E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yeni bir Kara Pazartesi yaşayabilir---

Borsalar yeni bir Kara Pazartesi yaşayabilir

Borsalar yeni bir Kara Pazartesi yaşayabilir
05 Ekim 2021 - 11:22 borsagundem.com

1987’nin ekim ayında gerçekleşen Kara Pazartesi borsa tarihi için unutulmaz bir çöküş olmuştu. Uzmanlara göre tüm piyasa reformlarına rağmen bu büyüklükte bir çöküşün yeniden gerçekleşmesi imkansız değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Henüz Ekim başından itibaren iki işlem günü geçmiş olmasına karşın ABD borsaları zorlu bir ay geçireceğinin işaretlerini veriyor. Ekim ayı tarihsel verilere göre ABD borsa tarihinin volatilitesi en yüksek ayı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca borsalar Wall Street tarihine geçen iki çöküşü de bu ay içerisinde yaşadı.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert borsaların %0,06 ihtimalle bu ay içerisinde 1987’deki gibi bir Kara Pazartesi yaşama ihtimali olduğunu belirtti. Hulbert’a göre bu oran çok düşük olsa da sıfır değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 19 Ekim 1987 tarihinde Dow Jones Endeksi bir günde %22,6 oranında düşerek tarihi bir çöküşe maruz kalmıştı. Mevcut seviyeden eşdeğer bir çöküş bugün Dow Jones Endeksi’nden 7.700 puanın üzerinde bir kaybın gerçekleşmesi anlamını taşıyor.

Bugünün yatırımcılarının çok az bir kısmı Kara Pazartesi günü yaşanan travmayı tam olarak hatırlayabiliyor. Hatırlayanlarsa satış dalgasının ardından oluşturulan piyasa reformlarını göz önünde bulundurarak bugün benzeri bir çöküşün gerçekleşmeyeceği yönünde güvence veriyor olabilir.

Ancak Harvard Üniversitesi Ekonomi ve Finans Profesörü Xavier Gabaix’in araştırmalarına göre bu düşünceye kapılanlar kendilerini kandırıyor. Harvard Üniversitesi Profesörü beraber çalıştığı araştırma ekibi ile borsadaki büyük çaplı günlük dalgalanmaların sıklığını tahmin eden bir formül türettiler. Formül hem ABD borsalarındaki hem de küresel borsalardaki yüzlerce yıllık borsa getirilerine karşı test ettiklerinde şaşırtıcı derecede etkileyici sonuçlar elde ettiler.

Örneğin, Gabaix'in formülü, piyasada uzun süreler boyunca ortalama olarak her 150 yılda bir, %22,6'lık bir düşüş olacağını öngörüyor. Ancak bu her 150 yılda bir böyle bir krizin meydana geleceği anlamına gelmez. Zira bu tahmin edilen frekans son derece uzun süreli bir ortalamadır. Bir diğer deyişle piyasa 150 yıllık bir süre boyunca bu çapta bir çöküş yaşamayabilir ya da iki veya daha fazlasını deneyimleyebilir.

Ancak sonuç olarak bu büyüklükte bir çöküş ihtimalinin sıfır olduğu sonucuna varılamaz.

Piyasa reformları neden çöküşleri engelleyemez?

Söz konusu görüşe 1987 sonrasında devre kesiciler ve işlem durdurma gibi piyasa reformlarının bu büyüklükte krizleri durdurabilmek için yeterli önlemler olabileceği şeklinde eleştiriler getirilebilir. Ancak Gabaix’ın açıklamasına göre bu tür reformlar borsalardaki çöküşleri engelleyebilme konusunda çaresiz kalıyor. Bunun sebebi ise tüm piyasaların en büyük yatırımcılar tarafından domine edilmesi ve borsa çöküşleri sırasında sebep ne olursa olsun tüm bu güçlü yatırımcıların piyasalardan aynı anda çıkmak istiyor olması.

Örnek vermek gerekirse ticaretin durdurulsa ve diğer bütün kısıtlamalar büyük yatırımcıların satışa geçmesini engellemeyi başarsa bile birçok ABD hisse senedinin işlem yaptığı dövizlerde satış dalgası görülebilir. Ayrıca hisse senedi endeks vadeli işlem sözleşmeleri veya put opsiyonlarının satın alınması yoluyla da açığa satış yapabilirler. Hulbert’in ifadelerine göre büyük yatırımcıların istemesi halinde piyasadan çıkmalarını engelleyeceklerini düşünenler kendilerini kandırıyorlar.

 

Siyah kuğular

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ünlü ekonomist Nassim Nicholas Taleb’in ortaya attığı ‘Siyah Kuğu’ kavramı borsalarda öngörülemez risklere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Gabaix'in araştırması, ani, korkunç, öngörülemeyen ve nadir görülen piyasa çöküşleri gibi borsa terminolojisinde siyah kuğu olarak adlandırılan olaylara hazırlanmanın önemli olduğunun altını çiziyor. Zira borsalarda son bir buçuk yılın en önemli gündem maddesi olan Kovid krizinin hiç kimse tarafından öngörülebilir olamayacağı gerçeği yatırımcıların Siyah Kuğulara karşı hazırlıklı olması gerektiğini bir kez daha gösterdi.

