E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda en uzun soluklu düşüş---

Borsalarda en uzun soluklu düşüş

Borsalarda en uzun soluklu düşüş
04 Ekim 2022 - 11:52 borsagundem.com

Bloomberg'in verilerine göre MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Şubat 2021'de gördüğü zirveden beri tam 594 gündür ayı piyasasında kalarak rekor kırdı. Böylece kayıplar 'Dot-com' balonunun yaşandığı dönemi aştı.

Küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz artırımları, güçlü dolar ve resesyon endişeleriyle olumsuz bir seyir hakim.

Her ne kadar İngiltere öncülüğünde küresel tahvil faizlerinde yaşanan düşüşün etkisiyle risk iştahında toparlanma görülse de analistler yatırımcıları dikkatli olması yönünde uyarıyor.

Özellikle gelişen ülke borsalarındaki negatif görünüm yeni bir aşamaya geçti. Bloomberg'in verilerine göre MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Şubat 2021'de gördüğü zirveden beri 594 gündür ayı piyasasında kalarak rekor kırdı.

Morgan Stanley analizine göre önceki rekor 589 günle 2021 yılı Eylül ayında sona eren ayı piyasasıydı. MSCI Gelişen Piyasalar endeksi geçen seneki zirvesinden bu yana yaklaşık yüzde 39 düştü. Endeks küresel finansal krizde yüzde 66 oranında düşüş kaydetmişti.

"Çıkışlar hızlanacak"

TS Lombard Gelişen Piyasa Strateji Birimi Yöneticisi Jon Harrison gelişen piyasaların dolardaki yükseliş ve ABD Borsalarındaki düşüş nedeniyle baskı altında kalmaya devam edeceğini belirterek "Dış koşullar kötüleştikçe gelişen ülke piyasalarından çıkışlar da hızlanacak" değerlendirmesini yaptı.

Morgan Stanley Stratejisti Jonathan Garner 10 Mayıs'ta Asya ve gelişen ülkelerin ayı piyasasının son fazına girdiği tahminini yaptı. O günkü kapanıştan bu yana MSCI gelişen piyasalar endeksi yaklaşık yüzde 13 düştü. Garner ve ekibi geçen ay 10 Asya ve gelişen ülke hisse senetlerinden 6 tanesinin Eylül veya Ekim'de dip yaptığını belirtti.

Stratejistler, hisse senetlerindeki gidişatı izlemek için dolardaki güçlenme, Fed para politikası gibi 10 gelişmeyi takip ediyor.

Yabancı sermaye çıkışı 2008 krizini aştı

 

Sterlinde yüzde 10'luk düşüş beklentisi

 

Güçlü dolardan nefret etmeden önce bir daha düşünün

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)