E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda “Dörtlü Büyü” tehlikesi ---

Borsalarda “Dörtlü Büyü” tehlikesi

Borsalarda “Dörtlü Büyü” tehlikesi
19 Haziran 2020 - 11:58 borsagundem.com

Haziran’ın üçüncü Cuma’sına girerken borsaları büyük bir tehlike beklemekte

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

“Borsa endeksi vadeli işlem” (stock index futures), “borsa endeksi opsiyon” (stock index options), “tek hisse senedi vadeli işlem” (single stock futures) ve “tek hisse senedi opsiyon” (single stock options) sözleşmelerinin son kullanım tarihinin aynı güne denk gelmesine “Dörtlü Büyü” denir.

Dörtlü Büyü; her çeyreğin mart, haziran, eylül ve aralık aylarının üçüncü cuma gününe denk geliyor.

Hem vadeli işlem sözleşmelerinin hem de opsiyon sözleşmelerinin son kullanım tarihlerinin aynı gün ve aynı saat dilimi içinde dolması nedeniyle Dörtlü Büyü gününde, özellikle de son işlem saatinde, ki buna “büyü saati” (witching hour) deniyor, işlem hacmi ve volatilite çok yüksek oluyor.

Bir önceki dörtlü büyü günü olan 20 Mart’ta 18 milyar hisse el değiştirirken bu rakam borsaların son üç aylık hacim ortalamasının iki katı. Bu seferki dörtlü büyü gününde ise borsalardaki hacmin çok daha büyük olması bekleniyor. Goldman Sachs tarafından derlenen verilere göre, yaklaşık 1,8 trilyon dolarlık S&P 500 hisse senedi opsiyonunun süresinin dolması bekleniyor.

TIAA Bank’ın Küresel Piyasalar Başkanı Chris Gaffney, yatırımcıları portföylerini korumak için hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.

S&P 500 endeksi borsaları dip yaptığı Mart ayından beri %40 oranında yükselirken ölümcül korona virüsün ikinci dalgasının olacağı korkusuyla rallisini duraklattı. Geçen hafta borsalar Mart ayından sonraki en kötü haftasını geçirdi.

Nomura Securities’in stratejisti Charlie McElligott’a göre tarihte dörtlü büyünün gerçekleştiği tarihlerde genelde hisselerde geri çekilme oldu.

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

Goldman uyardı! Borsalarda düşüş olabilir

Altında dar alanda kısa paslaşmalar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burhan19 Haziran 2020 19:27

    bırakın bu büyü laflarını,hikaye bunlar.

  • tekfenzede19 Haziran 2020 17:31

    tekfen allah senin belanı versin artı 8 aç 3 e razıyım şimdi tam al sat kağıdı oldun

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Haziran 2020 20:18

    5 sene sonra zararını çıkartırsın korkma.

  • Ağlak sümüklü bedduacı20 Haziran 2020 14:12

    Yeter ulan her yere aynı şeyi yazıp durma. Bizim kadar para kaybetsen ağlamaz, beddua etmez intihar edersin. Biraz delikanlı ol ya sabret ya sat kurtul, biz de senden kurtulalım. Borsa burası , büzüğün yetmiyorsa psikoloji yapıyorsan hiç gelme.