Bu tür krizlerin portföyler üzerindeki olumsuz etkisinden korunmak için yatırımcıların beklenmeyen krizler karşısında hazırlıklı olabilecek bir yatırım planı oluşturması gerekiyor. Hulbert’e göre bu ev sahiplerinin evlerine yangın sigortası alması gibi bir durum. Bir evde hiçbir zaman yangın çıkmayabilir. Ancak bu yangın sigortası almamak için doğru bir neden değildir. Yatırımcıların her şeyini kaybetme riski yeterince kötü olduğundan bu tür bir endişe karşısında sigorta satın almak Hulbert’e göre şikayetçi olunabilecek bir konu değil.

MarketWatch yazarı yatırımcıların bu tip bir sigorta yatırımı için ABD borsalarındaki yatırımcılara her yıl portföylerinin %3,33 kısmını S&P 500 Endeksi’ndeki put opsiyonlarına yerleştirilmesini tavsiye ediyor. Bu strateji ile yatırımcılar portföylerinin %3,33’lük kısmını sigorta primi öder gibi ödemiş kullanmış oluyorlar ve kriz anlarında bu miktar toplam portföyün %60’lık bir kısmına işaret edecek şekilde büyüyebiliyor.

Hulbert siyah kuğu stratejilerinin her zaman beklenildiği gibi sonuç vermeyebileceğine de dikkat çekti. Ancak borsa yazarına göre siyah kuğulara karşı portföyleri korumayı düşünmek için borsalar tarihinin en büyük iki çöküşüne maruz kaldığı ayın yıldönümü oldukça iyi bir zamanlama.

Küresel piyasalarda enflasyonist satış dalgası

 

Dolar, yükselişine devam ediyor

 

Altcoinlere nur yağdı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İsmail06 Ekim 2021 15:14

    Yatırımcı dikatina borsa öküzü değişiyor pazartesi sarı öküz yatırımcı yi bitirdi bu defa deli öküz geliyor satın hiselleri sağlama alın borsa biti artık bir bankanın hisseleri 0.09 STM. Olunca hiç güven olmaz Türk sporu iflaz bir yada miliyonlarla alıyorlar hepesi dalavara

  • Mustafa06 Ekim 2021 14:13

    Hiç bir hise senedi almayın o kadar aç kargalar eline 2 küçük yatırımcı da olsa kafa üstü gidiyor Şalale

  • Mikail06 Ekim 2021 14:05

    Borsa İstanbul deyil bul kara al para kesim hane 650 hissede 10 tane yeşil

  • Semra06 Ekim 2021 12:54

    Öyle bir borsa Türkiye yakışmıyor vurgun borsasi

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ06 Ekim 2021 11:13

    yemezler yavrum çöp hisselerde olanlar düşünsünler bizim taş gibi şirketlerin hisseleri fazla etkilenmez keşke olsa da daha da alsam.

  • LEYLA MAZIDAĞLI06 Ekim 2021 10:56

    Çok da şeyimde idi.benim param altında ve isviçre frankında bana ne olacak.keşke olsa borsalar sıfırlasalarda alttan alttan alsam.

  • Ufuk06 Ekim 2021 10:50

    Bizim borsa zaten her pazartesi kara gün yaşıyor alıştık artık

  • Ömer06 Ekim 2021 07:35

    Küçük yatırımcının çoğu banka hisselerinde bekliyor. Halk ve vakıfbank ağlama duvarı oldu. Bunlar daha ne kadar düşer ki. Dibin dibine oturmuşlar düştükçe alıyorum. Elbet yükselecekler.

  • pala06 Ekim 2021 15:06

    erdoğan gitmeden yükselmezler

  • fuat06 Ekim 2021 07:25

    bu haberlerin bir coguna kulak asmayin , gercek bir yatirimci gibi yatirimini yapacak adam yapar, buralari kumar gibi gorenin zaten ne kara pazartesi nede beyaz cumasi olur :))  (6) 

  • TAMİZ KARTALGÖZ05 Ekim 2021 21:54

    BİZİM BORSA ZATEN KARA PAZARTESİ HER GÜN YAŞIYOR.BİZİ FAZLA ETKİLEMEZ.BANKALAR ÇÖP FİYATINDA DOLAR BAZINDA KORKUPTA HİSSELERİNİZİ KAPTIRMAYIN DERİM.

  • Rezzan05 Ekim 2021 19:25

    Demekki beterin beteri Yolda

  • Hüsamettin05 Ekim 2021 16:57

    Her gün kara pazartesi yaşıyoruz daha ne pazartesi olacakmış

  • Zek05 Ekim 2021 13:13

    Doğru Bitti de gimin teknesinde kürek çekiyon gemin batsın yedi göbek hemi felakettellalısın

  • Yatırım Hesap05 Ekim 2021 12:01

    Sizde zil çalıp oynayın.