E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar küresel tehditlere direniyor---

Borsalar küresel tehditlere direniyor

Borsalar küresel tehditlere direniyor
22 Haziran 2020 - 12:28 borsagundem.com

Korona virüsün ikinci dalga riskinin artmasıyla küresel ekonomilerde yeniden kısıtlamalara dönme korkusu baş gösteriyor. Borsalar artan küresel tehditlere rağmen yatırımdan vazgeçmiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomilerdeki kırılgan toparlanma süreci yeni bir engelle karşı karşıya. Korona virüs vakalarındaki artış işyerlerini yeniden kepenk indirtmekle tehdit ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre 21 Haziran tarihinde ABD, Almanya ve Avustralya’daki salgın haberlerinin ardından bir günde rekor bir yükseliş gösterdi. Çin hükümeti Pekin’de virüsün kontrol altına alındığını açıklasa da Brezilya, Hindistan ve Endonezya dahil olmak üzere diğer gelişmekte olan ülkelerde vaka sayılarında artış gözlemleniyor.

Kanada bankası Scotiabank’ın Singapur’daki Asya Pasifik Baş Ekonomisti Tuuli McCully konuya ilişkin açıklamasında, “Savaşın sonuna daha yaklaşılmadı bile. Küresel ekonomi henüz iyileşmenin en erken aşamalarındayken gelişmiş ekonomilerde ikinci bir önemli salgın dalgasının oluşması oldukça büyük bir risk taşıyor” ifadelerinde bulundu. Bloomberg’in haberine göre vaka sayılarındaki sürekli artış iyileşme trendinin durmasına ya da tersine dönmesine neden olabilir.

U şeklinde geri dönüş

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu hafta açıklayacağı küresel ekonomik öngörülerinde Büyük Buhran’dan bu yana en kötü ekonomik görünümü açıklaması bekleniyor. Avrupa’nın bir kısmında ve ABD’de kısıtlamaların kalkması bazı ekonomistlerin V şeklide geri dönüş planlamasın neden olsa da Kovid-19 vakalarındaki hızlanma hızlı geri dönüş beklentilerinin tersini söylüyor. Deutsche Bank’ın Baş Ekonomisti Trosten Slok yükselen virüs vakalarına ilişkin “Artan eğim V şeklinde geri dönüş yerine U şeklinde geri dönüş riskini alevlendiriyor” dedi.

Avrupa hisse senetleri Pazartesi günü seansın erken saatlerinde düşüş gösterse de yatırımcıların ekonomik iyileşmenin devam edeceğine olan inancıyla birlikte kayıplarını toparladı. Altın 2012’nin zirvesine doğru yürüyüşünü sürdürüyor.

Citigroup iyileşme tablosuna karamsar bakıyor

Citigroup Inc. Baş Ekonomisti ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Eski Baş Ekonomisti Catherine Mann'a göre, iş yatırımları ve istihdamı iyileşecekse, tüketici güvenindeki artış bu toparlanmanın merkezinde yer alacak. İkinci dalga sinyalleri ise tüketici güvenini aksi yönde etkiliyor. Mann Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin Crawford Liderlik Forumu'na pazartesi günü verdiği demeçte "Bu, herhangi bir şekilde tatmin edici bir iyileşme resmi değil" dedi.

Kısıtlamalar kalktığında iyileşme hızlanıyor

Geçtiğimiz haftalarda, kısıtlamaların hafifletilmesi ekonomik aktivitenin toparlanmasına olanak sağlamıştı. Çin’de korona virüsün yaralarının sarılmasıyla beraber mayıs ayının zirvesine ulaşan yeni ev fiyatları gibi birçok sektörde düzelme işaretleri geldi. Tüketici talebi, sanayi üretimi ve yatırımlar da iyileşme gösterdi.

Genellikle küresel talebin göstergesi olarak beklenilen Güney Kore’nin erken dönem ihracat rakamlarındaki yarı iletken malların talebindeki düşüşün Çin’in daha fazla ithalat yapmasının ardından haziran ayında azaldığı görüldü. Günlük ortalama sevkiyat oranı bir önceki yıla göre mayıs ayında %20’lik bir düşüş gösterirken haziran ayında bu oran %16’ya geriledi.

ABD’de işsizlik rakamları dip noktasına ulaştı ve perakende satışlar bir önceki aya göre mayıs ayında rekor bir artış gösterdi. Bu işaretler salgının neden olduğu durgunluğa göre çok daha hızlı bir geri dönüşe işaret ediyordu.

Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite Nisan ayından itibaren yavaş da olsa bir gelişme gösteriyordu. Almanya’daki iş dünyası güven endeksinde düzelme izlendi ve Fransa’daki ekonomik aktivite rakamları virüsün pik noktasına ulaştığı dönemdeki %29’luk düşüşe göre normal seviyelere yaklaştı ve %19’luk bir düşüş kaydedildi. Bölge satın alma yöneticileri endeksleri yükselmesine karşın, imalat ve hizmetlerdeki daralma sinyalleri devam ediyor.

Aşı olmadan tamamen iyileşme mümkün değil

Tüm bu olumlu haberlere rağmen aşı olmadığı sürece tam bir iyileşme de mümkün olmuyor. Bu nedenler Avustralya Ulusal Üniversitesi Profesörü Warwick McKibbin yaptığı açıklamada politika yapıcıların daha fazla destek ihtiyacına karşın tetikte olması gerektiği konusunda uyarıyor. Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre, krizin başlamasından bu yana dünya çapında yaklaşık 11 trilyon dolarlık mali kaynak aktarıldı ve swap hatlarında ise 5 trilyon dolar daha bulunuyor.

McKibbin açıklamasında, “Pandeminin sonuna yakın dahi değiliz” dedi.

O hisseler yeniden ralli beklentisi

 

Altın ralli bitti mi?

 

Borsalardaki tehlike geçmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • &&&& ^^^^ &&&&22 Haziran 2020 15:32

    Bizim başımızda Reis ve Bahçeli var.o yüzden güven ortamı olduğu için ırak ve libyada başarılar olduğu için terörisitlere gömdümüz için borsalarımız çoşmaktadır.bizim beklentilerimiz var.AB ve ABD ülkeleri ise ölüm ve kalım savaşı vermektedir.