E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar için daha önemli risk unsuru---

Borsalar için daha önemli risk unsuru

Borsalar için daha önemli risk unsuru
03 Haziran 2020 - 09:40 borsagundem.com

ABD borsalarında tüketici harcamalarındaki düşüş korona virüs riskinden daha önemli bir risk unsuru oluşturuyor. Uzmanlar ABD’deki tüketici tasarruflarının rekor seviyeye ulaştığına dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs artık piyasalar için en büyük risk olmayabilir. CNBC’nin haberine göre küresel yatırım danışmanlığı şirketi Crossmark’ın Baş Piyasa Stratejisti Victoria Fernandez tüketici harcamalarındaki zayıflığın ekonomideki iyileşme sürecinde en büyük tehdit olduğunu belirtiyor. ABD’deki protestolarsa bu riski körükleyen en önemli faktör.

Baş Stratejist röportajında borsalarda bir ya da iki ay öncesinde borsalar için en önemli riskin Kovid-19 krizi ve en önemli konunun da ekonominin yeniden açılması olduğunu belirtiyor. Fernandez, “Fabrikaları açabilir, üretimi eski seviyesine getirebilir. Fakat eğer tam da şu anda tüketici talebi olmazsa tüm bunların ekonomiye hiçbir yardımı olmaz” ifadelerini kullanıyor.

Victoria Fernandez ABD’de şiddete dönüşen protestoların yeni açılan işletmelere baskı uygulayarak durumu daha da kötüleştirdiğinden endişeleniyor. “Şu anda içerisinde bulunduğumuz karmaşa ortamında yeniden açılalı henüz bir ya da iki hafta olan işletmeler yeniden kapanıyor. Bunu Houston’da kendi gözlerimle gördüm” diyen Fernandez, “Bu şu anda en büyük sorunumuz. Tüketici harcamalarını geri alabilecek miyiz?” sorusuyla işletmelerin kötü gidişatına dikkat çekti.

Tasarruflar rekor seviyede

Baş Stratejist ABD’de şiddetin azalması durumunda harcamalarda geri dönüşün mümkün olduğunu ileri sürüyor. İşletmelerdeki büyük kayıplara rağmen Fernandez Amerikalıların harcamalarıyla ekonomiyi bir nebze de olsa toparlayacak parası olduğuna dair kanıtları gördüğünü belirtiyor. “Son birkaç haftadır rekor oranlarda yükselen tasarruf oranına şahit olduk” diyen Fernandez, “Şimdi bu tasarrufları ekonomiye geri çekmemiz gerekiyor” sözlerine yer verdi.

ABD Ekonomik Analiz Bürosu nisan ayında kişisel tasarruf oranının %33 oranında yükseldiğini tespit etti. Bu oran büronun 1960 yılından beridir topladığı verilerin en yüksek seviyesini işaret ediyor.

Fernandez’in ekonomiye 4,5 milyar dolar katkı sağlayacağını düşündüğü tüketici harcamalarının geri dönmesi durumunda dahi ekonomi düzlüğe çıkamıyor. Baş Stratejist mart ayının sonlarından itibaren geri dönüş rallisinde olan borsalara rağmen W şeklinde bir geri dönüş öngördüğünü belirtiyor. “Şu anda piyasalarda farklı kişilikler söz konusu” diyen Fernandez borsalardaki gidişatın günlük bazda manşetlerde yer verilen haberlere göre değişebileceğini ifade etti.

ABD vadeli endekslerinde yükseliş sürüyor

 

Global risk iştahındaki güçlü tablo sürüyor

 

ABD'deki protestoların 8. gününde şiddetin dozu düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)