E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar bugün önemli bir testten geçebilir---

Borsalar bugün önemli bir testten geçebilir

Borsalar bugün önemli bir testten geçebilir
27 Mart 2023 - 12:48 borsagundem.com

ABD’de gündemin merkezine oturan bankacılık krizi, ortada endişelenecek bir durum olmamasından mı yoksa henüz zamanı gelmediğinden mi bilinmez, şu anda dek yatırımcıları endişelendirmişe benzemiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi enflasyon ve resesyon endişelerinin yanı sıra bir süredir de bankacılık kriziyle boğuşuyor. Ancak piyasa hissiyatının, bu krizi henüz çok da ciddiye almamış olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2008 yılından beri görülen en ciddi bankacılık krizinin borsa yatırımcılarını korkutmadığı gözleniyor. ABD borsalarında başlıca endekslerin performanslarına bakılırsa, bunun kısa sürede değişmesinin de zor olduğu gözüküyor.

Borsalar için önemli hafta

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, borsa yatırımcılarının soğukkanlılığını kaybetmesi için ‘2008 Finans Krizi’nden bu yana görülen en kötü bankacılık krizinin ortasında Fed'in faiz oranlarını yükseltmekten daha fazlasını yapması gerektiği ortaya çıkıyor.

iCapital Baş Yatırım Stratejisti Anastasia Amoroso, “Yatırımcılar, genel olarak, düzenleyicilerin gerekirse devreye girip sektörü çevreleyeceğini ve sektördeki çalkantının daha geniş bir alana yayılmasını engelleyen şeyin de bu olduğunu varsayıyor” diyor.

Amoroso, “İkinci bir sebep daha bulunuyor. Yatırımcılar, bankacılık sorunlarının Fed'i faiz artırım döngüsünü duraklatmaya ve hatta Haziran ayı gibi erken bir tarihte faiz indirimine başlamaya zorladığını görüyor. Faiz oranlarında bir yıldır devam eden artışın sona ermesinin, borsa değerlemeleri üzerindeki baskıyı da ortadan kaldıracağı düşünülüyor” şeklinde konuşuyor.

Ancak borsa analistleri ve yatırımcılar, dalgalı seyreden piyasalarda geçen hafta gelen kazançların tamamen net bir sinyal göndermediğinin altını çiziyor.

Üç ABD bankasının bu ayın başlarındaki başarısızlığından ve UBS'in sorunlu İsviçreli rakibi Credit Suisse’i satın almak için anlaşmasından sonra bankacılık endişelerinin ortadan kalkmadığı gözüküyor. Sıradaki kurban olacağından endişe edilen Alman finans devi Deutsche Bank’ın hisselerinin değer kaybetmesiyle ortaya çıkan gerginlik de bunu kanıtlıyor.

Yatırımcıları geceleri hala ayakta tutan şey, ABD bölgesel bankalarına yönelik yeni bir hücum korkusu. Yatırımcılar, Silicon Valley Bank’in çöküşünün ardından küçük ABD bankalarındaki mevduatların 119 milyar dolarlık rekor bir düşüş gösterdiğini ortaya koyan Fed verilerine tepki gösterirse, piyasaların bugün önemli bir testle karşı karşıya kalması ihtimal dahilinde kabul ediliyor.

Mevduatlara olan bu hassasiyetin geçen hafta yaşandığının hatırlanması gerekiyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, mevduatlar için bir genel garantinin masada olmadığını söyledikten sonra Dow'un 500 puanın üzerinde düşmesine neden olan satıştan sorumlu tutulmuştu. Daha sonra ise Yellen, ‘gerekirse ek adımlar atmaya hazır olduklarını’ söylemişti.

Invesco Küresel Piyasalar Baş Stratejisti Kristina Hooper, mevduatların ABD bankalarındaki ‘güven krizinin merkez üssü’ olduğunu söylüyor ve “Mevduat için tam koruma olmayacağını öne süren herhangi bir şey, böylesine gerginlik yüklü bir ortamda yatırımcıları endişelendirmeye mahkumdur” diyor.

Finans ve kredi krizi korkusu

Bölgesel bankalara yönelik art arda gelen hücumlar, daha fazla banka iflası korkusunu ve tam anlamıyla bir finans krizi potansiyelini canlandırabilir. Ancak bunun dışında, mevduat üzerindeki baskı aynı zamanda ABD ekonomisinin bir kredi krizine doğru gittiğine dair korkuların da altını çiziyor.

