E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar faizi fiyatlıyor---

Borsalar faizi fiyatlıyor

Borsalar faizi fiyatlıyor
28 Şubat 2021 - 08:49 borsagundem.com

Borsalarda “fiyatlar önden gider olaylar sonradan gelir” sözünü hatırlatan gelişmeler yaşanıyor. Uzmanlar uyarıyor!

Amerika’da tahvil faizlerinin artması piyasalarda dengeleri bozdu. Yatırımcılar şimdi bu gelişmeyi fiyatlıyor. ABD uzun vadeli tahvil bono faiz oranları yükselirken altın fiyatında (ons/dolar) düşüş devam etti. Düşük faiz, bol likidite ve toparlanan ekonomi birlikteliği doğal olarak enflasyon beklentilerini arttırırken, uzun dönemli faiz oranlarını yukarı çekti. Kasım ayından bu yana devam eden iyimserlik zayıflamaya başladı. Piyasalardaki son gelişmeleri Hürriyet’teki köşesine taşıyan Zeynel Balcı, borsalarda kâr satışları görülürken risk iştahının azaldığını yazdı. Balcı analizine şöyle devam etti:

Borsada dikkatli olma zamanı!

Borsa İstanbul’da kâr satışları derinlik kazandı. Döviz kurlarında tepki yükselişi görüldü. Gösterge tahvil faiz oranı ise nispeten sakindi. Her şey iyi giderken, olumsuz bir haber akışı yokken o zaman bu tablo neden yaşandı? Sebep enflasyon tedirginliği. Pandemiye bağlı olarak merkez bankalarının piyasaya hiç olmadığı kadar para pompalaması, faiz oranlarının aşağıya çekilmesi piyasalarda düşük faiz bol likidite ortamını getirdi. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell’in da sıkça vurguladığı 2022 yılına kadar faiz oranları sıfıra yakın kalacak, piyasaya desteğe devam edilecek açıklamaları önemli bir referanstı. Benzer politika ve açıklamalar Avrupa Merkez Bankası için de geçerliydi. Son dönemde başta ABD olmak üzere gelen veriler ekonomide toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor.

Borsada bir haftada yüzde 470 kazandı

İLK DESTEK 1.440 PUANDA
Borsada kâr satışları derinlik kazandı ve çıkış trend desteğinin altına salınım gerçekleşti. İlk destekler 1.440-1.430 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde sonraki destekler 1.400 ve 1.340 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.500 ve 1.525 seviyelerinde bulunuyor. Olası tepki çıkışının devamı için 1.525 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 1.540-1.550 ve 1.575 seviyelerinde. Endekste destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülebilir. Ancak direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.

Borsalar için kritik bir hafta!

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?
Dolar/TL kurunda tepki yükselişi sürüyor. İlk dirençler 7.48-7.55 noktalarında bulunurken bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç 7.75 seviyesinde. Geri çekilmelerde ilk destekler 7.40 ve 7.30-7.25 seviyelerinde. 7.30-7.25 daha önemli. Sonraki destekler 7.10-7.00 seviyelerinde görülüyor. Tepki alımları devam etmekle birlikte direnç seviyelerinde satış denemeleri görülebilir.

Borsaya yön verecek gelişmeler

PİYASALAR ENFLASYONU FİYATLIYOR
Düşük faiz, bol likidite ve toparlanan ekonomi birlikteliği doğal olarak enflasyon beklentilerini arttırdı. Bu durum piyasalar tarafından fiyatlanmaya başladı.

ABD tahvil bono faiz oranları bu aşamada gelişmiş ülke piyasalarından çok Türkiye’nin de aralarında yer aldığı dış finansman ihtiyacındaki gelişen ülke piyasaları için daha önemli görülüyor. Dikkat edilirse ABD ve Almanya dahil gelişmiş ülke borsalarında düşüşler görülse de çok fazla bir tahribat görülmüyor. Ayrıca Euro/dolar paritesi ve dolar endeksinde hareketlenmeler görüldü. Ancak TL, G.Afrika Randı, Brezilya Reali, Rus Rublesi gibi gelişen ülke para birimlerinde değer kayıpları daha fazlaydı. Ayrıca borsalarda tahribat daha yüksekti.

Norveç Varlık Fonu’nun topladığı Türk hisseleri

Yükselen faizler piyasaları dalgalandırırken bir diğer merak konusu merkez bankları ne yapacak? ABD’de mart ayı içinde 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin yasalaşması beklentisi halen korunuyor. Buna ilave olarak Fed tahvil alımlarını arttırabilir mi? Faiz ile oynayacağı fazla bir marjı yok çünkü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nasıl bir yol izleyecek? Kasım ayından itibaren faiz arttırıp parasal sıkılaştırma ile birlikte iç ve dış finans çevrelerinden olumlu tepkiler almıştı. Ayrıca sıcak para girişlerine bağlı olarak döviz kurlarında gerileme, borsada yükseliş ve Türkiye’nin risk priminde düşüş görülmüştü. İçeride işleri yoluna koymuş görülürken dış konjonktürdeki gelişmeler, var olan ve işleyen para politikalarında revizyonu gündeme getirir mi? Bu açıdan döviz kurlarının seyri ve önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon, karar için önemli parametreler olacak. Faiz artırım tartışmaları başlasa da TCMB hemen tepki vermeyip piyasaların seyrini ve yeni dengelerin oluşmasını bekleyebilir. Faiz oranı dış dünyaya göre zaten olukça yüksek. Faiz artırımı olsa da ABD tahvil faiz oranları sakinleşmezse olası bir faiz artırımının etkileri sınırlı kalabilir. Faiz artırımının reel ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri de malum. Zor bir karar elbette.

