E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda düzeltme dönemi başladı mı?---

Borsalarda düzeltme dönemi başladı mı?

Borsalarda düzeltme dönemi başladı mı?
07 Temmuz 2021 - 11:39 borsagundem.com

Borsalarda güç kaybetme sinyalleri hız kazanıyor. Son dönemde rekor üzerine rekor kıran borsalarda, düzeltme dönemi başladı mı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar son haftalarda rekor yükselişler göstermiş olsa da Wall Street salı gününe satıcılı bir seyirle başladı. Salı günü Dow Jones Industrial Average 400 puanın üzerinde düşüş gösterirken, S&P 500’de de 30 puanlık bir düşüş kaydedildi. Ancak teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite’de görülen düşüş 17 puanla sınırlı kaldı.

Forbes’un haberine göre tüm bu düşüşler büyük olmasa da, finansal piyasaların geri kalanından gelen haberler yatırımcıların son dönemde üzerinde durmadığı risklerden bazılarının altını çizdi. İşte hisse yatırımcılarının, borsalarda düzeltmenin başlayıp başlamadığını değerlendirmek için göz önünde bulundurması gereken riskler.

Yatırımcıların karşısındaki riskler

Borsalarda yakın zamanda görülen düşüşleri günlük dalgalanmalar olarak düşünmek oldukça kolay. Ancak küçük sermayeli hisselerdeki düşüşün daha büyük olması dikkat çekici. Russell 2000 endeksinde %2’ye yakın bir düşüş görüldü. Küçük sermayeli hisseler, son dönemlerde büyük sermayeli hisselerden daha yüksek performans gösteriyordu.

Bununla birlikte birçok uzman da küçük sermayeli hisselerin ABD ekonomisinin sağlığını yansıttığını düşünüyor. Bunun nedeni ise daha küçük şirketlerin küresel faaliyetlerinin bulunmaması. Bununla birlikte ham petrol 2010 yılından bu yana ilk kez 77 dolar seviyesine tırmandıktan sonra varil başı 1,50 doların üzerinde düşüş yaşadı.

Petrol ihraç eden ülkeler petrol piyasalarını desteklemeye devam etmek için alınacak önlemler konusunda mutabakata varmayı başaramadı. Aynı zamanda kilit üyeler fiyatları yükselten üretim kısıtlamalarını tehdit altında bıraktı. Tahvil piyasaları da enerji fiyatlarındaki potansiyel düşüşün üzerindeki enflasyon baskılarının kalkmasına tepki gösterdi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili %1,36’ya geriledi ve şubat ayından bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Bunun ardından banka hisselerinde de sert düşüşler yaşandı. Bankalar tahvil getirilerindeki yükselişi, daha yüksek karlılık olarak yorumlamıştı.

Uzun vadeli düşünme

Yatırımcıların ve yatırım uzmanlarının kristal küreleri yok. Bu nedenle borsalarda düzeltmenin başladığını ya da ne zaman başlayacağını söylemek mümkün değil.

Ancak borsalarda düzeltme dönemleri oldukça sık yaşanıyor ve boğa piyasalarının sağlıklı bir parçası olduğu düşünülüyor. Uzun vadeli yatırımcılar için borsa düzeltmelerinin sağladığı bazı faydalar da var. Öncelikle borsalarda görülen düzeltme dönemlerinde kısa vadeli yatırımcılar piyasalardan siliniyor ve zaman içinde portföyüne düzenli yatırım yapan kişilerin hisseleri daha uygun fiyattan almasına imkan tanıyor.

Borsa düzeltmelerinde genellikle tüm hisselerde kapsamlı düşüşler görülüyor.

Düzeltmenin nedeniyle doğrudan ilişkili olmayan şirketlerin hisselerinde bile düşüş yaşanıyor. Hisselerin fiyatlarının düştüğü dönemlerde ise uzun vadeli yatırımcılar için dipten alım fırsatı doğuyor. Düzeltmeler aynı zamanda şirketlerin gelecekteki potansiyelleri için karamsar görüşleri de ortaya çıkarıyor.

Bunun sonucunda şirketlerin düşen beklentilerin üzerinde performans gösterme alanı oluşuyor. Aynı zamanda gelecekteki hisse fiyatı yükselişleri için bir katalizör görevi görüyor. Belki de en önemlisi düzeltmeler ekonomik beklentilerdeki gerçek değişimleri yansıtıyor ve bir şirketin ne kadar dirençli olduğunu ölçmeye yönelik değerli araçlar sunuyor.

Ekonomik koşullar zaman içinde inişler ve çıkışlar gösterebiliyor ve uzun vadeli yatırımcıların sert değişimlere hangi şirketlerin dayanıklılık gösterebileceğini bilmek oldukça önemli.

Dolar, altını baskıladığı için yükselişinde zorlanıyor

 

Yabancı yatırımcı Haziran'da alıma geçti

 

Risk iştahı zayıflarken, borsada teknik seviyeler öne çıkıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)