E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda düşüş geçici mi?---

Borsalarda düşüş geçici mi?

Borsalarda düşüş geçici mi?
14 Ekim 2021 - 18:01 borsagundem.com

Borsalar uzun bir boğa piyasasının sonunda, son dönemde düşüşte. Etki eden birçok faktörün biri de korona virüsün delta varyantı. Ancak Delta Investment Management kurucuları borsalarda düşüşün geçici olacağını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar son dönemde düşüş göstermeye başladı. Özellikle de pandeminin ortaya çıktığı 2020’nin mart ayında görülen sert düşüşün ardından başlayan uzun süreli boğa piyasasının sonuna gelindiğine yönelik görüşler var. Bu durum üzerinde etkisi olan birçok faktörden belki de en önemlisi de korona virüsün Delta varyantı. Ancak piyasalardaki zorlukların geçici olduğunu düşünmek için de nedenler var. Delta Investment Management Kurucuları Nicholas Atkeson ve Andrew Houghton, borsalardaki düşüşün neden geçici olduğunu Forbes yazarı Larry Light'a açıkladı.

Larry Light: Bu düşüş geçici mi?

Nicholas Atkeson: Sermaye piyasaları hiç bu kadar hareketli olmamıştı. Borsalar tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor ve faiz oranları düşük. 

Şirketler bu yıl rekor seviyelerde borçlanıyor. Yıl başından bu yana 1 trilyon dolar değerinde hisse ve neredeyse 4 trilyon dolar değerinde tahvil satıldı. Kredi anlaşmaları da dahil edildiğinde, toplam rakam 8,7 trilyon dolara yükseliyor. Şirketlerin elde ettiği gelirler genellikle hisse fiyatlarını destekliyor. Şirketler hisse geri alımları için nakit kullanıyor, temettü ödemelerini yükseltiyor ve sermaye getirisi yüksek alanlara yatırım yapıyor. Aynı zamanda yüksek maliyetli borçlarını da ödüyor. Sermayeye kolay ve düşük maliyetli erişim, uzun vadeli bir boğa piyasasının önemli bileşenlerinden bir tanesi.

Light: Peki son dönemde görülen düşüş konusunda ne düşünüyorsunuz?

Andrew Houghton: Kısa ve orta vadede, geride bıraktığımız beş haftada hisse fiyatlarında görülen düşüş kısmi olarak beş nedenden kaynaklandı. Birincisi, tedarik zincirlerindeki kısıtlamaların yarattığı belirsizliğin etkisi. İkincisi ABD’de hükümetin borç ödemeleri ve altyapı harcamalarıyla ilgili müzakereleri. Üçüncüsü, yükselen işçi maliyetleri. Dördüncüsü, petrol fiyatları da dahil olmak üzere yükselen enflasyonun, faiz oranlarında yükselişi getirebilme ihtimali. Beşincisi ise Çin’de büyümenin yavaşlaması. Tüm bunlar görünümü bulutlandırdı. Teknik açıdan bakıldığında Delta’nın piyasa algısı göstergesi bu hafta ayı piyasasına döndü.

Light: Bunlar kulağa hoş gelmiyor.

Houghton: Bu hafta üçüncü çeyrek bilançoları açıklanıyor. Analistler üçüncü çeyrek için hem bilanço hem de gayrisafi yurtiçi hasıla beklentilerini düşürdü. Üçüncü çeyrekte, bir önceki çeyreğe kıyasla büyümenin de yavaşlaması bekleniyor. Üçüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesinin yaklaşık %4 olacağı tahmin ediliyor. Bu rakam ikinci çeyrekte %6,7 seviyesindeydi.

Light: Burada bir talep faktörü var mı?

Atkeson: 

Uzun vadeli boğa piyasası beklentilerinin birçoğu, bugün karşılanmayan talebin dördüncü çeyreğe ve 2022 yılına sarkacağı görüşünü savunuyor. Eğer bu varsayım doğruysa, şirket yönetimleri pozitif bilançolar açıklayabilir. Tedarik zinciri konusunda beklenenden kötü gelişmeler görülürse bilançolar hayal kırıklığı yaratabilir ve borsalarda daha büyük düşüşler görülebilir. Yakın zamanda bu riski yönetmenin bir yolu, hisse dağılımını azaltmak olabilir.

Light: Yani kısa vadede görünüm olumlu değil.

Houghton: Eylül ayı ABD borsaları için olumsuz geçti. Üçüncü çeyrekte S&P 500 neredeyse yatay seyretti. Geçtiğimiz yıl kasım ayından bu yana S&P 500’de istikrarlı bir yükseliş vardı. Bu istikrar 2 Eylül tarihinde pik noktasına ulaştı. S&P 500’de eylül ayı boyunca %5’in altında seyreden ılımlı düşüşle birlikte piyasalardaki pozitif momentum dağıldı. Teknik açıdan bakmak gerekirse ABD borsaları için orta vadede görünüm, temkinli bir yaklaşımı gerektiriyor. Zayıflık devam ederse ayı piyasası başlayabilir.

Light: Peki uzun vadede neler olacak?

Atkeson: Uzun vadeli görünüm pozitif. S&P 500 200 günlük hareket ortalamasının üzerinde. Bu da uzun bir döngüye işaret eden bir gösterge. Makro ekonomik veriler ekonomik büyümenin devam ettiğini gösteriyor. Küresel tedarik zinciri sorunları, yükselen istihdam maliyeti, FED’den beklenen sıkılaşma, daha az hükümet teşviği, yükselen enflasyon ve yükselen faiz oranlarına rağmen büyüme sürüyor.

Houghton: 

Yatırım hedeflerinize, risk iştahınıza ve belirlediğiniz zamana göre farklı pozisyonlar alınabilir Kısa ve orta vadede temkinli ve uzun vadede boğa piyasası beklentisi yatırımcıların tercihlerine göre güvenli stratejiler olacak. Riskten kaçınan ve kısa vadeli yatırımcılar için, orta vadede temkinli olma gerekliliği yatırımlarının dağılımlarını değiştirmelerini gerektirebilir. Volatiliteye karşı daha yüksek toleranslı ve uzun vadeli yatırımcılar, boğa piyasası beklentilerine devam edebilir.

 

Bitcoin'de yeni yatırım hamlesi nasıl olmalı?

 

Küresel enerji piyasasında neler oluyor?

 

Yatırımcılar ne zaman nakde geçmeli?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Paraşütlü düşüşteyiz 14 Ekim 2021 23:40

    Dünyadaki düşüşün geçici olma ihtimali azdır diye düşünüyorum. . Türkiye’de de DÜŞÜŞ sürekli bir hale geldi geliyor gibi. . Ekonomistim diyenler doları artırmaktan başka bir şey yapmıyor. . Esnaf kanunu vb Seçimlerin yaklaştığını gösteriyor. . 120 binleri görmemiz sürpriz olmaz

  • Bir iki sene14 Ekim 2021 21:53

    Yooooooo kalıcı