Bankalardaki mevduatların, Fed'in kabaca bir yıl önce faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya başlamasının ardından baskı altına girdiği bugün daha net anlaşılıyor. Capital Economics Kuzey Amerika Baş Ekonomisti Paul Ashworth, paylaştığı notta, o zamandan beri para piyasası fonlarına ve tahvillere akan para nedeniyle tüm yerel bankalardaki mevduatların 663 milyar dolar, bir başka deyişle yüzde 3,9 oranında düştüğünü belirtiyor.

Ashworth, “Bankalar bu kaçışı önlemek için mevduat faizlerini artırmaya istekli olmadıkça, sonunda kredi portföylerinin boyutunu dizginlemek zorunda kalacaklar ve bunun sonucunda ekonomik faaliyet üzerindeki baskı yakında bir durgunluk beklemek için başka bir neden daha yaratmış olacak” diye yazıyor.

Apollo Global Management Baş Küresel Ekonomisti Torsten Slok, yakın tarihli bir notta, Silicon Valley Bank’in 10 Mart'taki çöküşünden bu yana ABD sermaye piyasalarındaki faaliyetlerin büyük ölçüde kuruduğunu belirtiyor.

Slok, “Sermaye piyasaları ne kadar uzun süre kapalı kalırsa ve bankalar için fonlama marjları ne kadar uzun süre yüksek seyrederse, ekonominin geneli üzerindeki etki de o kadar olumsuz olacaktır” diye yazıyor.

Dev teknoloji hisseleri piyasaları ayakta tutuyor

Opal Capital Baş Yatırım Yetkilisi Austin Graff, yüzeyin altına baktığınızda borsanın ‘çatallanmış’ göründüğünü söylüyor. Graff, daha geniş anlamda görülen esnekliğin büyük kısmının ise uçuştan emniyete geçiş rolüne dönen megacap teknoloji hisselerinin kazanımlarına atfedilebileceğini söylüyor.

FactSet'e göre teknoloji ağırlıklı Nasdaq, Mart ayından Cuma günkü kapanışa kadar yüzde 6 artarken, bölgesel banka hisseleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 oranında düşüş yaşadı.

Graff, yatırımcılar için “Ekonomide daha az para akışı olduğu için beklenti sürekli volatilite olmalıdır” diyor. Ekonominin, Fed'in agresif oran artışlarının hızına ve kapsamına hazırlıklı olmayan yüksek kaldıraçlı kısımlarında hissedilecek daha fazla acı olduğunu söyleyen Graff, “Bunlar arasında evden çalışma olgusuyla da mücadele eden ticari emlak gibi alanlar da bulunuyor” şeklinde konuşuyor.

Graff, kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri ve sağlık hizmetleri gibi geleneksel olarak defansif sektörlerde yer alan ve ekonomik krizlerde dirençli olması beklenen şirketleri öneriyor.

Sorun, piyasaya doğru zamanda dahil olmayı becerebilmek

Invesco'dan Hooper da yatırımcıların şu anda savunma pozisyonu almasının mantıklı olduğunu söylüyor. Hooper, “Ancak bankacılık sorunları çözülmüş gibi görünür ve Fed duraklarsa, piyasaların daha riskli bir ortama doğru kaydığını kabul etmemiz gerektiğini düşünüyorum” diyor.

Hooper, bunun döngüsel ve küçük sermayeli hisse senetleri de dahil olmak üzere hisse senetlerindeki yüklü pozisyonların yanı sıra sabit getirili risk yelpazesinde de daha fazla ilerlemeyi destekleyeceğini düşünüyor. Hooper, sorunun, piyasaya doğru zamanda dahil olmayı becerebilmek olduğunu ekliyor.

Amoroso, “Yatırımcılar, içinde bulunulan şartlarda pek iyi hissettirmiyor olabilir ancak gerçek şu ki, büyüme veya enflasyon aşağı yönlü hareket edene kadar bir süreliğine S&P 500 için dar bir aralıkta sıkışıp kalmış durumdayız” diyor.

Piyasaların kaderini belirleyen 4 kritik dinamik

 

Piyasa eğilimi öngörüleri haksız çıkarıyor

 

Küresel piyasalarda resesyon korkusu

 

FED başka piyasa başka telden

 

Küresel piyasalarda yön arayışı

 

Yellen ne anlatıyor, piyasa ne anlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)