E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda bir sonraki süreci kimse tahmin edemiyor---

Borsalarda bir sonraki süreci kimse tahmin edemiyor

Borsalarda bir sonraki süreci kimse tahmin edemiyor
01 Temmuz 2020 - 11:38 borsagundem.com

Oldukça karmaşık bir dönemden geçen borsalar analistlerin ve stratejistleri zorluyor. Borsaların geleceğine dair fikir ayrılıkları 2009’dan bu yana hiç bu kadar farklı olmamıştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz iki çeyrek ABD borsaları için en iyinin ve en kötünün yaşadığı zorlu bir dönem oldu. ‘Bu çelişkili atmosfer analistlerin ve yatırımcıların gelecek süreçte kafalarının karışmasına neden oluyor.

Wall Street’te Dow Jones ve S&P 500 endeksi Mart ayında salgının açtığı yaraları sararken ikinci çeyrekte 1938 yılından beridir en güçlü çeyrek performansını gösterdi. Bu performansa gölge düşüren iki önemli faktörse Dow Jones’un 2008 Finansal Krizi’nden bu yana en kötü ilk altı ayını ve S&P 500’ün de son on yılın en kötü ilk yarısını geçirmiş olması. Diğer bir deyişle Kovid-19 salgınının ABD’ye yayıldığı, işletmelerin salgının yayılmasını engellemek için kepenk kapatmaya zorlandığı ve ekonomin büyük bir yara aldığı korkunç bir ilk çeyreğin ardından ikinci çeyrekte endeksler geri dönüşün oluşturduğu olumlu atmosferle güçlü bir yükseliş yakaladı.

23 Mart tarihinde 2.237,40 puanla en düşük seviyeye ulaşan S&P 500 endeksi bu dip seviyeden %38 oranında yükselerek 3.100 puana yaklaştı. Dow Jones endeksinde dip seviyesinden yükseliş %38,5 oranında gözlenirken Nasdaq endeksindeki geri dönüş rallisi ise %46 oranını buldu.

Stratejistlerin beklentileri karmaşık

Mark Decambre’nin Marketwatch’taki yazısına göreyse problem borsalarda bundan sonrasına dair net bir görünümün olmaması. Stratejistlerdeyse beklentinin üzerinde gelen ilk yarı performansı ve yeni vaka sayılarındaki artışa rağmen yıl sonu projeksiyonlarında S&P 500 endeksinin yukarıya meyilli olduğu fikrine dair bir eğilim söz konusu.

Bağımsız yatırım araştırmaları firması Sundial Capital Research’ün Kurucusu ve borsa şirketi Sentiment Trader’ın Başkanı Jason Goepfert salı günü standart sapmalara dayanarak paylaştığı notta stratejistlerin yıl sonu beklentilerinde hiç olmadığı kadar çelişkili olduğunu belirtiyor.

Bloomberg’te yer alan bir habere göre araştırma firması Data Trek’in Kurucusu Nicholas Colas yakın zamanda konuyla ilgili paylaştığı bir anket sonucuna ilişkin benzeri notlar aktarıyor:

Ankete katılan yatırımcıların beşte birinin S&P 500’ün yıl sonunda şu anki seviyeye göre %10’luk bir yükseliş kaydedeceği cevabını verdiğini ve neredeyse aynı oranda katılımcının da aynı oranda bir düşüşle senenin sonlanacağını öngördüğünü belirtilıyor.

Goepfert stratejistlerdeki standart sapmanın fark edilmesinin bir diğer yolunun S&P 500’ün temmuz ayı sonundaki hisse senetleri performanslarında görüldüğünü belirtiyor. Goepfert analistlerdeki sapmanın 2009 yılından bu yana en geniş seviyeye ulaştığını belirtiyor.

Sundial analistleri borsa analistlerinin S&P 500 için yıl sonu beklentilerinin ortalama 2.998 puan olduğunu ve bunun şu anki seviyeden %3’lük düşüş anlamına geldiğini belirtiyor. Goepfert’e göre bu hedef endeksin haziran ayı sonunda işlem gördüğü yıla oranla en düşük yıl sonu hedefiyle uyum gösteriyor.

Olumsuz beklentiler borsayı yükseltebilir

Buna karşın olumsuz beklenti iyiye işaret olabilir. Ortalama hedef düşük olduğunda borsalar yakın vadeli piyasa getirilerinden çok büyük beklenti olmamasına rağmen son altı ayda ve 12 aylık dönemde daha iyi bir performans elde etme eğilimindedir.

Goepfert S&P 500’ün gelecek altı aya ilişkin ortalama beklentilerden %7 daha iyi bir geri dönüş yapıldığının altını çiziyor. Boğa piyasası ise en büyük problemin oluşmasına sebep olabilir.
Sundial analistine göre sene sonu sonunda borsalar %1,7’lik negatif bir geri dönüşe sahip olabilir.
Wall Street Journal’ın haberine göre Bank of Amerika’nın yıl sonu S&P 500 tahminlerinde 2.600 ve 3.100 hedeflerinden vazgeçilip 2.900 puanlık yıl sonu hedefi gösterildi. Goldman Sachs mayıs ayı sonunda üç aylık en düşük tahminlerini 2.400 puandan 2.600 puana yükseltmişti.

Tüm bunlarla birlikte ABD’de kasım ayı gerçekleşecek başkanlık seçimlerinin etkilerinin ne olacağı bilinmiyor. Milyonlarca kişinin virüs nedeniyle işini kaybettiği bu dramatik yılda tahmin oluşturmak ise imkansıza yakın.

ABD endekslerinde son 10 yılın en iyi çeyreği

 

Boğa piyasasının devam etmesi için gerekenler

 

Küresel endekslerin ilk yarı karnesi zayıf

 

Borsa İstanbul'da yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)