E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda enflasyon endişesi zor dönemi başlatacak---

Borsalarda enflasyon endişesi zor dönemi başlatacak

Borsalarda enflasyon endişesi zor dönemi başlatacak
30 Kasım 2021 - 06:44 borsagundem.com

Uzun süredir yatırımcıların göz ardı ettiği ve ABD Merkez Bankası’nın geçici olarak nitelendirdiği enflasyondaki yükselişin yankıları piyasalarda görülmeye başlandı. Koronanın Omikron varyantına ilişkin belirsizliğin yarattığı endişeler de yükselişte

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon endişeleri yükselmeye başladı. Bu durum tüketicilerin de dikkatini çekerken, yatırımcıların strateji değiştirmesine neden oluyor. Enflasyonda yükseliş diğer ekonomik ve piyasa büyümesi döngülerinden çok daha farklı. Olumsuz sonuçları şirketlerde, finans alanında, hükümet düzeyinde ve tüketici davranışında tepkiler oluşturuyor ve bu da yükselişin devam etmesine neden oluyor. Enflasyondaki yükselişe tepkiler piyasalarda da göze çarpmaya başladı.

Forbes’un haberine göre Wall Street yükselen enflasyonun en kötü etkilerinin hangi alanda görüleceğine yönelik sinyaller arıyor ve ateşin sabit getirili menkul kıymetlere düştüğünü görüyor. Wall Street uzmanları tahvil yatırımcılarının, riskten kaçınma davranışı nedeniyle artan talepten zarar göreceğini düşünüyor. Uzun vadeli tahvil getirileri ABD Merkez Bankası’nın (FED) kısa vadeli faiz oranı yönetiminden bağımsız olarak hareket ediyor.

FED piyasaların belirlediği kısa vadeli oranlara dönüşü gerçekleştirdiğinde, uzun vadeli tahvil piyasası bu bağımsızlığı yeniden kazanacak. Ne de olsa 10 yıllık tahvilin negatif getiri sağlaması, enflasyon döneminde kayıp getirecek. Küresel piyasaların kaderi şimdi kısmen dünya çapındaki laboratuarların korona virüsün Omikron varyantına ilişkin yürüteceği araştırmalara bağlı. Varyantın etkilerinin ne olacağına yönelik belirsizlik, yatırımcıları haftalar süren bir paniğe sürükleyebilir.

Afrika’da tespit edilen varyantın oldukça endişe verici olduğu söylenirken, uluslararası seyahat yasakları yeniden devreye giriyor. Aşı üreticisi BioNTech ise ilk verilerin iki hafta içerisinde geleceğini düşünüyor. İlk bulgular, varyantın küresel toparlanma üzerindeki etkisinin ne olacağını belirleyecek. Omikron varyantına yönelik raporlar, haftanın ilk gününde borsalarda bir miktar istikrar getirdi. Ancak geçtiğimiz haftanın sonunda borsalarda ve ham petrolde düşüş görülmüş, volatilite yükselmişti.

Ancak kesin verilere henüz ulaşılamıyor. Citigroup stratejistleri Jamie Fahy ve Yasmin Younes, belirsizliğin iki ila sekiz hafta daha sürebileceğini açıkladı ve yatırımcıların kaldıraçlı pozisyonlarını sınırlandırmasını tavsiye etti. BCA Research Baş Küresel Stratejisti Peter Berezin, “önümüzdeki en az iki hafta volatilite yüksek seyredebilir” dedi. Açıklamasında hisselerin daha da düşebileceğini dile getirirken, %10 üzerindeki düşüşlerin alım fırsatı olacağını söyledi.

Yatırımcılar ise enflasyonla mücadele amacıyla sıkı para politikalarına yönelik yatırımlarından vazgeçti. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu strateji pandeminin en kötü döneminin geride kaldığı inancıyla popülerlik kazanmıştı. Ancak Omikron varyantının büyüme ve enflasyon için ne anlama geldiği henüz belirsiz. Medley Global Advisors Küresel Makro Stratejisti Ben Emons, “enflasyon düşen enerji fiyatlarıyla kısa bir süre gerileyebilir ancak karantinalar tedarik sorununda yeni engeller oluşturacak” dedi.

Belirsizliğin ortasında yıl başından bu yana %22 yükseliş gösteren S&P 500’de yatırımcılar yıl sonu yaklaşırken karlarını toplamak isteyebilir. Bir başka ihtimal de yeni varyanta ilişkin veriler ortaya çıkana kadar “evde kal” hisselerinde yeniden yükseliş görülmesi. Jacob Asset Management’tan Ryan Jacob, “içinde bulunduğumuz dönem de likidite ile aralık ayının politika riskleri” göz önünde bulundurulduğunda kısa vadeli portföy korumalarının da uygun olabileceğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hehe30 Kasım 2021 09:00

    Yaaa sormayin abd batiyormus raflar bosaltilmis hicbirsey bulanamiyormus kafalari baskmiyorki ekonomist bir liderleri olaydi bunlar gelmezdi bak bize refah huzur hersey var