E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda derin kazanan ve kaybeden ayrımı devam ediyor---

Borsalarda derin kazanan ve kaybeden ayrımı devam ediyor

Borsalarda derin kazanan ve kaybeden ayrımı devam ediyor
22 Ocak 2021 - 10:10 borsagundem.com

Borsalarda pandemi döneminde ortaya çıkan kazananlar ve kaybedenler arasındaki uçurum derinleşmeye devam ediyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik teşvik paketiyle yükselmesi beklenen harcamalar nedeniyle hisseler rekor seviyelere ulaştı. Aynı zamanda, aşılama programları, bu yılın son döneminde kurumsal bilançolarda toparlanmayı tetikleyecek. Ancak United Airlines gibi bazı şirketler için durum giderek zorlaşıyor. Havayolu şirketi, Çarşamba günü borsaların kapanmasının ardından, yatırımcılarına yaptığı açıklamada kayıplarının arttığını söyledi ve maliyet kısma planlarının altını çizdi. Şirketin hisseleri borsa açılışı öncesi %2’nin üzerinde düşüş gösterdi.

Bu tür haberler borsaların genel durumuyla sert bir tezat oluşturuyor. S&P 500 ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Composite, teknoloji hisseleri yükselişine devam ederken rekor seviyelere ulaştı. 

Dikkat çeken şirket ise, hisseleri Çarşamba günü neredeyse %17 ralli gören Netflix oldu. Şirketten yapılan açıklamada, şirketin 200 milyon abone sayısını geçtiği ve hisse geri alımlarını finanse etmek için ekstra nakit düşündüğü söylendi. Yardeni Research’ün Baş Yatırım Stratejisti Ed Yardeni, “internet bağlantısından sonra, Netflix evde sahip olduğumuz en önemli abonelik olabilir” dedi.

Ancak United Airlines, havayollarına yönelik talebin düşmesine neden olan korona virüs krizini atlatabilmek için mücadele ediyor. 

Şirket operasyonlarının finansmanını sürdürebilmek için milyarlarca dolar borçlandı ancak yine de geçtiğimiz çeyrekte, günde ortalama 33 milyon dolar maliyet kaydetti. Şirket kar marjlarının, 2023 yılına kadar 2019 yılındaki seviyeleri aşmasını beklemiyor. Netflix’in hisseleri geçtiğimiz yıl %73’lük ralli görürken, United Airlines’ın hisseleri %47 düşüş yaşadı.

CNN’in haberine göre, bu fark, pandemi ekonomisinde yer edinebilenler ve edinemeyenler arasında varlığını koruyan devasa uçurumun bir hatırlatıcısı. Aynı zamanda, pandemi sürecinde geride kalan şirketler, aşılama programlarının hız kazanmasına rağmen, düşük performans göstermeye devam ediyor. 

Bununla birlikte, ABD ekonomisi 2021 yılının ikinci yarısında hızlı bir büyüme gösterse de, ekonomik toparlanma her sektörde aynı seviyede hissedilmeyecek.

Capital Economics’ten Simona Gambarini, “pandemi sürecinde karantina önlemlerinin faydasını gören, iletişim, sağlık ve bilgi teknolojisi gibi sektörlerde, analistlerin bilanço beklentileri oldukça yüksek” dedi. Açıklamasının devamında, “ancak krizden en ağır darbeyi alan emlak, enerji ve finans gibi sektörlerde 2021 için bilanço beklentileri, 2019 yılı ortalamalarından daha düşük” ifadesini kullandı.

Şirketler Biden’ın ilk hamlelerinden memnun

Şirketler ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD’nin küresel ittifaklarla olan ilişkilerini yeniden düzenleme hamlelerinden ve göç reformuna öncelik verme planından memnuniyet duyuyor. Biden’ın göreve başlar başlamaz gerçekleştirdiği ilk hamlelerden biri, ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın bazı uluslararası anlaşmalardan geri çekilme çabalarını tersine çevirmek oldu. Paris İklim Anlaşması’na yeniden katılım sürecini başlattı ve ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) ayrılma sürecini durdurdu.

Güçlü bir ticaret lobisi, “şirketler ABD’nin iklim değişikliğiyle savaş için uluslararası çabalara yeniden katılmasını ve daha sağlıklı, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmesini destekliyor” dedi. Ancak şirketler halen kurumlar vergisindeki zamlar ve düzenlemelerin sertleşmesi konusunda endişeli.

Büyük bir altyapı harcama paketi mi geliyor?

Demokratların kongredeki çoğunluğu, büyük bir altyapı harcama paketiyle ilgili beklentiler yarattı. Geçtiğimiz dört yılda, Trump döneminde de bu alanda bir hamleye yönelik beklentiler vardı. Ancak herhangi bir adım atılması. Insight Investment’ın Portföy Yöneticisi Gautam Khanna, “demokratların senatodaki zayıf çoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda, altyapı harcamaları muhtemelen düşük seviyede tartışma yaratacak ve uygulanabilecek” dedi.

Açıklamasının devamında, “1,5 ila 2 trilyon dolarlık bir paket geçebilir” ifadesini kullandı. 

Konudaki iyimserlik şimdiden piyasalara yansıdı. ABD Infrastructure ETF, (ABD Altyapı Borsa Yatırım Fonu) Kasım ayında yapılan seçimlerden bu yana %17 yükseldi. S&P 500 ise aynı dönemde %14 artış yakaladı.

 

Risk iştahının seyri fiyatlamaları belirlemeye devam ediyor

 

Küresel piyasalar imalat verilerine odaklandı

 

ABD ve Avrupa vadeli endekslerinde düşüş hakim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmed22 Ocak 2021 11:43

    Bizim halkbankası xbank, bist 30 , bist 100 ve emsalleri arasında kaybettiren tek hisse olabilir. Makas oldukça açık ve yıllardır bekleyen yatırımcı mağdur. Buna karşılık tvf, spk, yönetim suskun. Bir sey olmuş ama olmamış gibi davranıyorlar. Akıl var izan var. Hisseye güveni zedeleyecek ne yaptınız. Yatırımcı bu kadar mağdur edilir mi? Niye güvenmiyorsun kendi hissene? Yani dava sonuçlandımı? Sonuclansada bu seviyede olsa anlayabilirim. Ama teknige göre asla hareket etmiyor. Yatırımcı kuruluşlarının önerilerine göre hareket etmiyor. Önerisi olan? İlginc olan 2013 yılından beri köprünün altından çok sular aktı. Yatırımcı magduriyeti icin çözüm bulunmadı.