E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda dikkatli olmak için 5 sebep---

Borsalarda dikkatli olmak için 5 sebep

Borsalarda dikkatli olmak için 5 sebep
26 Haziran 2020 - 15:35 borsagundem.com

Y kuşağı gündelik yatırımcılar borsalarda boğa piyasasına dair ibareler gösterse de borsalarda riskler artıyor. Borsalarda kâr elde etmek isteyenlerse riskleri göz önünde bulundurmalı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te çarşamba günü gerçekleşen sert düşüş hisse senetleri piyasalarında çok daha büyük bir krizin başlangıcı olabilir. Marketwatch yazarı Michael Brush borsalarda etki yaratabilecek beş sebebi derledi.

Brush’ın beklentilerine göre borsalarda mart ayı süresince oluşan olumlu faktörler borsaların tekrar aynı dip seviyesine inmesini engellese de Wall Street endekslerinde %5 ila %10 arasında düşüş beklemek oldukça mantıklı.

Boğalar piyasalarda

Boğa piyasası yatırımcıları piyasa duyarlılığını etkiliyor. Brush’a göre bu çok ateşli bir etki değil fakat hisse senedi alımlarını zorlaştırıyorlar. Bu kalabalık daha fazla boğa piyasasına dönüştükçe daha az boğa stratejisi uygulamak gerektiği anlamına geliyor. Brush piyasa duyarlılığındaki artışı Chicago borsasındaki aşırı optimizmle açıklıyor. Ayrıca Robinhood uygulaması üzerinden borsaya giren yeni yatırımcılar da rekor seviyeye ulaşmış durumda.

Şirket içi alımlar durdu

İçeriden alımlarda nötr seviyeye doğru ilerleniyor. Salı günü sadece 12 şirketin yöneticisi 100 bin dolar değerinde hisse satın aldı ki Brush bunun çok düşük bir seviye olduğunu belirtiyor. Düşüşün bir diğer sebebi de şirketlerin kazanç sezonuna girmiş olması. Bu nedenle de içerden alımlar kitlenmiş durumda. Fakat Marketwatch yazarı bunun tüm hikayeyi açıklamadığını düşünüyor

Salgın korkusu artıyor

Kovid-19 riskinde yükseliş söz konusu. Yeni vaka sayısında yeniden bir canlanma söz konusu. Brush salgının ilk günlerinde bunun test sayılarındaki artıştan kaynaklandığının söylenebileceğini fakat artık bunun mümkün olmadığını belirtiyor. Virüsün insanlar arasında dolaşması nedeniyle vaka sayısı test sayısına oranla yükseliyor. Marketwatch yazarı Harvard Üniversitesi’nden Dr. Michael Mina dahil olmak üzere konuştuğu birçok bulaşıcı hastalık uzmanının ekim ayı başındaki grip mevsimiyle birlikte salgında ciddi bir artışın ortaya çıkacağı konusunda uyardığını belirtiyor.

Biden borsaları korkutuyor

Wall Street’te politik riskler de artmış durumda. Anketler Joe Biden’ın an itibariyle Beyaz Saray’ın favori ismi olduğunu gösteriyor. Göstergeler aynı zamanda ABD Senatosu’nu da Demokratların kazanacağı yönünde. Demokratların uygulamak istedikleri vergi ve sınırlama politikaları hisse senetleri için olumsuz bir beklentiye neden olduğundan Wall Street Biden’ı olumlu karşılamıyor. Brush, analiz şirketi Corerstone Macro’nun verilerine dayanarak Biden’ın politikalarının borsalar için büyük bir yük oluşturacağını belirtiyor. Brush’a göre kurumsal vergi oranındaki, sermaye kazanımları ve temettü vergilerindeki yükseliş işyerleri ve yatırımcılar için 3,5 trilyon dolara mâl olabilir.

Borsalar zayıf mevsimsel döneme giriyor

Wall Street’te geleneksel olarak temmuz ayından ekim ayının sonuna kadar bir yavaşlama söz konusu olur. Brush’a göre borsaları mevsimsel sebeplerle zayıf bir dönem bekliyor.

Tüm haberler kötü değil

Brush borsalarda olumlu göstergelerin de borsalardaki beklenilen düşüşü aşırı dramatik senaryolardan koruduğunu belirtiyor.

Borsalardaki nakit seviyesi oldukça yüksek seviyelerde. ABD para piyasası fonlarında 4,8 trilyon dolar bulunuyor. 2009 Ocak ayında bu miktar 3,8 trilyon dolar seviyesindeydi. Bireysel tasarruflarda ciddi bir yükseliş söz konusu. Bu durum tüketici talebinde bir artışa da yol açabilir.

ABD Merkez Bankası ve hükümet destekleri ekonomiyi ciddi bir şekilde canlandırıyor. Brush’ın ifadelerine göre bu destekler henüz bitmiş değil. Ayrıca hükümetlerin aşırı maliyetler nedeniyle tekrar bir kapatma sürecine girmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Wall Street’te kırılganlığa 5 farklı yorum

 

Yeni yatırımcılar borsalarda kaybetmeye mahkum

 

Trump kaybetse de kazanacak 6 hisse

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)