E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar düşerken enerji hisseleri güvenli mi?---

Borsalar düşerken enerji hisseleri güvenli mi?

Borsalar düşerken enerji hisseleri güvenli mi?
30 Nisan 2021 - 10:45 borsagundem.com

Enerji hisseleri yüksek volatilite göstermesiyle biliniyor. Borsalarda çöküş yaşandığında, hisse fiyatları sert düşüş gösterirken, borsaların bazı sektörleri daha iyi performans gösteriyor. Enerji hisseleri borsa çöküşü dönemlerinde güvenli mi?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa çöküşleri yatırımcılar için oldukça yıkıcı olabiliyor. Hisse fiyatları ise çöküş dönemlerinde sert düşüşler gösteriyor. Hiçbir hisse bu tür bir çöküşe karşı garantili güvenlik sağlamazken, hisse piyasalarının bazı alanları borsa çöküşü döneminde diğer alanlara kıyasla daha iyi performans gösteriyor. Peki borsa çöküşü dönemlerinde enerji hisselerine yatırım yapmak koruma sağlıyor mu?

Ekonomik döngü ve enerji hisseleri

Enerji sektörü oldukça döngüsel. Enerji talebi ekonomi büyüme gösterdiğinde artıyor. Bunun sonucunda da petrol ve doğalgaz gibi enerji emtialarının fiyatı yükseliyor. Yükselen fiyatlar da enerji üreticilerinin daha fazla petrol kuyusu kazarak üretimlerini artırmasına neden oluyor. Bu şekilde ise talep karşılanmaya çalışılıyor. Ancak ekonomide büyüme dönemleri sonsuza kadar devam etmiyor.

Motley Fool’un haberine göre, ekonomide geri çekilme ve resesyon görüldüğünde, bu durum borsalarda bir düzeltmeye yol açıyor. Bu süreçte ise ekonominin gidişatına karşı hassas olan sektörlerdeki şirketlerin hisseleri düşüşe geçiyor. Enerji sektörü ise resesyon dönemlerinde borsalarda görülen düşüşe karşı oldukça hassas. Ekonomi durgunluk sürecine girdiğinde enerjiye yönelik talep düşüyor ve bunun sonucunda emtia fiyatları ve enerji hisselerinde sert düşüşler görülüyor.

Geçmişte yaşanan resesyonlarda, petrol fiyatı, S&P 500 ve enerji hisseleri görece benzer bir şekilde düşüşe geçti. Dahası enerji hisselerindeki düşüşün genellikle S&P 500’deki düşüşe kıyasla daha sert olduğu görüldü. Örneğin borsagundem.com'un derlemesine göre, geçtiğimiz yıl korona virüs pandemisinin neden olduğu borsa çöküşünde enerji hisseleri neredeyse %60 düşüş yaşarken, S&P 500’deki düşüş %30 seviyesindeydi. Petrol fiyatındaki oldukça sert düşüş bazı petrol şirketlerine o kadar büyük bir darbe vurdu ki, iflas açıklamaları ortaya çıktı. Şirketlerin hissedarları ise kayıp yaşadı.

Arz talep dengesi

Ekonominin geneli ve enerji sektörü arasında oldukça yakın bir ilişki olsa da enerji sektöründeki döngü, ekonomideki genel döngüden çok daha kısa olabilir. Enerji üretiminde arz talebin üzerinde artış gösterdiğinde petrol fiyatları düşüşe geçer ve bununla birlikte enerji hisselerinde de benzer bir düşüş görülür. Bu durum ise ekonomik büyüme ve borsalarda boğa piyasası dönemlerinde bile gerçekleşebilir.

Benzer bir durum 2015 ve 2016 yıllarında petrol fiyatları ve enerji hisseleri, ekonomi oldukça iyi giderken ve borsalarda yükselişler görülürken gerçekleşti. Bunun ardındaki neden ise ABD’nin petrol şirketlerinin her şeye rağmen üretimi artırma hedefiyle arzı giderek yükseltmiş olması. Bu strateji nedeniyle ABD’nin petrol çıktısı Rusya ve Suudi Arabistan gibi küresel liderlerin pazar payını alacak kadar arttı.

Bunun sonucunda Suudi Arabistan’ın liderliğinde OPEC piyasayı petrole boğdu ve ham petrol fiyatları çakılırken enerji hisselerini de beraberinde düşürdü. Petrol piyasasında görülen bu düşüş aynı zamanda enerji sektöründeki bazı şirketlerin iflasına da yol açtı. Diğer yandan petrol fiyatlarındaki düşüş, ucuz petrol sağlayarak ekonomiyi destekledi ve borsalara yükseliş için yeni bir neden verdi.

Güvenli liman arayanlar başka seçenekleri değerlendirmeli

Enerji sektörü oldukça döngüsel. Bu nedenle enerji hisseleri derin ekonomik resesyon dönemlerinde düşüşe geçiyor. Resesyonlar ise borsalarda çöküş yaşanması için tipik bir katalizör görevi görüyor. Bu nedenle borsa çöküşü döneminde enerji hisselerini portföylerde bulundurmak güvenli değil çünkü bu hisseler, borsaların genelinden çok daha ser düşüşler yaşıyor.

Bilanço sezonunun başlamasıyla fiyatlamalar ayrışıyor

 

Bakır fiyatları, 10 bin doların altına geriledi

 

Küresel piyasalarda haftanın son günü satış ağırlıklı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)