E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda duyarsızlaşmanın nedeni umutsuzluk---

Borsalarda duyarsızlaşmanın nedeni umutsuzluk

Borsalarda duyarsızlaşmanın nedeni umutsuzluk
13 Mayıs 2020 - 13:38 borsagundem.com

Wall Street haftalardır ekonomideki kötü göstergelerin aksine rekor yükselişler gösterdi. Uzmanlara göre piyasaların ekonomi verilerinden etkilenmemesinin nedeni yatırımcılardaki kasvetli ruh hali

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şubat ayı başından mart ayı ortalarına kadar hızlı bir düşüş gösteren ABD Borsaları 23 Mart tarihinde en düşük seviyeye ulaşmasının ardından nisan ayını rekor yükselişlerle geçirmişti. Olumsuz gelen ekonomik verilerin aksinde borsalardaki ralli yatırımcıların gelecek sene beklentilerini büyük bir heyecanla fiyatlandırdıkları yorumlarını getirmişti. Marketwatch yazarı Mark Hulbert’e göreyse yatırımcılar düşündüğümüz kadar coşkulu değiller ve borsaların yükselmesineyse tam da bu umutsuzluk havası neden oluyor.

ABD borsası 23 Mart’taki en düşük seviyesine göre nefes kesici bir ralli yaşadı. Nasdaq endeksi pozitif bölgeye taşındı, S&P 500 ise sene içinde verdiği kayıplar düşünüldüğünde 2019 sonu rakamlarıyla arasında sadece %9,3 fark var.

Rallinin gücüne rağmen, çoğu duyarlılık göstergesi yatırımcıların umutsuzluğa daha yakın olduğunu gösteriyor. Fakat bu rallinin sona ereceği anlamına da gelmiyor.

Duyarlılık göstergeleri rekor seviyelerde

Hulbert’in paylaştığı verilere göre normalde %31,2 olarak görülen şirket içi duyarlılık endeksi %60’a yükselerek son yirmi yılın en yüksek seviyelerini gösteriyor.

Amerikan Bireysel Yatırımcılar Derneği’nin hazırladığı yatırımcı duyarlılık anketlerinde ise çok daha kötü olan tablo önceki hesaplamalara göre yatırımcıların %97 oranında daha az duyarlılık gösterdiğini öne sürüyor.

ABD Merkez Bankası’na bağlı San Francisco Merkez Bankası’nın duyarlılık endeksine göre ekonomiye dayalı haber, makale, sözlü ve yazılı analizlere olan ekonomik duyarlılık önceki ölçümlere göre %98,8 oranında azalarak tarihi bir düşüşü gösteriyor.

Umutsuzluk borsaları yükseltiyor

Araştırmalar ekonomi aktörlerinin piyasa duyarlılığının azaldığını gösterirken Hulbert’a göre yatırımcıların ruh halindeki olumsuzluk duyarsızlaşmanın oluşmasında da önemli bir rol oynuyor.

Araştırma şirketi Ned Davis’in duyarlılık göstergelerinden oluşturduğu endekse göre 25 Şubat’tan 28 Nisan tarihine kadar piyasalara “aşırı derecede kötümserlik” hâkim. Şirketin Baş ABD Stratejisti Ed Clissold’a göre, aşırı kötümserlik hali 1980 yılından bu yana sadece sekizinci kez gerçekleşiyor. Clissold bu tip durumlarda borsaların ortalamanın üzerinde kazançlar ürettiğini belirtiyor.

Warren Buffett’ın görüşlerinin modası geçti

 

Borsalarda yeni bir satış dalgası bekleniyor

 

Avrupa Birliği'nde sanayi üretimi sert düştü

 

BIST yurt dışına odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)