E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yükselirken büyük riskler alarm veriyor---

Borsalar yükselirken büyük riskler alarm veriyor

Borsalar yükselirken büyük riskler alarm veriyor
11 Mayıs 2021 - 12:41 borsagundem.com

Hisseler yeni rekorlara koşarken, yatırım uzmanları büyük risklerin alarm verdiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisseler yeni rekorlara koşarken Morgan Stanley analistleri müşterilerini yaklaşan borsa düzeltmesine karşı uyardı. Başta teknoloji sektörü olmak üzere piyasaların genelinde riskler yükseliyor. Ancak pazartesi günü teknoloji sektörü piyasaların geneli yükselişteyken, geride kaldı. Borsa açılışının ardından geçtiğimiz haftayı rekorla kapatan Dow Jones Industrial Average ve S&P 500 sırasıyla %0,4 ve %0,2 yükseliş gösterdi.

Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi ise %0,2 düşüş yaşayarak, nisan ayının sonundaki yükselişlerden bu yana endekste görülen toplam düşüşü %3 seviyesine yaklaştırdı. Nasdaq’taki düşüşün liderleri ise endeksin beş büyük hissesi olan Facebook, Amazon, Apple, Misrosoft ve Alphabet’te (Google) oldu. Beş büyük teknoloji şirketinin hisseleri S&P 500’ün %21’ini oluşturuyor.

Goldman Sachs analistlerinin Forbes’a yaptığı açıklamaya göre, teknoloji hisseleri uzun vadede S&P 500’ün %14’ünü oluşturmuş, bu rakam 2000 yılında dot-com balonunun zirvesinde ise %18’e yükselmişti. Bu piyasa liderlerinin “devasa” ilk çeyrek bilançolarının ardından düşüşe geçmeleri, Morgan Stanley analistlerinin açıklamasında, “hisselerin genellikle iyi haberlerle pik yaptığının bir hatırlatıcısı” olarak tanımladı.

Geçtiğimiz dönemlerde yaşanan piyasa döngüleriyle mevcut koşullar arasında karşılaştırma yapan Morgan Stanley analistleri bu yıl hisse getirilerinin “yataya yakın” seyredeceğini tahmin ediyor. Analistler aynı zamanda %10 ila %20 oranlarında bir düzeltmenin de yaklaştığı konusunda uyarıda bulunuyor. Goldman analistleri büyük teknoloji şirketlerinin piyasa liderliğinin karşısında duran en büyük riskin, katı düzenleyici rejim ve sıkılaşan anti tröst yaptırımları olacağını söyledi.

Facebook, Amazon ve Alphabet’in piyasalardaki gücü ve rekabet pratikleri konusunda hukuki mücadeleler ve soruşturmalarla karşı karşıya olduğu hatırlatıldı. Goldman S&P 500’ün bu yıl %8 yükseliş gösterebileceğini tahmin ediyor. Ancak bu yükseliş, anti tröst hamleleri “büyük etki” yaratmadığı takdirde görülebilecek. Yine de analistlere göre teknoloji şirketlerine açılan davaların büyük sonuçları olmama ihtimali düşük.

Morgan Stanley Menkul Kıymetler Stratejisti Michael J. Wilson pazartesi günü yaptığı açıklamada, “S&P 500 her gün yeni rekorlar kırarken çok az kişi endişeleniyor… ancak yeniden açılma konusunda heyecanlanmak yerine uygulama riskleri ve şimdiden fiyatlanmış olan gelişmelerden daha endişeliyiz” dedi. Analist gelecekten umutlu olduğunu da ekledi.

Wilson, “piyasalarda bu yıl nasıl bir düzeltme görülürse görülsün, gelecek yıl yeni yükselişler görme ihtimalimiz yüksek. Bir yatırımcı olarak hedef bu geçiş sürecini yönetmek, en büyük düşüşleri gösterecek hisselerden kaçınmak ve yeni yükselişleri yakalayacak pozisyonda olmak” dedi. Büyük teknoloji şirketlerinde Morgan Stanley bu yıl %36 yükselen Alphabet’te boğa piyasası bekliyor.

UBS Private Wealth Management Başkan Yardımcısı Andrea Bevis, “ABD hisselerinde rekor yükselişler gelecekteki hisse artışlarının önünde engel oluşturmuyor” dedi. Mega sermayeli teknoloji hisselerindeki yüksek performansın “miadını doldurmuş olma ihtimalinin yüksek olduğunu” ifade eden Bevis, bu yıl küçük ve orta sermayeli hisselerin bu yıl piyasa lideri olmasını beklediğini söyledi.

borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, bu beklentinin nedeni ise düşük faiz oranlarından gelen destek, ABD Merkez Bankası’nın ekonomiye yönelik hamleleri ve güçlü bilançolar. Bu tür hisselerin aynı zamanda ABD Başkanı Joe Biden’ın 2 trilyon dolarlık alt yapı harcaması önerisinden de fayda görmesi bekleniyor. Bu tür harcamalar ise genellikle büyük şirketlerden ziyade daha küçük şirketlere fayda sağlıyor.

Yatırımcı algısını test edecek bir gelişme de bu hafta online oyun platformu Roblox gibi şirketlerden gelen bilanço açıklamaları olacak. Büyük veri yazılım şirketi Palantir bilanço açıklamasını çarşamba günü, kripto borsası Coinbase ise perşembe günü gerçekleştirecek.

Dev hacker saldırısının emtia fiyatlarına etkisi ne olacak?

 

Sektör rotasyonu yatırımcılara güven veriyor

 

Bilanço, anlamlı bir sürpriz içermedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)