E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki şirketlerin dolar borcu ne durumda---

Borsadaki şirketlerin dolar borcu ne durumda

Borsadaki şirketlerin dolar borcu ne durumda
19 Ağustos 2015 - 16:25 borsagundem.com

Dolar her gün yükseliyor, rekor üzerine rekor kırıyor… Peki, halka açık şirketlerin kaçı dolar borçlu, borç tutarı ne?

Dolar fırtına gibi esiyor. Güne 2.89’dan başlayan dövizin ateşi durdurulamıyor. Saat 15.50 itibarıyla 2.94’ü de geçen dolar rekor üstüne rekor kırarken, gözler Borsa İstanbul’a çevrildi. Döviz borcu olan şirketlerin durumu neydi?

“Borsa İstanbul’da halka açık şirketlerin döviz borçluluk oranları nedir, bu bir risk oluşturuyor mu?” sorusunu yönelttiğimiz Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, “BIST’te bulunan 220’ye yakın firmanın net döviz borcu varken, bu tutar 80,7 milyar TL” dedi. Karabulut’un verdiği yanıt şöyle:
 
BİST‘te işlem gören firmaların banka harici, 70 milyar TL net döviz borcu bulunmaktadır. BIST’te bulunan 220’ye yakın firmanın net döviz borcu varken, bu tutar 80,7 milyar TL’dir, diğer taraftan BİST’te işlem gören sadece 150 firmanın net döviz varlığı bulunmaktadır. Bu firmaların da net döviz varlığı 10 milyar TL civarındadır. 
Net döviz borcu olan firmaların net yabancı para yükümlülüklerinin öz kaynaklarına oranı yüzde 50’yi bulmaktadır.
 
-Peki tüm Türkiye’de durum nedir?

-2014 yılı sonunda USDTRY kuru 2,3240 seviyelerindeydi o zaman Türkiye finans kesimi dışındaki firmaların net döviz borcu 202 milyar USD’ydi (Yurt dışına doğrudan yapılan sermaye yatırımları hariç),  USDTRY’nin 2,94’ü aşmasıyla birlikte finansal kesim dışındaki firmaların kur farkı zararlarının 120 milyar TL’yi de aşması beklenmelidir.  Tabi Burada devletin ciddi bir vergi kaybı da söz konusudur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)