E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar zirvedeyken yatırım yapılmalı mı?---

Borsalar zirvedeyken yatırım yapılmalı mı?

Borsalar zirvedeyken yatırım yapılmalı mı?
15 Ekim 2021 - 12:24 borsagundem.com

ABD borsaları tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın. Ancak buna rağmen yatırımcılar borsa yatırımlarını sürdürmeli.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Konu yatırım olduğunda, yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken en eski kurallardan bir tanesi düşükten alıp, yüksekten satmak. Peki bu kural mutlaka izlenmeli mi? Korona virüs pandemisinin başlangıcındaki sert düşüşleri, şaşırtıcı tırmanışlar izledi. Bazı borsalar tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükseldi. Bu düşüşleri iyi değerlendirenler için, borsalar tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakınken temkinli olma gerekliliğine işaret edebilir.

Ancak nakdi bulunan yatırımcılar, borsalar güçlüyken de hisse alımına devam edebilir. Nakdin sağladığı güvencenin aksine yatırımlar ve bunların sağladığı herhangi bir gelir, yükselebileceği gibi düşüş de gösterebilir. Bu nedenle yatırım yaptığınız miktardan daha az bir getiri elde edebilirsiniz. 2021 yılının ilk birkaç ayında ABD borsalarında 10 yeni rekor yükseliş görüldü. Rekorların ardından yükseliş devam etti. Hargreaves Landsdown tarafından yayınlanan yazıya göre hamle yapmak için beklerken borsaların yükselişini izlemek yatırımcılar için zor olabilir ve fırsatların kaçtığı düşünülebilir.

Ancak bu yaklaşım spekülasyon riskini ortaya çıkarıyor. Bu nedenle yatırımcıların uzun vadeli beklentileri temel alarak yatırım kararlarını uygulaması gerekiyor. Kısa vadeli piyasa hareketleri yatırım kararları üzerinde etkili olmamalı. Konuyla ilgili çıkan haberler ve yatırımcı algısı, borsaları her gün şekillendiren unsurlar arasında yer alıyor. Bu nedenle de kısa vadede piyasalarda volatilite yüksek oluyor. Uzun vadeli yatırım sabır istiyor. Yatırım getirileri spekülasyondan ziyade büyük oranda şirketlerin temel verileri ve değerlemeleriyle belirleniyor.

Borsaların tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın olduğu bir dönemde yatırım yapmayı düşünüyorsanız, uygulayabileceğiniz bazı stratejiler var.

Paranızı değerlendirin

Paranızı yeterince hızlı değerlendirmediğiniz takdirde, en büyük pişmanlıklarınızdan birini yaşayabilirsiniz. Paranızı nakitte tutmak en güvenli seçenek gibi görünebilir. Özellikle de yatırım yapmak için doğru zamanı bekleyenler için. Ancak nakit de düşünüldüğü kadar güvenli değil. Faiz oranları oldukça düşük ve enflasyon yükselişte. Her gün satın aldığımız şeylerin fiyatı yükselirken, alım gücümüz özellikle de uzun vadede düşüyor. Yakın zamanda açıklanan veriler fiyatların geçtiğimiz 12 ayda ortalama %3,2 yükseldiğini gösteriyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) bu rakamın aralık ayında %4’e ulaşarak bahar aylarına kadar bu seviyede seyredebileceğini düşünüyor. Bu nedenle doğru yatırım fırsatını bekleyen yatırımcılar için bu erteleme, getirileri engelleyecek ve uzun vadede paranızın alım gücünü düşürecek.

Piyasaların zamanlamasını tahmin etmeye çalışmayın

Kendinize olabildiğince fazla zaman verin. Borsalarda uzun süre yer almak, piyasaların zamanlamasını tahmin etmeye çalışmaktan çok daha fazla fayda sağlıyor. 1990 yılında İngiltere borsalarında yatırımlarına başlayan bir kişi, bugün 31 yıl sonra yatırımlarının dokuz kat değerlendiğini görebilir. Geride bıraktığımız 31 yılda dotcom balonu, büyük finansal kriz, Brexit referandumu ve pandemi nedeniyle büyük düşüşler gerçekleşti. Ancak buna rağmen uzun vadede yatırımcılar getiri sağladı.

Genel olarak borsalardaki en kötü dönemleri, en iyi dönemler izliyor. Fakat bu düşüşleri ve yükselişleri zamanlamaya çalışan yatırımcılar zarar ediyor. Piyasalar düşüşte ya da yükselişte olduğu için yatırım yapmaya çekiniyorsanız, borsaların en iyi dönemlerini kaçırmanın maliyetini düşünebilirsiniz. Bugün ya da yarın hangi piyasanın nasıl hareket edeceğini bilmiyoruz. Ancak uzun vadeli yatırımcılar için bunun bir önemi yok. Yatırımlarınızı uzun vadeli planlar ve zaman içinde hisse alımı yapmaya devam ederseniz zaman en iyi dostunuz olabilir.

Ne zaman yatırım yapılmamalı?

Dünyanın en ünlü yatırımcılarından Warren Buffett, yatırımcıların “diğer herkes aç gözlüyken temkinli, herkes temkinliyken açgözlü” olması gerektiğini söyledi. Dotcom balonu patlamadan önce, borsalar yıllar boyunca hızlı bir yükseliş göstermişti. Ancak birçok yatırımcı için borsaların en büyük yükselişleri gösterdiği dönemde yatırım yapmak felaketle sonuçlandı. Balonun oluşma ve patlama nedeniyse şirket değerlemelerinin gerçeklikten uzaklaşmasıydı.

Bu nedenle yatırımcılar bir hisseye fiyatına dikkat ederek yatırım yapmalı. Uzun vadeli bir strateji izliyor olsanız bile araştırma yapmak oldukça önemli. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bir şirketin borsalardaki değerlemesinin uzun vadeli ortalamasını incelemek genellikle faydalı bir ölçüt. Değerlemeler normal seviyelerin üzerinde göründüğünde, bu alanda yapacağınız yatırımı yeniden düşünmek isteyebilirsiniz. Diğer yandan, benzer bir stratejiyle fırsatları da yakalayabilirsiniz.

Yatırımlarınızı çeşitlendirin

Yatırımcılar için belirsizlik her zaman olacak. Piyasaların bir sonraki hamlesinin ne olacağını hiç kimse kontrol edemiyor. Bu nedenle kontrol edemediğiniz değişkenlere odaklanmaktansa, kontrol edebildiklerinize yönelin. Portföyünüzü çeşitlendirerek paranızı farklı yatırım araçlarına yönlendirebilirsiniz. Geçmiş performanslar, gelecekte hangi alanın lider olabileceğini göstermiyor. Çeşitlendirilmiş bir portföyle, piyasaların her alanındaki yükselişten getiri elde edilebilir.

Altında alıcılar baskın

 

Jim Cramer: Wall Street'teki engeller fırsatlara dönüştü

 

Artan risk iştahı dolarda değer kaybını getirebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)