E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar için ‘uzun vade’ uyarısı---

Borsalar için ‘uzun vade’ uyarısı

Borsalar için ‘uzun vade’ uyarısı
03 Şubat 2023 - 15:31 borsagundem.com

Küresel borsalardaki ocak rallisi teknik veriler tarafından desteklense de temel veriler tarafında aynı desteği göremiyor. Ünlü borsa yazarı Chuck Jaffe yatırımcılara borsalardaki kısa vadeli yükselişin tadını çıkarmalarını önerdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ocak ayında göz kamaştıran bir performans gösterdi. Piyasalardaki ralli havası şubat ayına da sıçramış durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi yılın başından bu yana %9,3’lük bir yükseliş gösterdi. Geçtiğimiz yılın en büyük kaybedeni Nasdaq Bileşik Endeksi ise aynı dönemde %17,4’lük bir ralli gerçekleştirdi.

Teknoloji hisselerindeki yükseliş ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını yakın zamanda duraklatacağı ve yıl sonuna doğru faiz indirimlerine başlayacağı beklentileriyle geldi. MarketWatch yazarı Chuck Jaffe son yazısında ekonomistlerin temel piyasa verilerini baz aldığı karamsar tahminlerle piyasa teknisyenlerinin boğa piyasası tahminleri arasındaki farka dikkat çekiyor:

“Dünyanın tüm ekonomistlerini bir uçtan diğer uca ayırsanız da yine de herhangi bir yöne işaret etmeyeceklerine veya bir sonuca varmayacaklarına dair eski bir deyim vardır.

Piyasa teknisyenleri hakkında benzeri bir deyiş yok. Ancak son altı hafta içerisinde teknik analistlerin hepsi aynı olasılığa ulaşmış gibi görünüyor ve bu olasılık iyi günlerin yaklaşmakta olduğunu gösteriyor.

Teknisyenler o kadar mutlu ki, temel piyasa verileri ile teknik göstergeler arasındaki büyük bölünme net bir şekilde vurgulanıyor. Temel piyasa verileri daha uzun vadeli bakma eğilimindeyken, teknik kriterler tipik olarak altı aydan fazla sürmeyen bir hikayeyi anlatır. Bu nedenle her ikisinin de aynı anda doğru olması mümkündür.

Ancak ABD borsasının 2022'deki kasvetli performansından sonra, sürpriz olan teknisyenlerin ani zafer sarhoşluğuydu. Yıl boyunca, herhangi bir yükseliş veya geri dönüş "ayı piyasası rallisi" olarak görüldü. Hiçbir pozitif gün, yeni bir piyasa eğilimin yaklaşmakta olduğunu doğrulayacak kadar güçlü görünmüyordu. Teknisyenler her olumlu gelişmedeki kara bulutları bulmak için hızlı davranıyordu.

Şimdiyse tüm göstergeler yeşil ışık yakıyor gibi gözüküyor.

The Arora Report'un Editörü Nigam Arora, bu hafta podcast programım ‘Money Life with Chuck Jaffe'deki bir röportajda, her gün 24 ülkeden gelen ekonomik verileri, ayrıca kurumsal bilançoları ve daha fazlasını incelediğini söyledi. Arora daha geniş çerçeve için ‘ayı piyasasından yana olmak zorundasınız’ gibi bir sonuç çıkarırken aynı zamanda ‘tüm teknik verilerin yükselişe geçtiğini’ belirtiyor. Volatiliteden ve olumlu teknik göstergelerden yararlanmak için şimdi kısa vadeli yatırımlara daha fazla para yatırıyor. Bu konuda da yalnız değil.

Stock Trader's Almanac'ın Editörü Jeffrey Hirsch, bu haftaki programımda, teknik verilerin açıkça ‘tüm sistemlere uygun’ bir ortama doğru ilerlediğini söyledi.

Hirsch bu hafta boyunca haberlerde yer aldı. Zira ABD borsaları ‘üçlü ocak ayı bahsini’ tutturmuştu. Hirsch’in ortaya koyduğu bu ölçüt şu faktörlere dayanıyor: Noel'den yeni yılın ilk iki işlem gününe kadar süren bir "Noel Baba rallisi", ocak ayının ilk beş işlem gününde pozitif bir piyasa hareketi ve yılın ilk ayındaki güçlü performansın, bir bütün olarak yıl için iyi bir işaret olduğunu gösteren ocak ayı barometresine dair pozitif okumalar.

Hirsch açıklamasında, “Bu üç gösterge de yukarıdaysa yoğun bir şekilde boğa piyasası eğilimi görülür. 31 yılın 28’inde yükseliş, tüm yıl için %17,5 ortalama artış ve ocak ayı hariç kalan 11 ayda 31 yılın 27’sinde yükseliş görülüyor” dedi. Hirsch, üçlü bahis gerçekleşmeden önceki yıl bir ayı piyasası olduğunda ise, her yeni yılın çift haneli yükselişlerle dolu olduğunu belirtti.”

Borsa uzmanı piyasa teknisyenlerinin tüm pozitif beklentilerine karşı yatırımcıların diğer riskleri de göz önünde bulundurması gerektiğine dikkat çekiyor:

“Yatırımcıların ihtiyatlı davranmaları akıllıca olacaktır, çünkü temel ekonomik verilere hâlâ kırmızı alarm içeren uyarılarla ve Ukrayna'daki savaş, Çin ile ticaret, borç tavanı ve FED’in herhangi yanlış bir adım atması gibi maddi olmayan tehditlerle doludur.

Eğer teknik veriler kısa vadeli öngörülerse, temel ekonomik veriler de uzun vadeli resmi çiziyorsa, analizler piyasanın yılın ilk bölümünü ayı piyasası rallisine denk gelen bir biçim oluşturacağını gösteriyor. Son yükselişler ekonomideki sert haberlerin ağırlığı altında sönecek veya en azından önemli ölçüde körelmeye mahkum bir umut ışığı niteliğinde.”

Borsa yazarı teknisyenlerin baktığı verilerin büyük çoğunluğunun hızlı bir şekilde değişebileceğine dikkat çekti: “Mart ayı buraya geldiğinde, ocak ayının yarattığı olumlu hisler çoktan gitmiş olabilir. Ancak şimdilik, bu hissin tadını çıkarın, ancak temel ekonomik verilerin sizi alçakgönüllü ve temkinli tutmasına izin verin.”

Tahvil Kralı hisse senetlerinde ralli görüyor

 

ABD’li teknoloji şirketlerinin finansal sonuçları risk iştahını baskılıyor

 

ABD istihdam verileri FED’i destekleyecek mi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oktay04 Şubat 2023 01:53

    Yav milllet battı istesede uçacak kanat koparıldı tiyoyu kapan malı vurdu çıktı kalanda artık suyun içinde çırpınıyo bidaha mı dua ediyo