E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar zorlu piyasa koşullarında da yükselebilir---

Borsalar zorlu piyasa koşullarında da yükselebilir

Borsalar zorlu piyasa koşullarında da yükselebilir
03 Ocak 2022 - 11:18 borsagundem.com

Korona virüs pandemisinin devam etmesi, bireysel yatırımcıların borsalara akın etmesi, yüksek volatilite ve vadeli işlemlerinin yükselişi piyasalarda zorlu koşullar yaratsa da borsalar 2021 yılı boyunca yükselişe devam etti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları üç yıl ard arda yükseldi. Önde gelen hisse endeksleri 2021’i rekor seviyelere yakın kapattı. Yakın zamanda korona virüsün Omikron varyantı nedeniyle ortaya çıkan zorlu koşullarda dahi S&P 500 endeksinde 2021 yılında %27 yükseliş görüldü ve endeks 70 rekor kırdı. ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksinin iki haneli yükseliş elde ettiği üçüncü yıl sona ererken, korona virüs pandemisinin gölgesinde iki yıl geçti. Dow Jones Industrial Average ve Nasdaq Composite endekslerinde de sırasıyla %19 ve %21 yükselişler görüldü.

Endeksler 1999 yılından bu yana en iyi üç yıllık performanslarını gerçekleştirdi. Ancak bazı yatırımcılar uyarı sinyallerinin yükseldiğine dikkat çekiyor: Enflasyon şirketlerin ve tüketicilerin finansal durumunu alt üst edebilir. Wall Street Journal’ın haberine göre piyasaların gözdesi olan birçok şirket para kaybediyor. Büyük isimli hisselerde devasa gün içi dalgalanmalar görülüyor. Buna rağmen bireysel yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar büyük riskler almaya istekli ve yüksek volatiliteyi kabul eder görünüyor.

2021 yılı şaşırtıcı bir başlangıç yaptı. Pandeminin ilk dönemlerinde hisse yatırımlarına başlayan günübirlik yatırımcılar, sosyal medya platformları üzerinden örgütlenerek yatırımcıların tercih etmediği GameStop gibi hisselerde devasa yükselişlere neden oldu. Bu durum ise genellikle profesyonel yatırımcıların lehine işleyen güç dengelerini bozdu. Para yöneticileri artık piyasaların hareketleriyle ilgili öngörü sahibi olabilmek için bireysel yatırımcıların satın aldığı hisseleri ve bu yatırımcıların yatırım aktivitesini her zamankinden daha fazla izliyor.

Kripto paralar ana akıma taşınırken, Tesla CEO’su Elon Musk’ın desteği dikkat çekiyor. Kripto para fiyatlarındaki yükseliş ve ardından gelen düşüşler, kripto paraların yüksek volatiliteli varlıklar olduğunu bir kez daha hatırlattı. Non-fungible token’lar (NFT) 2021’de hızlı bir yükseliş kaydederken, halka arzını gerçekleştiren şirketlerde oldukça yüksek değerlemeler dikkat çekti. Kurumsal yöneticiler ise zirvelerden inmeyen borsalardan avantaj sağlamak için sıraya girdi.

Norwegian Cruise Line’dan AMC’ye birçok şirket hisse arzı gerçekleştirdi. Yatırım kavramı, pop kültüründe de yer edindi. Genç ve tecrübesiz yatırımcılar büyük riskler alarak, büyük miktarlarda yatırım yaptı ve elde ettikleri getirilerin ekran görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaştı. Penn Mutual Asset Management Portföy Yöneticisi Zhiwei Ren, “arkadaşlarının büyük getiriler elde ettiğini gören herkes, piyasalara akın ediyor” dedi. Tüm bunlara rağmen, borsaların yükselişi sancılı oldu.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre GameStop hisseleri 2021’in ocak ayında zirvelere çıkarken, bireysel hisselerde yıl boyu gel gitler yaşandı. Yılın ilerleyen dönemlerinde Avis Budget ve ABD Eski Başkanı Donald Trump ile ilişkileri bulunan Digital World Acquisition gibi şirketlerin hisselerinde devasa gün içi dalgalanmalar görüldü. Borsalardaki yükseliş bireysel yatırımcıların yükselttiği hisselerle sınırlı kalmadı.

S&P 500 endeksinde yer alan hisseler, Bank of America analistlerine göre korona virüs pandemisinin ilk günlerindekine benzer volatilite seviyeleri gösterdi. ABD’de en büyük şirketlerden bazıları dahi zaman zaman yalnızca günler içinde milyarlarca dolar kaybetti ya da kazandı. Bu şirketler arasında aralık ayının sonunda yalnızca dört gün içinde piyasa değerini neredeyse 200 milyar dolar artıran Tesla da yer aldı. Bu rakam Ford Motor ve General Motors’un toplam piyasa değerinden daha yüksek. Yatırım şirketi Macro Risk Advisors CEO’su Dean Curnutt, “tarihte bunun bir benzerini görmedik. Yukarı yönlü hareket devasa oldu” dedi.

Macro Risk Advisors verileri GameStop, AMC, Tesla ve Nvidia gibi şirketlerin hisselerinin, yükselişlerin görüldüğü günlerde düşüş günlerine kıyasla daha yüksek volatilite gösterdiğini ortaya koydu. Bu durum ise piyasaların tipik dinamiklerinin tam tersi bir harekete işaret etti. Bu hareketler ise hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıları, piyasaları daha da büyük dalgalanmalar karşısında savunmasız bırakan bir hamleyle vadeli piyasalarına yöneltti.

Vadeli kontratlarında yatırım aktiviteleri, yatırımcılara belirlenen bir tarihte belirlenen bir fiyattan alma ya da satma hakkı tanıyor. Bu piyasalarda işlem hacmi, 1973 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Cboe Global Markets verilerine göre hisse yatırımlarından çok daha riskli olan vadeli işlemleri, 2021 yılında borsalardaki işlem hacmiyle neredeyse başa baş gitti.

Merkez Bankası'nın dördüncü döviz müdahalesi 3 milyar doları geçti

 

Borsa İstanbul yeni yıla yükselişle başladı

 

Yurt içi piyasalar enflasyon verilerine odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sürrrüünnnnnnnnnnnn tennnoooo04 Ocak 2022 00:04

    2020 yılından beri 3 hisem var üçünde 0%40eksiden bitürlü çıkamadı İhlas ev aletleri maliyet 1,90 žoren maliyet 2400 pekgy 2200 hala yerlerde sürünüyo param değerinde Brak zarardan çıkmadım bence dolap üçkagıt delavere borsa denen şey küçük y bişey yok loplop büyüklere

  • AHMET ÖZBİR03 Ocak 2022 12:48

    İHRACAT, İHRACAT, İHRACAT "Yan Gel Yat Faizi Kap" DÖNEMİ BİTİYOR BAK! Dövizin yatırım aracı olmaktan çıkması için T.C. Devletimin, Hükümetimin verdiği "İSTİKLÂL MÜCADELESİ"ni her Türk vatandaşı desteklemeli, KÖSTEKÇİ TİPLERE aldanmamalıdır. Şimdi vatana sevda zamanı...