E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBorsalara dair korkular nasıl paraya çevrilir?---

Borsalara dair korkular nasıl paraya çevrilir?

Borsalara dair korkular nasıl paraya çevrilir?
06 Eylül 2023 - 16:43 borsagundem.com

Küresel piyasalar oldukça belirsiz bir dönemden geçiyor. Hisse senetlerinin yükselişini engelleyebilecek birçok endişe etkilerini hissettirirken uzmanlarsa bu korkulardan para kazanmanın yollarına işaret ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar zorlu bir geçiş döneminde rotada kalmaya çalışıyorlar. Yatırımcılarınsa büyük sorulara verilecek kolay cevapları bulunmuyor. Piyasalarda yaşanabilecek ani değişimlerin sıklığı dikkat çekerken uzaktan bakıldığında ise köklü bir değişiklik yokmuş gibi görünüyor.

Barron’s’un haberine göre, Central Intelligence Agency’nin Genel Müdürü William Burns piyasalardaki durumu, “yüzyılda bir veya iki kez ortaya çıkabilecek gerçek bir dönüşümün plastik anlarından biri” olarak tanımlıyor ve II. Dünya Savaşı sonrasında her şeyin yok olduğu anı hatırlattığını belirtiyor.

Habere göre Burns’ün dikkat çektiği plastik anlar esnek ancak birgün temelli olarak kırılabilecek bir tür kırılma noktasını işaret edecek cinsten. Burns piyasaların volatiliteye doğru alışılmadık bir eğilim gösterdiğini belirtiyor.

Küresel piyasalardaki bu düzensizlik modeli yatırımcıların bir parlama noktasından diğerine sürüklenmesine sebep oluyor. Yatırımcıların merak ettiği soruların başında ise tahvil piyasasının ve borsaların neden Amerikan ekonomisinin geleceği konusunda anlaşmazlık içerisinde olduğu yatıyor.

Hisse senetleri piyasaları ekonominin geleceği için yumuşak bir iniş öngörüyor. Ancak aynı zamanda kurumsal bilançoların daralmasıyla bu senaryonun sürdürülebilir olup olmayacağı da merak konusu haline geliyor. Bir diğer sorunsa ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarının önünde sorunda bir resesyona yol açıp açmayacağı. İyimser yatırımcılarsa FED’in ekonomiyi raydan çıkarmadan enflasyonu düşürecek kadar ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğine inanıyor. Tüm bunlara ek olarak eğer yapay zekâ teknolojileri her şeyi ve herkesi modası geçmiş hale getirirse yukarıda yanıt bekleyen soruların tamamı piyasaları ilgilendirmez hale gelebilir.

Yatırım danışmanlığı firması Options Solutions’ın Başkanı ve Baş Operasyon Sorumlusu Steven M. Sears Barrons’taki yazısında piyasaları ilgilendiren tüm bu sorunlara dikkat çekti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Sears yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Tahvil getirileri oldukça cazip ve onlarca yıldır süren art arda gelen finansal krizlerin ardından emeklilik yaşına gelen ve emekliliğine yaklaşan yatırımcılar için bu getiriler karşı konulmaz olabilir. Bu ak saçlı yatırımcılar güvenilir tahvil getirileri için hisse senetlerinden kaçacak mı?

ABD Kongresi hükümeti finanse etmezse ve ekim ayında kapanmaya zorlarsa ABD’nin kredi notuna, vergi oranlarına ve uygunsuz seviyelerdeki borçlarına ne olacak?

Çin kendi yarattığı ekonomik kıyamet döngüsünün içine çekilirse piyasalara ve jeopolitik istikrara ne olacak. Çin iç siyasette hakimiyet kazanabilmek için Tayvan’ı işgal eder mi?

Batılı güçler Ukrayna’yı giderek daha fazla silahlandırırken Rusya III. Dünya Savaşı’nı başlatacak mı? Bazı ordu stratejistleri Rusya’nın hakimiyeti ele geçirebilmek için taktiksel nükleer silah kullanabileceğini düşünüyor.

Bu gibi sorular piyasaların tarihsel ortalamalarına göre yüksek değerlerde işlem gördüğü fikrini desteklerken hisse senetlerine yönelik yeni pozisyonlar oluşturma konusunda yatırımcıların inancını zorlaştırmaktadır.”

Borsa uzmanı bu ortamda opsiyon volatilitesi üzerinden işlem yapmanın hisse senedi almaya alternatif bir yöntem olabileceğini belirtiyor. CBOE Volatilite Endeksi (VIX) uzun vadeli ortalamalarının gerisinde. Sears ayrıca opsiyon piyasalarının volatilitenin yükselebileceği ve hisse senetlerinin düşebileceği beklentisiyle çalkalandığını da sözlerine ekliyor.

Sears opsiyon piyasalarına odaklanan yatırımcılara iki aylık ortalamalarının altında vade sonu fiyatı olan piyasa fiyatının %5 ila %10 altında adil fiyatlanan dev sermayeli hisse senetlerini satım opsiyonu yoluyla satmayı düşünebileceğini belirtiyor.

Borsa uzmanına göre bu sayede yatırımcılar başkalarının korkularını paraya çevirebilir. Zira korkular ne kadar olağanüstüyse, korkulanın gerçek olması halinde getiriler de o derece iyi olacaktır. Ancak Sears piyasalardaki bu “plastik tablonun” esnekliğin devam ettiğini ve kalıcı bir kırılma noktasına ne zaman ulaşılacağının bilinmediğini de sözlerine ekledi.

Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim

 

Petrol yükseldi Buffett yine kazandı

 

Küresel piyasalarda doların ateşi yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)