E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda Biden rallisi ne anlama geliyor?---

Borsalarda Biden rallisi ne anlama geliyor?

Borsalarda Biden rallisi ne anlama geliyor?
09 Kasım 2020 - 10:31 borsagundem.com

İşler iyi gittiğinde, bölünmüş hükümet piyasalar için iyi olabilir ancak bu durum, harekete geçmeyi gerektiriyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cumartesi günü, ABD başkanlık seçimlerinin sayımları tamamlandı ve Joe Biden’ın kazandığı açıklandı. Sokaklarda kutlama gerçekleşti. ABD borsaları da benzer bir kutlama havasında. S&P 500, Eylül ayının ilk günlerinde ulaştığı rekor seviyenin üzerine çıkacak gibi görünüyor. Güçlü bir ralli var. Piyasalar, görece olarak ılımlı bir demokrat başkan ve senatoda cumhuriyetçi çoğunluğunun, iyi bir gelişme olduğunu düşünüyor. Buna bir başka ralli için giderek artan talep de eklenebilir. Algılanan riskteki düşüş aynı zamanda daha zayıf bir dolar anlamına da geliyor, bu da ABD’nin tahvillerinin fiyatlarını yükseltiyor.

Hisse alıp satmak için ABD siyasetinin dışında nedenlerde var. Ancak bu hafta önemli bir değişim meydana geldi ve belirsizliğin büyük çoğunluğu ortadan kalktı. Bu değişimler, piyasalarda boğa piyasası taraftarı bir hava yarattı. 

Boğa piyasası

ABD Başkanı olarak, Biden’un ticaret politikası üzerinde kapsamlı bir etkisi olacak. Biden’ın isteyeceği son şey ise, Çin’le devam eden ticaret savaşı.

Biden’ın böyle bir savaşı kazanacağının garantisi yok ve Pekin’den gelen son veriler de, Trump yönetiminde artan gerilimin, Çin’in ihracatına minimum seviyede zarar verdiğini gösteriyor. Piyasaların Trump’la ilgili sevmediği şey, ticaret politikası ve tahmin edilebilir olmamasıydı.

Çin’in para birimine bakıldığında, Pekin’in dostluk eli uzattığı görülüyor. Yuan, Trump 2018 yılında gümrük vergilerini yükseltmeye başladığından ve söylemlerini sertleştirdiğinden bu yana, dolar karşısında en güçlü seviyesinde.

Bloomberg’in haberine göre, Biden’ın başkanlığı aynı zamanda, Trump’ın çevre üzerindeki çalışmalarını da tersine çevirebilir. Alternatif enerji bununla birlikte yükselişe geçecek. Yeni yönetimin petrol çıkarma konusundaki tavrına gelindiğinde, ham petrolün mevcut fiyatı, varil başına 40 dolar seviyesinde seyrediyor ve dolayısıyla Biden’ın herhangi bir etkisi olacağı düşünülmüyor. Bu seviyedeki fiyatlar, başkan kim olursa olsun, ABD’nin petrol sanayisi için kötü olacak. Ancak petroldeki gerileme, güneş enerjisi için iyi bir haber.

Daha da önemlisi, Trump’ın korona virüsü kontrol altına alma konusundaki yaklaşımının savunulacak bir yanı kalmamıştı. Tutarlılık ve disiplin, bir aşı bulunana kadar gerekli olacak. Aynı zamanda, aşının insanlara kolay ulaştırılması da önemli konulardan biri. Biden’ın ekibi şimdiden korona virüs stratejisi için bir danışma kurulu oluşturulduğunu açıkladı. Kurulun başında ABD’nin eski Sağlık Bakanı Vivek Murthy ve Obama yönetiminin sağlık danışmanı Ezekiel Emanuel olacak. 

Pandeminin daha büyük bir ciddiyetle ele alınması, riski ortadan kaldırmayacak ve ABD’yi Almanya haline getirmeyecek ancak en azından piyasalardaki gerilimi yatıştırabilir.

Bu koşullar altında, Biden’la ilgili son önemli nokta, Biden’ın piyasaları memnun edecek bir hazine bakanı atayacağı düşüncesi. Elizabeth Warren’ın senatodan onay alması mümkün görünmüyor, bu nedenle aday gösterilmeyecek.

Biden aynı zamanda, Trump’ın yaptığı gibi, kendi yandaşlarını ABD Merkez Bankası (FED)’nda kilit görevlere getirmeyecek. Eğer çoğunlukla spekülasyonlara neden olduğu gibi, hazine bakanlığı görevi, FED yetkilisi Lael Brainard’a verilirse, parasal stratejilere dönüş gerçekleşecek.

