E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda düşüşleri ralliye dönüştürecek 3 sinyal---

Borsalarda düşüşleri ralliye dönüştürecek 3 sinyal

Borsalarda düşüşleri ralliye dönüştürecek 3 sinyal
02 Aralık 2021 - 11:22 borsagundem.com

Fundstrat’tan Tom Lee, borsaların dip noktasına ulaştığını ve yıl sonunda ralli yaşanacağını söyledi. Şimdilerde görülen düşüşlerin ralliye dönüşeceğinin üç sinyali olduğunu belirten Lee, piyasaların ralliye hazır olduğunu ifade etti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında korona virüsün Omikron varyantından kaynaklı endişelerle ve ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın potansiyel politika değişikliğiyle tetiklenen bir haftalık düşüş Fundstrat’tan Tom Lee’ye göre sona ermek üzere. Çarşamba günü yaptığı açıklamada Lee piyasaların düşüşü geride bıraktığını ve yıl sonunda ralliye hazırlandığını gösteren üç sinyale dikkat çekti.

Bu faktörler aşağı ticaret hacminin iki gün %90’a yükselmesi, Wall Street’in korku ölçeğindeki fiyat hareketleri ve Powell’ın politika değiştirmeyeceği düşüncesi. Lee, “%90 oranında aşağı ticaret görülen iki gün dip noktasının işareti, zirvenin değil” diyerek  New York borsalarındaki aşağı ticaret hacminin ekstrem seviyelere yükselişine işaret etti. Business Insider’ın haberine göre geçtiğimiz hafta cuma günü ve bu hafta salı günü her %2’lik satışların oldukça kapsamlı olduğunu ve birçok hisseyi ilgilendirdiğini söyleyerek bu günlerde görülen %90’lık işlem hacminin alımlardan çok satışlarla ilgili olduğunu söyledi.

Ancak geçtiğimiz iki yılda, beş işlem gününde gerçekleşen iki günlük %90 aşağı ticaret hacmi görüldüğünde, Lee’ye göre tersine dönmesi beklenen ve alım fırsatı yaratan bir dip noktası oluştu. Lee, “Omikron ve Powell nedeniyle oluşan panik satışları, işlem yapılabilir bir düşüş için yeterli miktarda satış meydana çıkardı” dedi. Buna ek olarak VIX endeksindeki fiyat hareketlerinin de yatırımcı paniğinin pik yaptığını ve düşüş için hazır olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bu durum ise hisse fiyatları için olumlu olacak. Daha da önemlisi hisselerde salı günü görülen düşüşler, VIX’te yükseliş olarak yansıdı. Ancak bu yükseliş cuma günkü seviyelere ulaşmadı. Lee, “salı günkü satış dalgası yatırımcıları koruma arayışına itmedi. Yani türev piyasaları, satış dalgasından ayrıştı” diyerek, hisselerin salı günü yeni bir düşüş göstermesine ve VIX endeksinde daha düşük bir yükselişe işaret etti. Son olarak FED Başkanı Powell’ın ABD Kongresi’nde yaptığı konuşma salı günü yatırımcıları şaşırttı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Powell yeni korona virüs varyantının yarattığı tehdide rağmen, potansiyel bir politika değişiminin mümkün olduğunun sinyallerini verdi.

FED’in aylık tahvil alımlarını düşürme hızını artırabileceğini dile getiren Powell, faiz oranlarında da beklenenden daha erken bir yükselişin mümkün olabileceğine işaret etti. Ancak Lee, piyasaların bu açıklamayı fiyatlamadığını söyledi. Açıklamasında, “FED enflasyona bakış açısında değişikliğe gidiyor ve bunun artık geçici olduğunu savunmuyorsa, bu durumda FED’in politika değişiminden doğacak risklerin yükselmesi beklenir” dedi. Ancak bunun tam tersi görülüyor: FED’in ani bir oran artışına gitme ihtimali, yatırımcıların değerlendirmesine göre ekim ayından bu yana düşüşte.

Lee, “bizim görüşümüze göre hisselerde geçici faktörler nedeniyle satış dalgası yaşandı” dedi.

İvme kaybeden altın yatay seyrini sürdürüyor

 

Borsa İstanbul'da alış fırsatı mı?

 

Gündem yoğun, gözler kurlarda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)