E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar gelecek yıl 3’te 2 ihtimalle yükselecek---

Borsalar gelecek yıl 3’te 2 ihtimalle yükselecek

Borsalar gelecek yıl 3’te 2 ihtimalle yükselecek
15 Aralık 2021 - 12:48 borsagundem.com

Borsaların gelecek yılki performansını bir önceki yıl üzerinden yorumlamak birçok yatırımcının sıklıkla yaptığı bir hata. Ancak borsa yazarı Mark Hulbert önceki yıl ne olursa olsun borsaların %66 ihtimalle yükseldiğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM
– DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsasının 2022'de yükselme ihtimali 3'te 2. MarketWatch yazarı Mark Hulbert, hisse senetlerinin son 18 ayda iki kattan fazla arttığı göz önüne alarak, gelecek yıl pazarın yükselme olasılığının %66 olduğunu belirtiyor ve bu oranın oldukça cazip göründüğüne dikkat çekiyor. Hulbert’e göre, daha öncesinde piyasaların gündem ne olursa olsun söz konusu oranın aynı kaldığı birçok yatırımcının fark edemediği bir gerçek.

Borsa yazarına göre yatırımcılar borsaların yükselme ihtimalinin aynı kaldığını kabul etmekte zorlanıyorlar. Bunun sebebi ise piyasanın belli trendlere göre hareket ettiğine inanmaları. Hulbert’e göre yatırımcıların çoğunluğu iyi bir yılın ardından borsaların getiri sağlama olasılığının yükseldiğini, kötü bir yılın ardındansa hayal kırıklığı ihtimallerinin arttığını varsayıyorlar.

Piyasa trendlerinin tersi yönünde düşünen yatırımcılar da konsept açısından benzeri bir hata yapıyorlar. Borsa yazarına göre bu tip yatırımcılar da ortalamanın üzerinde getiri sağlandığında gelecek yıl ortalamanın altında yatırım getirisi oluşacağını öngörüyorlar.

Hulbert’e göre iki tip yatırımcı grubu da önemli bir hata yapıyor. Zira borsalar geçmişe göre değil geleceğe göre değerleniyor. BlackRock tarafından yakın zamanda satın alınan Barclays Global Investment’ın CEO’su Lawrence Tint herhangi bir zamanda verimli bir piyasa seviyesinin herkese açık olan tüm bilgileri yansıtması gerektiğini belirtiyor. Tint bunun aynı zamanda borsaların gelecekteki getiri öngörülerine göre yükseldiği ya da düştüğü anlamına geldiğini belirtiyor. Borsa uzmanı bir röportajında tarihsel verilerin bu hesaplamaların içerisinde yer almadığını vurguladı.

Mark Hulbert yazısında Dow Jones Endeksi’nin kurulduğu 1896’dan bu yana endeksin yükselme eğilimine dikkat çekti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Hulbert’in araştırmasında endeksin bir önceki yıl ne olursa olsun %60’ın üzerinde yükselmeye yatkın olduğu görülüyor. Araştırmaya göre endeks tüm yıllar göz önüne alındığında %66 oranında yükselmiş. Eğer endeks bir önceki yıl yükseliş gösterdiyse de ertesi yıl yükselme ihtimali yine %66 olarak görülüyor.

Endekse ilişkin diğer ihtimaller değerlendirildiğinde de yine benzeri bir sonuç elde ediliyor. Örneğin borsalar belirli bir takvim yılında düşüş gösterirlerse hisse senetlerinin bir sonraki yıl yükselme olasılığı %67 oluyor. Hulbert bu 1 yüzdelik farkın istatistiksel açıdan anlam taşımadığını da belirtiyor.

Hulbert’in araştırmasına göre piyasaların yükselme olasılığının genel ortalamaların üzerinde olabilmesi için tek ön koşul bir önceki yıl %20’den fazla bir düşüşün görülmesi. Bu durumda Dow Jones’ın %80 oranında yükseldiği bir istatistik ortaya çıkıyor. Hulbert bu tabloda da görülenden daha fazlası olabileceğine dikkat çekiyor. Zira 1896 yılından bu yana Dow Jones Endeksi’nin %20’den fazla yıllık düşüş gerçekleştirdiği sadece 11 örnek bulunuyor. Borsa yazarına göre bu kadar az veriyle güçlü sonuçlara ulaşmak kolay değil.

Borsa yazarı tüm bu araştırmadan borsaların yükselme olasılığının diğer yıllarla aynı olduğu sonucuna ulaşıyor.

Yatırımcıların bu istatistiklere tepkisi bardağın dolu ya da boş tarafına bakılıp bakılmamasına göre değişecektir. Zira iyimser yatırımcılar gelecek yıl için üçte ikilik ihtimale kötümserlerse borsaların gelecek yıl düşeceğini gösteren üçte birlik ihtimale odaklanacaklardır. Ancak Hulbert 2022’de hisse senetlerine neler olacağının bir önceki yılın performansıyla hiçbir alakası olmayacağını belirtiyor.

Cramer: Değeri yükselen hisselerde düşüşe hazırlanın

 

2022’de borsaları bekleyen en büyük risk!

 

2022'de dünyayı bekleyen krizler!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)