E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar dönüm noktasında---

Borsalar dönüm noktasında

Borsalar dönüm noktasında
29 Mart 2021 - 13:42 borsagundem.com

S&P 500 endeksi geçtiğimiz haftayı tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapattı ve 17 Mart’ta kırdığı rekorun üzerine çıktı. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirileri ise %1,67’ye yükseldi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin ölçüt niteliğindeki S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta 17 Mart’ta ulaştığı rekor seviyenin üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Dikkat çekici bir şekilde, ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirileri de %1,67 seviyesine ulaştı ve yıl başında %1’in altındaki seviyelerinden yükseliş gösterdi.

Faiz oranları yükseldiğinde, piyasalar bazı günlerde dalgalı seyretmiş olsa da genel artışı görmezden geldi. Tahvil getirilerindeki yükseliş bir belirsizlik ortamı yarattı, ancak ekonomik büyüme ve şirket karlarına yönelik beklentiler bu endişelerin üstesinden gelinmesine yardımcı oldu. 

ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal sıkılaşma kararının ne zaman ve ne miktarda olacağı ise piyasalar üzerinde belirleyici olacak.

Tahvil getirileri halen oldukça düşük

Geçtiğimiz dönemlerle kıyaslandığında tahvil getirileri hala oldukça düşük. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilleri 1981 yılında kısa bir süreyle %16’nın altına indi ve son 40 yıldır aşağı yönlü bir trendi takip ediyor. Yine de tahvil getirilerinin 2018 yılındaki %3,24’lük seviyesine ulaşması için %3 yükseliş göstermesi gerekiyor.

FED’in müdahalesi

FED bilançosunu yalnızca bir yıl içinde 4,2 trilyon dolardan, 7,7 trilyon dolara yükseltti. Bu nedenle borsaların tüm zamanların en yüksek seviyelerinde ralli gerçekleştirmesi şaşırtıcı olmadı. Ancak, Forbes’un haberine göre, zaman içinde FED sıkılaşma politikası izlemeye başladığında, piyasalarda en azından kısa vadeli bir düşüş yaşanacak.

Devasa büyüme beklentileri

ABD ekonomisinin 2021 yılında sert bir toparlanma göstermesi bekleniyor. Mart ayında sona erecek birinci çeyrek için beklentiler %3 ila %7 büyümeyken, haziranda sona erecek çeyrek için beklentiler çok daha yüksek. borsagundem.com'un derlemelerine göre, aşılama çalışmalarının devam etmesiyle birlikte, ekonomik büyümenin de artış göstermesi bekleniyor.

2021’in gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi, Oxford Economics’in ABD Başekonomisti Gregory Daco’nun %7’lik tahminine ulaştığı takdirde, 2021, büyüme oranının %7,2 olduğu 1984 yılından bu yana en güçlü yıl olabilir.

Gelir beklentisinde pandemi öncesine kıyasla artış

2020 yılında devasa bir darbe almasının ardından, S&P 500 endeksindeki şirketler için gelirlerin 2021 ve 2022 yıllarında sert bir yükseliş göstermesi bekleniyor. Gelir büyümesinin gelecek yıl 200 doların üzerine çıkacağı ve 2019 yılına kıyasla %23 artacağı tahmin ediliyor.

ABD vadelilerde satış baskısı sürüyor

 

Ed Yardeni: ABD’de tahvil faizleri %3’ü zorlayacak

 

Küresel çip krizi borsaları nasıl etkiliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI29 Mart 2021 17:48

    Ayağınızı denk alın abd de bir kaç gündür yüklü 10 milyar dolaklık hisse senedi satışlarını büyük fonların yaptıkları konuşulmakta dikkatli olun derim.

  • Parayı veren düdüğü çalar29 Mart 2021 15:01

    Ne güzel değil mi ortalık dolar yükseliyor borsada yükseliyor halbuki daha geçen hafta ne diyorlardı ? Efendim kur atağı borsayı olumsuz etkiledi de şöyle oldu da böyle olduda,geçin bunları bofa isterse yükseltir isterse gömer bist değil adı bofist.

  • Borsacı29 Mart 2021 14:04

    Burdan borsa oynamam hem faiz yüksek hemde risk fazla caatsa, Halkbank, akdeniz riskleri var