2020 yılı 4. Çeyrek büyüme verisi (GSYH) yarın açıklanacak. 4.Çeyrek büyümesi yüzde 7, 2020 yılı büyümesi için ise 2.2-2.5 gibi beklentiler var. Enflasyon ve cari açığı artırsa da salgın hastalığa rağmen büyüyor olabilmek iyi ve kulağa hoş geliyor. Devamlılık ve sürdürülebilirlik de önemli tabi ki. Çarşamba günü açıklanacak Şubat enflasyonunda ise beklentiler, aylıkta yüzde 0.70-0.80, yıllıkta yüzde 15-15.50 seviyelerinde. Gerek büyüme gerekse enflasyonda önemli sapmalar olmazsa piyasalar pek tepki vermeyebilir. Bu günlerde piyasaların fiyatlama konusundaki önceliği farklı.

Borsa endeksinde kritik seviye

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Robot01 Mart 2021 09:46

    Ben robotlarla uğraşamam kardeşim ben insanım para babaları bağlamış robota vuruyorlar bizde başka yatırımlara kaçarız borsadan...

  • Cem28 Şubat 2021 23:36

    Abd de paket onaylanmış yarın uçuyoruz. Bankalar çok beleş

  • Sayısal Analizci28 Şubat 2021 23:51

    Temsilciler Meclisinden geçtiğini okudum,Senatoda haftaya onaylanacakmış,yanlışsam bilgilendirirseniz memnun olurum,teşekkürler.

  • Sayısal Analizci28 Şubat 2021 23:35

    Mart ayında Bist’te volalitenin çok artacağını düşünüyorum.Nedenlerine gelince ABD tahvil faizlerindeki değişimler,Halk bankası davası gelişmeleri,S400 gelişmeleri,bilanço döneminin 11 martta bitmesi,HDPnin kapatılması gelişmeleri AB bin Aşı Pasaportu uygulamaları......

  • Radar128 Şubat 2021 23:23

    Bence petrol ve paundun genel anlamda değer kaybetmesi şartıyla döviz tl ve gram altin kaldığı yerden düşüşüne amerikan tahvillerine bağlı olarak tekrar kaldığı yerden başlar. Borsa da Turkiyenin cds yani kredibilite oranlarına göre yükseliş kaydeder. Yukarıdaki saydığım şartların tersi durumda düşüşe devam eder.

  • seyfo28 Şubat 2021 23:22

    bimas gitmedikçe inanmam endeksin gittiğine

  • Irgat28 Şubat 2021 20:41

    Yüksek faiz şirketleride, ülke ekonomisini de bitirecek, bist yönetimi, spk sair ekonomi/finans yönetimleri, göstermelik veya yabancıların menfaatine, yerli küçük yatırımcının aleyhine düzenlemeler icad edeceklerine, yerlinin döviz ve altın mevduatını borsaya getirecek düzenlemeler yapsınlar, tüm düzenlemeler, düzenekler yabancı ve büyük para baronlarının, şirketlerin hakim ortaklarının kazanması için kurgulanmış.

  • Neden01 Mart 2021 09:45

    Ben şahsen borsaya gelmem neden çünkü manipülatör çok. 500 den sattık altını aldık 397 den borsadan daha iyi. ky yi bitiriyorlar....haklarımı korusunlar geleyim borsaya emin olun adam gibi düzenleme olsa bu ne idüğü belirli olan insanlardan temizlenirse borsa şaha kalkar benim gibi düşünen bir dolu insan var....

  • Yorum28 Şubat 2021 17:43

    Abd tahvil faizi 1.40 a geriledi abd de 1.9 trilyonluk teşvik geçti eğer abd tahvil faizleri önümüzdeki 15 gün içinde 1.25 ila 1.35 arasında bir yere gider ve orada kalırsa bizde de mb sı bir sonraki toplantıda veya sonrasında faizleri 100 baz puan artırılması eğilimi var böyle olursa bu faiz artırımının sonu sayılabilir borsa direncini kırar Yanlız kısa vadeli dalğalanmalarla 1445 i test edebilir burası alım fırsatıdır devamında 1550 üstünü test eder buradan kısa vadeli bir geri dönüş yapıp 1490 ı tes eder bu da yükselen trend de yükselen üçgen ara formasyonunu oluşturur bunun ardından yükseliş başlar bu yükseliş yüksek hacimle gerçekleşir turizm dış ticaret holding ve bankalar ön safta yer alır diye düşünüyorum tabi böyle olmama ihtimalide çok yüksek

  • Rs28 Şubat 2021 17:27

    Öncelikle doviz vatandaşların maliyet civarına yaklaşmalı. Zararına satmazlar. Yani dolar 7.50 lere doları çıkınca, lira veya lira bazlı varlıklara yatırım yapmak üzere ülkeye büyük miktarda doviz girdisi sağlayacak şekilde yurtdışı yatırımcı veya fonlarla anlaştıktan sonra, şok şekilde %20 faiz bastımı mı bakın doviz pozisyonları nasıl çözülüyor. Doviz tekrar geri geleceği için yerlilerden de bayağı satışlar gelir. Ancak böyle MB doviz rezervlerini toparlar ve banksların doviz yükümlülükleri düşer. Daha sonra enflasyona göre faizlere yeni ayarlar verilir.

  • Rte dio28 Şubat 2021 17:21

    Faiz. Yükselecekkkk yüzde 20 olacak borsa 1200 inecek

  • Borsacasusu28 Şubat 2021 15:48

    Saçma sapan hisseler borsayı yükseltti... Sasa Ford traktör Tofaş gübre bu fiyata.... robot aklına oyma... kılavuzu robot olanın burnu b.ktan kurtulmaz.

  • Hadi be28 Şubat 2021 15:04

    Faiz ne olacakta faizi fiyatliyor