E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda balon sinyalleri çöküşü getirmeyecek---

Borsalarda balon sinyalleri çöküşü getirmeyecek

Borsalarda balon sinyalleri çöküşü getirmeyecek
17 Ağustos 2021 - 13:46 borsagundem.com

JPMorgan’dan yapılan açıklamada borsalarda balon benzeri davranışların, çöküşü getirme ihtimalinin düşük olduğu söylendi. Değerinin altında işlem gören hisseler ise tahvil getirileri artarken tampon görevi görecek.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tahvil getirileri ve hisselerde döngüsel yatırımlar bu ay düşüşe geçti ve 2021’in geri kalanında yükselmeleri bekleniyor. Ancak JPMorgan Chase tarafından yayınlanan bir rapora göre yükselen tahvil getirileri ve borsalardaki “balon benzeri davranışların” borsalarda çöküşü getirme ihtimali düşük.

Bankanın stratejistleri pazartesi günü yayınlanan notta hisseler konusunda boğa piyasası beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi. Bu beklenti ise tahvil getirilerindeki yukarı yönlü baskılara ve SPAC, halka arzlar, Bitcoin ve hidrojen alanlarında oluşan “mini balonlara” rağmen yüksek. S&P 500, Dow Jones Industrial Average ve Nasdaq Composite gibi önde gelen hisse endeksleri pazartesi günü, Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesi gibi bazı faktörlerin ışığında karışık seyretti.

Ancak endeksler rekor seviyelere yakın işlem görmeye devam ediyor. Market Watch’un haberine göre JPMorgan stratejistleri, “ılımlı ölçüde yükselen tahvil getirileri hisse değerlemeleri için zorluk yaratmayacak” dedi. Açıklamanın devamında, “değerinin altında işlem gören hisseler, yükselen getiri ortamında yüksek performans göstereceği için bir tampon görevi görecek” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta JPMorgan’ın müşterilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği bir anket çalışmasında yatırımcıların %48’inin S&P 500’ün yıl sonunda 4,600 seviyesine yükselmesini beklediği ortaya çıktı. Yatırımcıların %26’sı ise endeksin yılı 4,400 seviyesinde kapatmasını beklediğini ifade etti. Endeks pazartesi günü kapanışta 4,479 seviyesindeydi. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirileri, Ağustos ayının ilk günlerinde %1,17 seviyelerine düşmesinin ardından pazartesi günü %1,26’dan işlem gördü.

JPMorgan analistleri “tahvil getirilerinin oldukça düşük olduğuna inanıyoruz ve tahvillerde ağırlığın düşürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle yatırım tavsiyelerimiz arasında değerinin altında işlem gören hisseler var” dedi. Analistlere göre “mekanik olarak yüksek getiriler hisselerin risk primini düşürebilir”. Ancak hisse değerlemeleri konusunda endişelenmeye başlamak için getirilerin mevcut seviyelerden 100 baz puanın üzerinde yükseliş göstermesi gerekiyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Russell 1000 Value Index’in ölçüt kabul edildiği değerinin altında işlem gören ‘değer hisseleri’ de Ağustos ayının ilk dönemlerindeki düşüşün ardından yükselişe geçti. Endeks pazartesi günü %0,1’in üzerinde yükseliş gösterdi. Bununla birlikte Russell 1000 Growth (büyüme) endeksi %0,2 yükseldi. JPMorgan stratejistleri özellikle döngüsel hisseler ve değer hisseleri konusunda boğa piyasası beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Bunun nedenlerinden bir tanesi de şirketlerin ikinci çeyrekte açıkladığı güçlü bilançolar oldu. Aynı zamanda ABD’de korona virüsün delta varyantıyla ilgili risklerin geri çekildiğine yönelik sinyaller de etkili oldu. Analistler, “korona virüsün delta varyantı konusunda, aşı oranlarının yüksek olduğu ülkelerde ölümlerin düşük olmasının yatırımcıların bunu görmezden gelme ihtimalinin yüksek olacağı anlamına geleceğini düşünüyoruz” dedi.

Açıklamanın devamında, “yatırımcılar ABD’de vakaların ortaya çıkmasını bekliyor ve bunun yalnızca günler sonra gerçekleşeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Stratejistler delta dalgasının “abartılan bir risk” olduğunu düşünüyor ancak gelecek yıl “jeopolitik ve siyasi risklerin baskın geleceğini” tahmin ediyor. Piyasalarda endişe yaratan diğer konular arasında, “balon benzeri davranışların” görüldüğü bazı sektörler de var. JPMorgan analistleri korona virüs karantinalarına, yenilenebilir eneriye, elektrikli araçlara ve kripto paralara bağlı hisselerde balon sinyalleri bulunduğunu söyledi.

Analistler, “balon benzeri davranışlar sergileyen sektörlerde bir miktar düşüş olacağına inanıyoruz” dedi. Açıklamanın devamında, “ancak bu segmentlerin tüm piyasalarda çöküşü getirecek kadar önemli olmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilanço sonrası yükseliş seyrinin korunması bekleniyor

 

Pandeminin en düşük zararı hisseye etki eder mi?

 

Scooter savaşları borsalara taşınıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)