E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar Aralık ayını nasıl geçiriyor?---

Borsalar Aralık ayını nasıl geçiriyor?

Borsalar Aralık ayını nasıl geçiriyor?
01 Aralık 2022 - 11:08 borsagundem.com

Borsalarda Ekim ayında başlayan ralli yıl sonuna kadar sürecek mi?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in faiz artırımlarında yavaşlamaya gideceği sinyallerini vermesi ABD borsalarını rahatlattı. Fed Başkanı Powell’ın konuşması genel anlamda beklenildiği kadar yumuşak bulunmasa da yatırımcıların en azından yakın geleceğe olumlu bakmalarına yetti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar şimdi rallinin sürüp sürmeyeceğini merak ediyor. Genel kanaat olumlu olsa da, piyasaların tarihsel olarak Aralık ayını nasıl geçirdiği, yıl sonu rallisi öngörülerine ışık tutabilir.

Ralli devam edecek mi?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, ABD hisse senetleri, hisse senetlerinin Ekim ayında gördüğü 2022 yılının en düşük seviyelerinden sıçrayarak iyi sayılabilecek bir Kasım ayını tamamladı. Fed Başkanı Powell’dan gelen açıklamalar ve ekonomik veriler de yükseliş ivmesinin yıl sonu rallisini pekiştireceğine dair iyimserliği artırıyor.

Gerçekten de, mevsimsel rüzgarlar, yükseliş beklentisi içinde olan yatırımcıların avantajına çalışabilir. Tarihsel veriler yalnızca bir kılavuz olsa da, Dow Jones Endeksi’nin yüzde 2,18 ve S&P 500 Endeksi’nin yüzde 3,09 oranlarında yükselişi, özellikle küçük sermaye sahipleri için ‘kazanma yüzdesi’ söz konusu olduğunda Aralık ayının tarihsel olarak etkileyici bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Russell 2000’ın yüzde 2,72 ve Nasdaq’ın yüzde 4,41’lik Aralık performansı da oldukça iyi gözüküyor.

Tabii ki, ortalamalar ve diğer geçmiş veriler en iyi ihtimalle bir kılavuz niteliği taşıyor. Borsaların Aralık performansı tarihsel verilere göre yüksek olsa da, her zaman olduğu gibi bu Aralık ayında da temkinli olmak için bazı nedenler bulunuyor. Bunların başında da, yakın zaman önce, 2018 yılı Aralık ayında piyasaların ortalama yüzde 9,2’lik düşüşü geliyor. Yatırımcıların kötü anıları, dönemsel, mevsimsel ya da tarihsel verileri farklı yorumlamalarına yol açabiliyor.

Bu uyarıyı göz önünde bulundurarak, yılın son ayında başlıca endekslerin nasıl performans gösterdiğine daha yakından bakmak gerekiyor.

Endekslerin Aralık ayı performansları

Dow Jones Endeksi, tarihsel olarak tüm Aralık aylarının yüzde 71’inde yükseliyor. Bu oran, herhangi bir ayın en yüksek kazanma yüzdesine karşılık geliyor. Dow Jones için ortalama Aralık ayı getirisi ise yüzde 1,4 olarak gerçekleşiyor. Bu oran ise Dow Jones için Aralık ayının, Temmuz'dan sonra ikinci en yüksek getiri sağladığı ay olmasını sağlıyor.

S&P 500 Endeksi, tarihsel olarak tüm Aralık aylarının yüzde 73’ünde yükseliyor. Bu oran, herhangi bir ayın en yüksek kazanma yüzdesine karşılık geliyor. S&P 500 için ortalama Aralık ayı getirisi ise yüzde 1,4 olarak gerçekleşiyor. Bu oran ise S&P 500 Endeksi için Aralık ayının, ortalama olarak en iyi 3. ay olmasını sağlıyor.

Nasdaq, tarihsel olarak tüm Aralık aylarının yüzde 61’inde yükseliyor. Nasdaq için ortalama Aralık ayı getirisi ise yüzde 1,7 olarak gerçekleşiyor. Bu oran, Nasdaq için Aralık ayının ortalama olarak en iyi 3. ay olduğunu gösteriyor.

Russell 2000 Endeksi, tarihsel olarak tüm Aralık aylarının yüzde 83’ünde yükseliyor. Bu oran, herhangi bir ayın en yüksek kazanma yüzdesine karşılık geliyor. Russell 2000 için ortalama Aralık ayı getirisi ise yüzde 2,8 olarak gerçekleşiyor. Bu oran ise Russell 2000 için Aralık ayının en yüksek getiri sağladığı ay olduğu anlamına geliyor.

Kasım ayı verilerine bakıldığında ise Dow Jones’un yüzde 5,2'lik, S&P 500’ün yüzde 4,9 ve Nasdaq’ın yüzde 3,8 arttığı görülüyor.

Piyasalarda Fed hareketliliği

 

Powell, güvercini uçurdu

 

Piyasalarda Powell sonrası risk iştahı arttı

 

Asya borsaları Powell sonrası yükselişe geçti

 

Powell, faiz artırımında yavaşlama için aralık ayını işaret etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aralık01 Aralık 2022 20:27

    Çok şişti fiyatlar 4600 öngörüm var. (YTD)

  • gerçek01 Aralık 2022 11:54

    TÜRKİYEDE ne düzeldide bu yükşeliş... firmalar üretimini 100 kat artırdımı zarar eden nerdeyse birsürü firma var. ama maalesef eskiden kar eden firmaya bilançolarına bakılırdı şimdi nerdeyse batacak firmaya biri para yatırıyor arkasından herkes hücum ediyor nerdeyse 10 kat degeri artan firma var hemen buna cevap verecek salaklar doları bahane edecekler gecen sene 8 TL olan dolar şimdi 18,60  hadi 2,5 kat artmış olsun bu ne yaaa... hadi onuda geç bi hesap yapın günlük hacim 2 aydır 120 milyarın altına düşmüyor (bu korkunç para)hadi bunun 80 milyarı günlük alım olsa 2 ayda 4KATRİLYON  800 MİLYON yapar .merkez bankası senelik akçesi 40-50 MİLYAR iken 1 günde bunun 2 katı para nereden kimden giriş yapıyor.