E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBorsalar ABD seçimlerine nasıl tepki verecek?---

Borsalar ABD seçimlerine nasıl tepki verecek?

Borsalar ABD seçimlerine nasıl tepki verecek?
25 Ağustos 2020 - 10:01 borsagundem.com

20 stratejist ABD başkanlık seçimleriyle ve borsaların buna vereceği tepkiyle ilgili tahminlerini açıklıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa stratejistlerinin büyük bir bölümü demokrat aday Joe Biden’ın ABD seçim yarışını önde tamamlayacağını düşünüyor. Ancak seçim sonuçlarının borsalar için ne anlama geleceği konusunda önemli boyutlarda fikir ayrılığı yaşıyorlar.

CNBC’nin anketinde, 20 stratejistten 14’ü Donald Trump karşısında Biden’ın zafer kazanacağını düşündüğünü açıkladı. 20 stratejistin yarısı seçim gününü takip eden ilk bir ayda S&P 500’ün düşmesini bekliyor. Yine de borsalarda bir düşüş bekleyenlerin hepsi Biden’dan yana değil. 20 kişiden 5’i bir ralli beklentisi içindeyken, dördü belirli aralıkta seyreden piyasa öngörüsünde bulundu.

Sekiz kişi seçimi takip eden ayda S&P 500’de %5’lik bir düşüş beklediklerini açıkladı. Bu gruptan üç kişi Biden’ın kazanacağını, ikisi Trump’ın kazanacağını, biriyse seçim sonuçlarının tartışmalı biteceğini tahmin ettiğini söyledi. İki kişiyse S&P 500 için %10’luk bir düşüş beklediğini belirtti.

Vergiler

Bazıları piyasaların Biden’ın önerdiği vergi politikalarına negatif tepki vereceğini söyledi.

Analistlerden biri “Biden kazanırsa ve demokratlar yönetime gelirse, 2021 yılının en önemli ilk piyasa hareketi, vergi düzenlemeleri şekillenirken, aşağı yönlü olacak” dedi.

Bir başka analist piyasaların tepkisinin ABD Senatosu’nun nasıl şekilleneceğine bağlı olduğunu söyledi: “Eğer senatoda demokratlar ağırlıkta olursa ve Biden başkanlığa gelirse, borsalarda ralli yaşanması çok düşük bir ihtimal. Ancak Biden başkanlığı kazanırsa ve senato cumhuriyetçilerin ağırlığında olursa, bir ralli yaşanabilir zira bu senaryoda Biden’ın vergi düzenlemelerini kolaylıkla yapabilmesi mümkün değil.”

20 analistten yalnızca üçü, tartışmasız bir şekilde Trump’ın kazanacağı tahmininde bulundu.

Bazıları Biden’ın vergi politikalarından dolayı endişe duyuyor olsa da, diğerleri sağlık krizine ve yeşil enerjiye yapılacak yatırımların yatırımcıların tutumlarını pozitife çevirebileceğini düşünüyor.

Kazanan Trump mı olacak yoksa tartışmalı bir sonuç mu geliyor?

Piyasaların Trump zaferine nasıl tepki vereceği sorulduğunda, 11 katılımcı S&P 500’ün %5’lik bir ralli yaşayacağını söyledi. Katılımcılardan bazıları Başkan Trump’ın ilk döneminde piyasalar için olumlu bir etkisi olduğunu söylerden ticaret ve göç konularındaki kısıtlamalarının ekonomik çıktıları zedeleyebileceğini belirttiler.

Stratejistlere göre, rekor seviyelerdeki piyasaların tek desteği aşı çalışmaları cephesindeki gelişmelerken, piyasalar risk altında.

Katılımcıların tartışmalı bir seçim sonucu konusunda oldukça endişeli olduğu görüldü. Böyle bir belirsizliğin piyasalar için ne anlama geleceği sorulduğunda, 11 analist %5 ila %10’luk bir düşüş beklediğini açıklarken diğer 5 analist en kötü senaryonun %10’luk bir düşüşün üzerine çıkabileceğini bildirdi.

S&P 500’ün geleceği

20 piyasa analistine S&P 500 için 2020 sonu tahminleri soruldu. Endeks geçtiğimiz cuma günü 3,397.16’lık bir rekor oranla kapanmıştı.

Sekiz analist endeksin Aralık 2020 tahmini olarak 3,400-3,600 seviyelerini öngördü. Beş kişiyse 3,000-3,200 aralığını beklediğini açıkladı. Bu seviyeyse endeksin mevcut değerinden %6 ila %12’lik bir düşüşe işaret ediyor. Bu olumsuz tahminlerin sebebi olaraksa korona virüs pandemisinin getirdiği belirsizlikler gösterildi.

Üç stratejist S&P 500’ün 3,600’ün üzerinde kapatacağını tahmin etti ve iki kişi 3,000 seviyesinin altına ineceğini söyledi.

Çin

Analistler ABD’deki Çin karşıtı tutumun iki parti tarafından da desteklendiğini düşünüyor ancak, bu ilişkilerin yönetiminin iki adayın başkanlıklarında farklı olacağını öngörüyorlar.

Başkan Trump’ın Çin karşıtı duruşunu güçlendireceği tahmin ediliyor. Ancak bu durumun sonuçları, piyasaların genelinden ziyade, teknoloji sektöründe daha fazla hissedilecek.

Biden’ın olası başkanlığının Çin’le ilişkilerde daha ılımlı bir tavır ortaya çıkarması bekleniyor. Tahminlere göre Biden da üretimi ABD’de çekmeye çalışacak ancak bu yaklaşım daha ılımlı olacak.

Katılımcılardan biri “müzakereler daha geleneksel diplomasi modeline dönecek” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Posta Servisi tasarısını onayladı

 

Erken onay iddiası: Trump seçimden önce aşı istiyor

 

Wall Street'in kabusu Trump ya da Biden değil, belirsizlik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)