Bu da, kış aylarında virüsün ekonomide yeni bir büyük düşüşe neden olması halinde oldukça önemli olacak. Bu da piyasaları oldukça memnun eden bir durum.

Ayı piyasası?

Piyasalardaki ralli ve boğa piyasası savunuculuğu alışılmadık şekilde kısa sürebilir. Çünkü, önümüzdeki dört yılda Trump’ın başkan olarak kullanabileceği bir gücü olmasa da, gerçek bir siyasi gücü olacak ve bunu kullanması beklenecek. Trump, Biden yönetiminin karşısında kapsamlı bir muhalefet oluşturabilir. Aynı zamanda, yaşı nedeniyle Biden’ın başkanlığının tek dönem süreceği düşünülüyor. Yerine kimin geleceği ise şimdiden tartışma konusu.

Cumhuriyetçilerin iki yıl içinde, Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü geri alma ihtimali oldukça yüksek. Senato’da da 2022 yılında değişimler meydana gelebilir. Cumhuriyetçi senatörler emekli olduğunda, yeniden seçim yapılacak.

Demokratlar ve cumhuriyetçiler arasında, çekişmeler de oldukça muhtemel. Aynı zamanda Yüksek Mahkeme konusunda başkanın ve senatonun mutabakata varma ihtimali oldukça düşük.

Yüksek Mahkeme sağlık alanındaki konuları masaya yatıracak ve anlaşmazlığa neden olacak. Büyük bir siyasi karmaşa çıkarmanın yanında, sağlık haklarına erişimini kaybeden insanlarla birlikte ekonomik sorunlar da ortaya çıkabilir.

Tüm bunlarla birlikte, Biden korona virüsle karşı karşıya gelecek. Eğer virüs mutasyona uğrarsa ya da kış aylarında vaka sayıları yükseliş gösterirse, Biden’ın ABD’nin uzun vadeli sorunlarıyla ilgilenmesine fırsat kalmayacak.

Son olarak, bölünmüş bir hükümetin piyasalar için iyi olduğu düşünülebilir. Ancak ABD ekonomisinde yeni bir ekonomik teşvik paketine ve hükümet harcamasına yönelik ihtiyaçlar belirgin hale geliyor. Piyasalar için önemli olan değişimin boyutu ve ABD ekonomisi hala iyileşme sürecinde. Ancak Apollo Global Management’tan Torsten Slok’a göre, istihdam bir yıl önceki seviyelerinden çok aşağıda ve ekonomik gelişme yavaşlıyor.

Bölünmüş hükümetin piyasalar için iyi olacağını savunanlar, hükümetteki herkesin böylelikle kontrol altında olacağını düşünüyor. Bu da ekonomi için “zararsız” olarak algılanıyor. İşler yolunda giderken, bu düşünce geçerli olabilir ancak büyük sorunlar varken bir çıkmaz yaratacak. FED, faiz oranlarını bu seviyenin de altına düşüremediği için, kısıtlanmış durumda. Dolayısıyla hisse piyasalarının çökme ihtimaline karşı bilançolarının boyutunu ve olgunluğunu yönetmeye çalışıyorlar. Son dönemde piyasalarda görülen canlanma yakın zamanda son bulabilir. Aşı bulunamazsa ve korona virüse yönelik bir ekonomik teşvik paketi çıkmazsa, ekonominin aldığı darbeler uzun vadeli olacak.

Asya borsaları, ABD ve Avrupa vadelilerinde sert yükselişler var

 

Trump çıkış yolu arıyor

 

Trump: Bu çalınmış bir seçim

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş09 Kasım 2020 16:38

    dünyanın sonu gelmiş ahı gitmiş vahı kalmış bir ihtiyarın arkasından gidiyolar ya kardeşim bunun beyni bile kalmamıştır hala medet umuyolar ne günlere kaldık kıyamet yakın galiba.

  • Umut09 Kasım 2020 13:54

    Bence bizdeki  albayrak rallisi...

  • Metin09 Kasım 2020 13:16

    Biden , Maliye Bakanı arıyormuş , haberde öyle diyor

  • net ifade 09 Kasım 2020 10:55

    Dış pazarlarda Biden rüzgarı olabilir ama bizdeki olumlu rüzgar iki başarısız kişinin bakan Albayrak ve merkez başkanı Uysal'ın gidişine duyulan sevinci göstermekte bundan sonra kuralına göre  yürüyecek inancına dayalı. RTE hemen onaylamalı. Eğer kabul etmez ise  istifayı kabus geri dönecektir. Halk ve piyaslar bu gelişmelerden çok memnun Burası çok kesin