E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar salgını değil geleceği fiyatlandırıyor---

Borsalar salgını değil geleceği fiyatlandırıyor

Borsalar salgını değil geleceği fiyatlandırıyor
05 Mayıs 2020 - 11:36 borsagundem.com

Küresel ekonomiler salgının etkileri nedeniyle zor günler geçirirken Wall Street’teki yükselmeye devam ediyor. Uzmanlarsa piyasaların ekonomideki anlık verileri geleceği satın almaya çalıştığını ifade ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nisan ayında borsalar 1987 yılından beridir en iyi ayını geçirdi. Aynı süreçte ekonomi de aylardır en kötü süreçlerinden birisini geçiriyor. Bu ikisinin beraber gerçekleşmesi ise oldukça şaşırtıcı. Borsalardaki bu çelişkili sürecin nedenlerini Marketwatch yazarı Cullen Roche bugünkü yazısında derliyor.

Roche’ye göre borsaların yükselmesindeki ilk neden yatırımcıların ileriye dönük hareket etmesi. Bunun anlamı biz her şeyi olduğu gibi görürken, borsalar neye dönüşebileceğini araması. Piyasadaki dalgalanmalar ise gelecekteki sonuçlara ilişkin bir dizi tahmin. Warren Buffett piyasaları bipolar ve sürekli kendi görüşlerini haykıran bir karakter olan “Bay Borsa” şeklinde adlandırıyor. “Bay Borsa” tahminlerinde bazen haklıdır bazen de yanılır ama asla şüphe etmez.

2008 krizinde de borsalar erken davranmıştı

Borsanın nasıl düşündüğünü daha iyi anlamak için, 2009'daki toparlanmayı gözden geçirelim. Kasım 2009'da mali görünüm kötümser bir çizgideyken, borsa bir önceki yıla göre %53 artarken, ekonomi aynı dönemde %1 büyüdü.

Borsa gelecek yıllarda büyüme bekliyordu. Bugünden bakıldığında piyasa belli ki haklıydı. Borsa her zaman ekonomik veriler bunu göstermeden önce toparlanmayı koklayacak. Çünkü insanlar fiyatları gerçekte olan bitene değil, ne olmasını beklediklerine göre belirliyor. Piyasaların bugün yapmaya çalıştığı en önemli şey de bu.

Roche piyasaların bir Büyük Buhran benzeri sürecin içerisinde olmadığını Kalecki’nin kârlar denklemi üzerinden açıklıyor:

Şirket Kârları = Yatırım + Temettü / Geri Alım – Hane Halkı Tasarrufları – Hükümet Tasarrufları – Dünyanın Geri Kalanındaki Tasarruflar

Denklemin ilk üç verisi yakın gelecek için öngörülebilir seviyede. Yatırımların %30’dan fazla düşmesi, temettü ve geri alımların %20’den fazla yavaşlaması ve hane halkı tasarruflarının (daha sonraki süreçte yavaş bir geri dönüş beklense de) yakın gelecekte %20 oranında artması bekleniyor.

Hükümet tasarrufları ise denklem içerisinde en önemli ateşleyici güç oldu. Hükümet açığının bu yıl içerisinde 3,7 trilyon dolar civarında olması bekleniyor. Roche’ye göre bu rakamın ne kadar büyük olduğu anlaşılamıyor. Bu ABD şirketlerini destekleyen en büyük güç zira Amerikalılar tasarruf etmedikleri için tüm akış şirketleri besliyor.

2019 yılında net yatırımlar, temettü geri alım oranı, hane halkı tasarrufları ve dünyanın geri kalanındaki tasarruflar toplamda 4,7 trilyon dolar ediyordu. 2020 yılında hükümet tasarrufları tek başına bunun %78’ini karşılayacak.

Borsaların karşılaştığı en önemli sorunsa ekonominin eşi benzeri görülmemiş bir yavaşlama potansiyeline sahip olması. Bunun sonuçlarıyla yatırımlar düşecek, tasarruflar yükselecek ve temettü geri alım oranı düşecek. Fakat hükümetin devasa harcama paketleri denklemin dengede tutunmasını sağlıyor.

Roche bu yüzden borsaların toparlanmasına şaşırmadığını belirtiyor. Çünkü piyasalar artık diğer değişkenlerin ne zaman toparlanacağını tahmin etmeye çalışıyor. Ayrıca yazarın öngörülerine göre 2021 ve 2022 yıllarında hisse senetlerinde rekor kârlara şahit olunması da mümkün.

Marketwatch yazarı piyasalardaki yükselişin ABD Merkez Bankası’nın komplo teorisi ya da borsaların gerçeklikten kopması olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu, piyasaların ölü sayılarından ya da işsizlikten beslendiği görüşlerine katılmadığını belirtiyor. Roche’ye göre yükselişse ABD’nin hükümet destekleri sayesinde gerçekleşiyor.

Wall Street yeniden yükselişe hazırlanıyor

 

JP Morgan: Enflasyon tek haneye düşecek

 

Borsalar mükemmel bir yerde

 

Borsa İstanbul'da iştaha ihtiyaç var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa06 Mayıs 2020 04:31

    Türkiyede biz daha salgını bile fiyatlandırmadık daha bi tarafa bırakıyorum ülkenin mevcut ekonomi yapısını.Geçn yıl mayıs 83 bindi şuan 98 bin bu işde bi terslik var bana da amerikan borsası mantıklı geliyor.Ayrıca dolara yatırım da olur

  • eko06 Mayıs 2020 03:35

    ABD battı da bunu çaktımamaya çalışıyoruz demenin başka bir ifadesi... Para basark zenginleşildiği nerde görülmüş... Dolar dolar diyenleri bir kaç yıl sonra görmek isterim.... Kağıt ve mürekkep bu kadar etmez....

  • burası çokomelli05 Mayıs 2020 16:28

    her şey şahane uçuyoruz kaçıyoruz deniyorsa kaçma vakti gelmiş demektir

  • Doğrucu davud05 Mayıs 2020 13:41

    Amerikalı ekonomistler bir öyle bir böyle yanar döner.birisi batacak diyor birisi çıkacak.aklı olan kendi aklıyla hareket etsin.

  • Pala05 Mayıs 2020 12:27

    Seneye temettü verebilen şirket pek olmayacak.ilac firmaları bile nakde zor döner.