E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadan kaçan yatırımcı kripto piyasasına yöneliyor---

Borsadan kaçan yatırımcı kripto piyasasına yöneliyor

Borsadan kaçan yatırımcı kripto piyasasına yöneliyor
06 Mayıs 2021 - 13:43 borsagundem.com

Kripto para işlem hacimlerinde, borsalar duraklarken patlama yaşanıyor. Giderek daha fazla günübirlik ve kurumsal yatırımcı spekülatif varlıklara yöneliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasasında işlem hacmi giderek artarken giderek daha fazla günübirlik ve kurumsal yatırım hisseler ve türev araçlarından uzaklaşıyor ve dikkatlerini daha spekülatif varlıklara yöneltiyor. Hisse işlemlerinde görülen duraklama geride bıraktığımız çeyrekteki çılgınlık seviyesinde borsa ilgisiyle tezat oluşturdu. Yılın ilk döneminde sosyal medya üzerinden organize olan yatırımcılar GameStop ve AMC gibi şirketlerin hisselerini yükseltti, halka arzlardaki artış ise bankaların karlarını destekledi.

Veriler geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde hisse yatırımlarının artmasına neden olan bireysel yatırımcıların dikkatinin kripto para piyasalarına yöneldiğini gösteriyor. Önde gelen kripto borsalarında işlem hacmi 2020’nin nisan ayında 100 milyar dolar seviyesindeyken, The Block Crypto’nun verilerine göre geçtiğimiz ay 1,7 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Aktivite aynı zamanda bazı kripto türevlerinde de yükseldi. Ethereum vadelilerinde işlem hacmi bir ayda yaklaşık 5,500 adetlik artış gösterdi.

Ancak bir şaka olarak başlatılan ancak ünlü girişimci Elon Musk’ın yorumlarıyla yükselişe geçen Dogecoin gibi çok daha spekülatif varlıklarda da sert yükselişler görülüyor. Oanda’nın Piyasa Analisti Edward Moya Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Dogecoin’in yükselişinin nedeni birçok kripto para yatırımcısının Elon Musk’ın yaratacağı yükselişi kaçırmak istememesi” dedi. Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın kurucusu Musk bu hafta sonu ABD’nin popüler televizyon programı Saturday Night Live’ı sunacak.

borsagundem.com'un haberine göre, PancakeSwap ve BakeryToken gibi diğer coin’lerin fiyatı da piyasa lideri olarak bilinen Bitcoin’den daha düşük piyasa değerine sahip olan alt-coin’lere yönelik ilginin artması nedeniyle yükselişte. Kripto para piyasasındaki yükselen işlem hacminin aksine ABD hisselerinde aktivite %27 oranında düşerken, menkul kıymetler opsiyonlarında aktivite nisan ayında %14 düşüş yaşadı. İşlem hacmi ise yatırım bankası Jefferies’e göre ekim ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Avrupa’da Deutsche Börse’den yapılan açıklamada nisan ayında nakit işlem hacminin toplamda 147 milyar dolar olduğu, ancak bu rakamın mart ayındaki 206 milyar dolarlık seviyeden düşüş gösterdiği söylendi. İsviçre borsalarında da nisan ayında işlem hacminde düşüş görüldü. Société Générale’nin Menkul Kıymetler Başkanı James Masserio, “çeyrek sona erdi ve şimdi herkes tatile çıkmış gibi” dedi.

Açıklamasının devamında, “ABD’de aşılama çalışmalarının hızlanması ve bahar tatili sezonu arasında güçlü bir bağ var ve bence birçok kişinin dikkati piyasalar üzerine yoğunlaşmıyor” ifadesini kullandı. Nisan ayının işlem hacimleri aynı zamanda Paskalya tatili nedeniyle de düşüşe geçti. Yine de piyasalarda görülen yavaşlama yatırımcıların, birçok borsanın ard arda rekor kırmasının ardından yorgun düştüğüne işaret ediyor. Emlak ve emtia gibi diğer piyasalarda da daha spekülatif yatırımlar ise yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı.

Hisse senedi piyasalarında volatilite de düşüşe geçti ve kripto para piyasalarındaki dev dalgalara kıyasla oldukça sakin görünüyor. Ölçüt niteliğindeki S&P 500 endeksindeki volatilite beklentilerini ölçen VIX endeksi, geçtiğimiz ay uzun vadeli ortalaması olan 20’nin altında düştü ve piyasalarda sakin geçecek bir döneme işaret etti. Bazı büyü fonlar da bu duraklamanın en azından önümüzdeki birkaç hafta boyunca süreceğini tahmin ediyor.

Kurumsal ve devlet borcu tahvil piyasalarında da işlem hacimlerinde azalma görülüyor. Tahvil ve swap işlemlerinin yapıldığı platform Tradeweb’de günlük ortalama hacim mart ayında, bir önceki ayki 1 trilyon dolarlık seviyeden 900 milyar dolara düştü. Mart ayında ise yatırımcıların enflasyon konusundaki endişeleri ve ABD’nin faiz oranı artırımı konusundaki zamanlamasına yönelik spekülasyonlar piyasalarda volatilitenin artmasına neden olmuştu.

New York merkezli Piper Sandler Analisti Rich Repetto, düşüşe rağmen ABD’nin hisse yatırımı hacminin pandemi öncesi seviyelerden yüksek olduğunu söyledi. ABD’nin hisse opsiyonlarında ortalama günlük hacim nisan ayında %14 düştü ancak 2020’nin rekor günlük ortama hacminin üzerinde seyretmeye devam etti. Oxford Economics Analisti John Canavan, hükümet tahvilleri ve Hisse piyasalarının geçtiğimiz ay yön arayışında olduğunu söyledi. Ancak duraklamanın uzun sürmeyeceğini tahmin ediyor.

Dogecoindeki realizasyon, altcoinleri coşturdu

 

Bitcoin mi, Ether mi? Hangisine yatırım yapmalı?

 

Hedge fonlarda hisse satışı dalgası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kış Dalgası06 Mayıs 2021 17:46

    Kendi ipini çekmek isteyen kripto sehpaya çıksın. Kendi düşen ağlamaz.

  • azmi06 Mayıs 2021 15:58

    Kripto para alım satımına dikkat. Yasal alt yapısı henüz tam oluşmadı. Kurumların genelgeleri tam çözüm olmaz. Mutlaka TBMM den yasa çıkmalı

  • Aa06 Mayıs 2021 14:18

    Boş konuşma senin dediğin hisseler ne oldu battik

  • mehmet06 Mayıs 2021 14:14

    hisselerde baskılama yapmayın. hisse toplayacaksınız diye küçük yatırımcıyı tokatlamanın alemi yok.. ha ne olur bunu yaparsanız? Türkiye kriptoda dünya 4. sü olur. bazen de dolandırıcıların eline düşer. biraz da onlar tokatlar. şirketlerin hisselerini toplaması yasaklansın. yok illa ki toplayacaksa bunu kapta bildirip blok alışlar yapsın. hisse adam gibi gerçek değerini bulsun. sürekli satış koyarak hisse baskılamak da nedir.  trilyonluk şirketin hisse fiyatı 2 TL  nin altında. 

  • Buffet06 Mayıs 2021 14:00

    ne yapsın yatırımcı burda.hisse az yükselse brüt takas.Bank of diye bir aracı kuruma bırakmışlar borsayı adam küçük yatırımcıyı her gün düdüklüyor.zaten ülkenin durumu ortada...

  • Ömer06 Mayıs 2021 14:00

    Çünki borsanın ağzına ettiler. Kim gelir artık millet safmı?