E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda aşırı iyimserliğin büyük riskleri var---

Borsalarda aşırı iyimserliğin büyük riskleri var

Borsalarda aşırı iyimserliğin büyük riskleri var
13 Nisan 2021 - 15:40 borsagundem.com

Wall Street’te art arda gelen rekorların ardından amatör yatırımcılar bir kez daha borsaya yöneldi. Ancak borsalara ilişkin iyimserlik yatırımcıların büyük kayıplar vermesine neden olabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz haftayı rekorla kapatan küresel borsalarda Pazar günü ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’dan gelen olumlu mesajlarla birlikte pazartesi günkü düşüşe rağmen boğa piyasasının izlerini hissettirmeye devam ediyor. Ekonomi Kovid-19 salgınının yarattığı krizden çıkmaya çalışırken gelen güven verici açıklamalar yeni bir küçük yatırımcı dalgasının borsalara yönelmesini sağladı.

Söz konusu yatırımcıların büyük çoğunluğu ise pandemi sırasında borsalara girmiş ve sosyal medya uygulaması Reddit üzerinden organize olarak GameStop hisselerini spekülatif bir biçimde yükseltmişti. Charles Schwab anketine göre, geçen yıl borsaya giren yatırımcılar 2020'den önce borsada işlem yapanlara göre borsa konusunda belirgin şekilde daha iyimserdi.

Yeni yatırımcıların yaklaşık %72'si borsanın geleceği konusunda iyimserken, daha deneyimli yatırımcıların %63'ü aynı iyimserliği paylaşıyor. Yeni yatırımcıların %57’lik bir kısmı borsanın bu yıl yükseleceğini düşünürken borsa konusundaki daha tecrübeli yatırımcılarınsa %44’lük bir kısmı yükselişe inanıyor.

MarketWatch yazarı Andrew Keshner’e göre asıl sorunsa bu iki yatırım zihniyetinden hangisinin daha çok kazandığı veya kaybettiği.

Yatırım danışmanlığı şirketi Ascendiant Capital’ın Analisti Edward Woo yeni oyun konsolu lansmanlarına rağmen GameStop hisselerinin 2021’deki puslu görünümüne dikkat çektiği ayı piyasası yorumlarının ardından GameStop hisseleri ardı ardına altıncı kez düştü.

Haziran 2019'dan beri beklemede kalan Woo hisse üzerindeki görüşlerini satış seviyesine getirdi. Ayrıca hisseye ilişkin öngörülerini Pazartesi günkü kapanış fiyatı olan 145 dolardan çok daha aşağıda tutan analist hedef fiyatını 12 dolardan 10 dolara düşürdü. Woo’nun öngörüleri FactSet araştırmasındaki 7 analistin arasında en fazla ayı piyasasını görüşünü hissettiren tahmin olarak dikkat çekiyor.

Ancak Maryland Üniversitesi Finans Profesörü Albert Kyle’a göre bu tek bir şeyi gösteriyor: Borsalara ilişkin iyimserliğin büyük riskleri var.

Finans profesörü konuyla ilgili görüşlerini açıklarken, “İyimser bir görüşle borsaya atılan son kişi diğerler tekrar kötümser hale geldiğinde kaçınılmaz olarak düşüşe yakalanır” ifadelerine yer verdi.

Yeni yatırımcılar bu yıl portföy düzenlemesi için borsalarda daha fazla zaman harcayacaklarını belirtiyor. Ancak Charles Schwab’ın araştırmasına göre 2020’de ticarete başlayanlara göre 2021’de yatırıma başlayanlar hisse senetlerini tutmaya daha yatkınlar.

Schwab’ın anketine göre yeni yatırımcıların %39’u işten çıkarma, ücretsiz izin veya iş saatlerinin azaltılması gibi pandemiden finansal yara alan kimseler. Buna karşın 2020’de borsaya girenlerde ise bu oran %28. Yeni yatırımcıların yaş ortalaması 35. Yatırımcıların yarısından fazlası (%54) borsaya acil durum tasarruflarını arttırmak için girmişler.

Bu araştırmalar kâr amacı gütmeyen kuruluş FIRNA Yatırımcı Eğitim Vakfın’nın Şubat ayı araştırmasını doğruluyor. Araştırmada 2020’den itibaren yeni yatırımcıların üçte ikisinin 45 yaşın altında olduğu ve üçte birinin hesap bakiyelerinin 500 doların altında olduğu ortaya konmuştu. FIRNA anketi risk konusu olduğunda amatör yatırımcıların en zayıf mideye sahip olduğunu belirtiyor. Anket yeni yatırımcıların %40’ının önemli veya ortalamanın üzerinde finansal risk almaya yatkın olduğunu ve %42’lik kesiminse uzun vadeli yatırımcılığı onayladığını göstermişti.

Borsagundem.com'un derlediği verilere göre, Maryland Üniversitesi Profesörü ise Schwab’ın söz konusu anketin bu kısmına şüpheyle yaklaşıyor.

Finans profesörü borsada her şeyin toz pembe göründüğü bir ortamda yeni yatırımcıların ticaret yapmaya meyilli olabileceğini belirtiyor. Kyle daha saf bir yatırımcının piyasadaki faaliyetlerden haberdar olma olasılığının çok daha düşük olduğunu belirtiyor.

 

Küçük yatırımcı neden borsadan çekiliyor?

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Bitcoin için 100 bin dolar tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)