E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda 2008 krizi gerçekleşmiyor---

Borsalarda 2008 krizi gerçekleşmiyor

Borsalarda 2008 krizi gerçekleşmiyor
10 Nisan 2020 - 16:46 borsagundem.com

Devletlerin ve merkez bankalarının hızlı müdahalesiyle korona virüs krizi 2008 krizi kadar borsaları sarsmadı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok yatırımcı için 2008 mali krizi ve 2020 korona virüs krizi hayatlarında yaşadığı tek ayı piyasasıdır.

Yaklaşık bir ay önce “Kara Perşembe” denilen bir günü yaşadık. ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa’ya seyahat yasağını getirdiğini duyurdu. NBA askıya alındı. Tom Hanks ve eşi korona virüse yakalandığını açıkladı. Böylece korona virüs krizi başlamış oldu.

2008 krizine baktığımızda ise Lehman Brothers’ın iflas etmesiyle başlayan süreç aylarca devam etti. Bir ve üç aylık süreçte S&P 500 Endeksi %14 düşerken Dow Jones Endeksi %11 düştü.

Bugünkü krizde ise ABD’de işsizlik maaşına başvuranların sayısı rekor seviyede artmasına rağmen borsalar 1974’den sonraki en iyi haftasını geçirdi. Mart ayındaki düşüşten sonra borsalar tarihte eşi benzeri olmayan bir şekilde toparlanıyor.

Kazançlarda ABD Merkez Bankası (Fed), Kovid-19 pandemisi nedeniyle ekonomiyi desteklemek için 2,3 trilyon dolara kadar kredi sağlaması ve piyasaları desteklemek için sınırsız varlık alımı yapması büyük rol oynadı. Küçük ve orta ölçekteki işletmelere kredi akışı sağlanması için 600 milyar dolara varan kredi alımının yapılırken her gün hazine tahvili konut kredisine dayalı menkul kıymet alımı yapıldı.

2008 krizinin günümüzden farklı olarak çok uzun sürmesi ve %40’lara varan düşüşün yaşanmasının temel sebebi olarak krizin Amerikan seçimlerinin hemen arkasından patlak vermesi olarak görüldü. Washington’da mali teşviklerin Senato’dan geçmesi bir ay sürdü. Piyasalar çakılmaya devam etti ve Mart 2009’da dibi görüldü.

Günümüzde ise Cumhuriyetçiler ve Demokratların fikir ayrılığına rağmen kriz karşısında hızlı tepki vermesi borsalarda çabuk toparlanma olmasını sağladı.

ABD'de enflasyon yıllık yüzde 1,5 arttı

Wall Street boğası geri döndü

Fed'in cephanesi dolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cahil olma uyunık ol 11 Nisan 2020 08:30

    Akşamki ekmek kuyruğunu gordunuz insanlığın en büyük düşmanı cehalettir. Bu haslalıktan ölme ihtimaliniz 💯 de 2 her an ölme ihtimaliniz 💯 de 💯 ama beynini kullanıyorsan zaten ölüsün ne fark eder

  • Temettu yatırımcısı. 10 Nisan 2020 20:17

    Ekonomist/ stratejist daha önce kıyamet seneryosu çizmiştin. Şimdi pembe tablo çizmişmişsin. Borsa tekrar 100 bine dayandı.sizde itiraf edin yanılmışsın. Bunca kişiyi yanlış bilgilendirdin bir özür dilemem gerekli.

  • Analist11 Nisan 2020 15:30

    Ekonomik piyasalarda hiç bir ön görünün garantisi yoktur.. Yapılan her teknik analizin %60-65 doğruluk payı vardır. Şahsen bir teknik analist olarak grafikleri incelediğimde dünya endekslerinde de bist endeksinde de bir felaket senaryosu vardı.. Ama olan gelişmeler ve yapılan destek paketleriyle tekrardan toparlanma süreci oldu.. Şu an ki BİST 100'ün yükselişi sizi yanıltmasın. 98.000 seviyesi kritik bir nokta oradan hızlı bir düşüş görmemiz de olasılıklar arasında

  • ekonomist/stratejst10 Nisan 2020 19:03

    2 ay daha sıkın dişinizi Haziran'dan itibaren güneş doğacak. Yazın kavurucu sicaklarinda tarih yazacaz. 1 Haziran itibariyle virüs falan kalmaz hayat normale döner tüketim ve eğlence çılgınlığı başlayacak. Haziran'da Muğla Bodrum'dayım bekle beni 😂

  • EKRİST10 Nisan 2020 23:19

    ne oldu bugün tam doksan derece kıvatmaya başmassın bir de benim öngörülerim tutuyor diyorsun.senden bir halt olmaz.bu virüsün olayının bir de ekonomik boyut krizsel olayları olacaktır.bu işler böyle kolaymı.fabrikalar çalışmıyor üretim yok sonra millet para kazanamıyor ki tüketebilsin.millet bundan sonra çılgın gibi tüketmeyecek çünkü bu olayların veya bundan büyük olayların başına gelebileceğini öngöreceği için tasarrufa yöneleceklerdir.bir ata sözü vardır erken öten horuzun olduğu yerde sabah geç gelirmiş.

  • Türk 10 Nisan 2020 19:44

    Hani batacaktık ; yorumlarınızın yönü tam tersine döndü, diliniz yumuşadı. Oysa haziranda falan batacagimizi söylüyordunuz şimdi ise haziranda güneş doğacak diyorsunuz.

  • Selim10 Nisan 2020 18:48

    Durun bakalım daha hayat normale dönmedi. Vatandaş sokağa çıksa ölümler artsa siz kaosu o zaman görürsünüz.

  • Dalga10 Nisan 2020 17:48

    Önemli isimler teker teker koronadan ölmeye başladığında bu haberi hatırlatırım ytd

  • mustafa temiz10 Nisan 2020 17:27

    bu ani cikisin ani bir dususu olacagini dusunuyorum secimlerden sonra olabilir  s and p 500 1900 duserse yeniden degerlendirme yapacagim cok buyuk bir balon var amerikan piyasalarinda....

  • Sel10 Nisan 2020 17:10

    Daha en kotu gerceklesmedi.haziran ve temmuzda piyasalar rayina oturur.bir duzeltme daha gelir

  • Berman10 Nisan 2020 17:01

    Merkez bankaları ve hükümetler bu konuda bence baya hızlı hareket ettiler. Şimdi herkes sonuç ne olacak acaba diye bekliyor. Bana göre çok iyi çalışmalar yapıldı, umarım kısa zamanda bu zor dönemi atlatırız. Ekonomi tamamen sogutulmamali dir bence. Çünkü çok yavaşlama olursa iyi olmaz. Biraz çarklar dönmelidir. Tamamem durması kötü sonuçlar doğurabilir. Gerekli önlemler alınarak çarkları döndürecek işletmeler devam etse iyi olur bence. Tabi uzmanlar ve yönetim iyisini bilir bu konuda. Tamamem soğuyan ekonomi ilkel cağ gibi olur. Bunu iyi düşünmek gerekir. Önlemler çok önemli bir faktör. Önlemler alarak çalışacak fabrikalar çalışırsa bence iyi olur diye düşünüyorum. Umarım ülkemiz için iyi kararlar alınır ve en iyi sonucları alırlar