olduğunu düşünmesi gerekiyor. Hulbert bunun şüpheci olunması gereken daha farklı ve zor bir argüman ortaya çıkardığını belirtti.

 

Yatırım fonu vergi dönemi

Borsalarda Eylül ayındaki zayıf performansı açıklamak için kullanılan yayın teorilerden ikincisinin de yatırım fonlarının vergi yılının 31 Ekim’de sona ermesi gösteriliyor. Borsagundem.com derlediği bilgilere göre teoride fon yöneticileri eylül ayı itibariyle kayıp verdikleri pozisyonları terk ederek son tarihi beklemeye başlıyor.

Hulbert bu teorinin kolayca test edilebileceğini zira 1986’nın başından itibaren tüm yatırım fonlarının aynı vergi yılı takvimine sahip olması gerektiğini belirtiyor. Bunun öncesinde ise yatırım fonları vergi yıllarının sonunu belirlemekte özgürdü. Eğer 31 Ekim vergi ödemesi son tarihleri eylül ayının daha zayıf geçmesi konusundaki birincil sebepse Hulbert’e göre bu durumun 1986’dan itibaren başlaması gerekirdi.

Ancak bu böyle gözükmüyor. 1986 öncesinde Dow Jones Endeksi’nin eylül ayı dışındaki getirileri eylülün %1,8 yüzdelik puan yukarısında görülüyor. 1986 sonrasında ise bu oran %1,7’ye düşüyor. Bu da herkes için geçerli olan vergi takvimine geçişin ‘Eylül etkisi’ üzerinde belirgin bir etki oluşturmadığını gösteriyor.

Hulbert bu iki hipotezin yanlışlığının Eylül ayındaki zayıf performansı açıklayacak tatmin edici bir açıklamanın olmadığı anlamına gelmediğini belirtiyor. Ancak böyle bir açıklama bulunana kadar bu modelin gerçek olmadığına inanmak borsa yazarına göre en mantıklı seçenek. Zira borsalar istatistiksel olarak anlamlı görünen ancak gerçek dünyada önemi olmayan birçok korelasyonla doludur.

Hulbert borsaların gelecek ayı düşüşle geçirebilme ihtimalini kabul ediyor. Ancak borsa uzmanına göre bu düşüş gerçekten olsa dahi eylül ayında olunduğu için gerçekleşmeyecek.

 

Wells Fargo’nun borsalardaki favori sektörü

 

Fed sonrası altın kendini korumaya aldı

 

Altın “şahin” sevmiyor!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ30 Ağustos 2021 22:07

    ben zannetmiyorum.olsa bile bizim borsa çok az düşer fakat çöp senetleri 0,25 tL olur sağlam hisse senetleri de en fazla % 50 düşer fakat 6 ay sonra taşlar yerine oturur.bizim borsa dolar bazında kelepir bence.hisse senetlerinizi yezidlere beleşe kaptırmayın derim.ekim ayından itibaren yabancılar üsüşürler borsamıza.

  • Hüsnü 30 Ağustos 2021 21:32

    Batıda da bizdede çok yükseldi. Kar satışını fitillemeye çalıyorlar

  • Hüsamettin30 Ağustos 2021 21:02

    Aylardır her kağıdım zarar yazıyor her gün düşüyor kayıp %50 yi geçti hala eylülde şu olacak bu olacak daha ne olacak Allah aşkına ya yeter artık

  • Kimo Kim30 Ağustos 2021 21:31

    Düzeltme bekleniyor o sebeple bu tarz analitik haberler arttı

  • Mehmet B30 Ağustos 2021 18:40

    Korkudan Riskten vb o kadar çok konuşuluyor ki, aşırı değerlenen borsalar eninde sonunda patlayabilir.. .. bunun işaretleri sürekli veriliyor