E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar ‘endişe duvarını’ görmezden geliyor---

Borsalar ‘endişe duvarını’ görmezden geliyor

Borsalar ‘endişe duvarını’ görmezden geliyor
22 Eylül 2021 - 13:37 borsagundem.com

Perakende satışlarının istikrar kazanamaması ve düşük tüketici güvenine rağmen ABD ekonomisi ve borsaları ‘endişe duvarına’ direnmeye devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perakende satışlarının istikrarsız bir şekilde seyretmesi, tüketici güveninin düşük kalması ve hızla değişen istihdam piyasasına rağmen ABD’nin ekonomik arka planı sağlıklı sinyaller vermeye devam ediyor. Ekonominin ve borsaların ılımlı para politikalarından fayda görmeye devam etmesi bekleniyor. Ağustos ayı istihdam raporu yüksek oranda korona virüsün delta varyantının seyahat ve hizmet sektörlerinde yarattığı etki nedeniyle hayal kırıklığı yarattı.

Yine de ABD Merkez Bankası’nın (FED) elverişli politikalarına devam ettiği ve ekonomik hızlanmanın sürdüğü bir senaryoda hisseler için yükseliş beklentisini ön plana çıkarıyor. Forbes’un haberine göre FED’in istihdam piyasası için “yeterli ilerleme” barometresine henüz ulaşılamadı. Bu durum ise parasal genişlemede beklenen ‘tapering’i geciktirebilir ve piyasaların karşılaşacağı sıkılaşma döngüsünü erteleyebilir.

FED parasal politikalarını sıra dışı kriz önlemleri sonrasında yeniden normalleştirmeye başladığında, merkez bankasının duruşunun piyasalar için yine de oldukça el verişli olması bekleniyor. Bu da borsalarda korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasının ardından yaşanan düşüş sonrası başlayan ve hız kesmeden devam eden boğa piyasasını desteklemeye devam edecek. Kısa vadede bu durum hisse yatırımcılarına fayda sağlayacak.

Ne kadar fazla değişim görülürse, her şey o kadar aynı kalıyor. Ancak değişmeyen tek şey piyasalarda makro korkular ve riskler. Korona virüsün delta varyantı nedeniyle yükselen vaka sayıları bazı yatırımcıların geri çekilmesine neden oldu. Piyasa gözlemcileri gelecek aylarla ekonomik bir yumuşak karna denk gelineceği yönünde endişelerini dile getiriyor. Bununla birlikte ABD’de genişletilmiş işsizlik sigortası uygulamasından erken çıkış yapmayan 25 eyalette bu uygulama son buldu ve yaklaşık 11 milyon kişiyi etkiledi.

Geçtiğimiz iki ayda tüketici güveni düşüşe geçti. Ancak sonbahar aylarına girerken iyimser olmak için nedenler de var. Tüketici anketinin istidam algısı alanında, iş bulmanın zor olduğunu ifade eden katılımcıların oranı geçtiğimiz ay ulaşılan son iki ayın en yüksek seviyesinden %1,3 geriledi. Bu ölçütlerde görülen hızlı düşüş de olumlu sinyaller olarak görülüyor.

Geçmişe bakıldığında, tüketici güveni yakın zamanda gördüğümüz %15,1’in altına düştüğünde bunu izleyen yılda S&P 500 endeksinde %12,9 getiri elde edildi. Yalnızca altı resesyon dışı döneme bakıldığında, her dönemin %16,5’in üzerinde güçlü getiriler sağladığı görüldü. Yakın zamanda açıklanan ISM Üretim verileri de güçlü geldi ve bir önceki aya kıyasla gelişme görülürken, beklentiler aşıldı. Bu şekilde de enflasyonun gelecek aylarda gerilemeye başlayacağının ve 2022’de enflasyonun bir sorun olmayacağının sinyalleri alınmış oldu.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre istihdam alanında yaşanan hayal kırıklığına rağmen yükselen maaşlar, artan korona virüs aşılama sayıları ve işsizlik sigortalarının sona ermesi istihdam piyasalarını destekleyecek. Arz en büyük zorluğu yaratmaya devam etse de rekor seviyede yeni iş ortaya çıktı. Pandemi döneminde kadınların, özellikle de annelerin büyük oranda istihdam piyasasından geri çekildiği göz önünde bulundurulduğunda, okullar yeniden açılırken istihdam piyasasının da gelişmesi bekleniyor.

İstihdam İstatistikleri Bürosu’nun hane halkları araştırmasına göre 5,6 milyon çalışan ağustos ayında çalışmamalarının nedeni olarak pandemi nedeniyle işyerlerinin kapanmasını ya da şirketlerinin iflas etmesini gösterdi. Temmuz ayında ise bu rakam 5,2 milyon kişiydi. Korona virüs konusunda özellikle hassas olan seyahat ve hizmet sektörleri delta varyantı nedeniyle ağır darbe aldı. Ancak vaka sayılarındaki artışın yavaşladığı ve yakın zamanda pik noktasına ulaşacağı düşünülüyor. Bu da istihdam piyasasını desteklemeye devam edecek.

Borsalar yeniden rekor seviyelere ulaşacak

 

Borsalar geri çekilirken hisse almak için 3 sebep

 

Bitcoin 3,4 milyarlık depreme hazırlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kereviz22 Eylül 2021 20:00

    Risk bi başlar sonra hop diye biter mi. Bu para babaları yatırımcıyı cahil cüheyla mı görüyor.

  • Korku ve Risk 22 Eylül 2021 19:27

    Haberde “ Ancak değişmeyen tek şey piyasalarda makro korkular ve riskler. ...” deniyor. Bende böyle düşünüyorum

  • MB 22 Eylül 2021 19:11

    Endişe duvarı Risk içeren bir durumu anlatmak İçin kullanılır.

  • Yorum22 Eylül 2021 16:50

    Hsbc de hedef fiyatını indirdi. Halkbank sıra sende, ne istedilerse verdiniz. Bu istediklerini yapmazsanız gücenirler biz kimiz ki? Her gün zarar. Haftalıkta aylıkta yıllıkta.Hadi onlarında istediklerini yap.Milletini hiçe sayanı Allahta affetmesin. Yeter bu düşüş diyoruz. Yetmez diyorsunuz sattıkça satıyorsunuz😡 Sizin gerçek amacınız ne onu bize bir açıklayın.

  • Murat22 Eylül 2021 15:15

    Net konuşamadıklarından ya da konuşmak istemediklerinden en çok tabir/tanım uydurulan alan ekonomi olsa gerek.... endişe duvarı. ..vayyy

  • Sami 22 Eylül 2021 19:28

    👏🏻 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