E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda düşüşe engel olan güç sinyali---

Borsalarda düşüşe engel olan güç sinyali

Borsalarda düşüşe engel olan güç sinyali
10 Haziran 2021 - 11:06 borsagundem.com

Borsalarda görülen bir gün sinyali, hisselerde düşüş ihtimalini önlüyor. Büyük teknoloji şirketleri geri çekilirken, diğer hisseler liderliğe ilerliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Önde gelen ABD endeksleri büyük hareketler göstermek için mücadele ediyor. Ancak bazı hisseler, daha önce rekor üzerine rekor kıran büyük sermayeli teknoloji hisseleri geri çekilirken yükseliş gösteriyor. Bu durum ise piyasaların sağlıklı olduğunun ve yakın zamanda bir çöküşün görülmeyeceğinin sinyallerini veriyor.

Saut Strategy Teknik Analisti Andrew Adams Marketwatch’a yaptığı açıklamada, “en popüler endeksler yeni yükselişler göstermiyor olabilir, ancak birçok diğer piyasa ölçütü şimdiden yükselişe işaret ediyor” dedi. Açıklamasının devamında, “ayrıca NYSE’deki hisselerin en az %50’si kasım ayından bu yana 50 günlük hareket ortalamalarının üzerinde ve geçtiğimiz ay kısa bir dönem haricinde hisselerin %80’i 200 günlük hareket ortalamalarının üzerinde seyrediyor” ifadesini kullandı.

50 günlük hareket ortalaması bir varlığın kısa vadeli trendinin yansıması olarak görülürken, 200 günlük hareket ortalaması uzun vadeli trende işaret ediyor. Ölçüt niteliğindeki S&P 500 endeksi çarşamba günü kısa bir süre için 7 Mayıs tarihindeki rekorunun üzerine çıktı ve %0,1 yükseliş gösterdi.

Dow Jones Industrial Average %0,1’in altında yükseliş gösterirken, teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi bu hafta rakiplerinin önüne geçerek %0,2 yükseldi. Hisseler mayıs ayında görülen yükselişlerin ardından büyük oranda yatay seyir izliyor. Bu hafta aktivite özellikle düşük kaldı. Analistler bunun nedeni olarak perşembe günü açıklanacak olan mayıs ayı tüketici fiyat endeksinin yarattığı beklentiyi gösterdi.

Bununla birlikte Adams’a göre, piyasaların genelinin bu yıl yüksek profilli teknoloji hisselerinde gerileme görülürken, güçlü getiriler sağlamayı başarmış olması da dikkat çekici. Geçtiğimiz birkaç yılda FAANG olarak bilinen Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Google gibi hisselerin ve diğer yüksek profilli hisselerin güçlü yükselişi, Adams’a göre piyasaların “olduğundan çok daha iyi görünmesine neden oldu.”

Ancak şimdi yatırımcılar piyasalarda “kazananların” daha eşit bir şekilde dağılım gösterdiğini fark ediyor. Teknoloji hisselerinin dışındaki gruplar da yükseliş gösteriyor ve piyasa liderliğine ilerliyor. Adams FAANG ve benzeri hisselerin 2017 yılı ortalarından yakın zamana kadar piyasa liderliğini sürdürdüğünü ve yaklaşık %230 getiri sağladığını söyledi. Aynı süreçte Russell 3000 endeksi ise %80 getiri sağladı.

Ancak borsagundem.com'un derlemesine göre, 2021’in başlangıcından bu yana piyasalarda çok daha farklı bir tablo oluştu. Russell 3000 endeksi yükselişine devam ederken FAANG hisselerinde şubat ayından bu yana yeni bir yükseliş görülmedi. Adams, “bu piyasaların büyük teknoloji hisselerinin performansına bağlı olmadığını gösteriyor ve yükselişler diğer alanlara da eşit olarak dağılıyor” dedi.

Adams piyasa liderliğinin hangi hisse grubunda olacağını söylemenin oldukça zor olduğunu ve hisselerde ve sektörlerde belirgin yukarı yönlü trendlerin nadir görüldüğünü söyledi. Analist, “hangi grubun liderlik koltuğuna oturacağını söylemek neredeyse imkansız ancak piyasaların genelinde satış dalgası görülme ihtimali düşük” dedi.

Son dönemde NYSE’de işlem gören hisselerin %60 ila %70’i “iyi” günlerde yükselirken, %40’ı “kötü” günlerde de yükseliş göstermeyi başardı. Adams, “büyük ölçekli bir düşüş bekleyenler için, öncelikle bu güç sinyallerinin ortadan kalkması gerekiyor” dedi.

Vadeli piyasada işlem yapanlara son uyarı!

 

Borsada yoğun gündeme pozitif başlangıç

 

Piyasalar, enflasyon verisini fiyatlayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)