E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsadaki geri dönüş önemli!---

Borsadaki geri dönüş önemli!

Borsadaki geri dönüş önemli!
29 Ocak 2021 - 09:11 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Hafta ortası işlemlerinde Ekim ayından bu yana gözlenen en yüksek düzeyli değer kayıplarının ardından küresel hisse senetlerinin dip seviyelerden bulduğu alım yönlü taleplerin etkisi takip edildi.

Söz konusu eğilim içeride yerel varlıklar nezdinde de geçerliydi. Amerikan doları üzerindeki baskı azalırken, tahvil faizlerindeki yükseliş de risk iştahındaki artışın bir diğer önemli simgesi olarak karşımıza çıktı. Haftanın son işlem gününde riskli varlıklara yönelimin yeniden sendelediği bir ortam söz konusu. Pandemi ile mücadele kapsamında alınan parasal ve maliye kaynaklı teşviklerin farklı varlık grupları nezdinde oluşturduğu anormal yaklaşımlar dalgalanmalarda etkili olurken, söz konusu durum bugün için de gümüş işlemlerinde gözlenmekte. Reddit yatırımcılarının ETF, madencilik hisseleri, opsiyon ve spot bazda tüm araçları kullanarak gümüş cephesine yönelmesi sonrasında COMEX işlem hacmi 20 yılın yükseğinde seyrediyor.

Tüm bu kısa vadeli gelişmelerin yanında ABD’de mali destek paketi ile gelişmeler gelecek hafta itibarıyla yeniden gündem oluşturmaya hazırlanıyor. Nancy Pelosi’nin yaptığı açıklamalarda Demokratların pakete yönelik girişimlerinin başlayacağı duyuruldu. Global pandemi vakalarının 101.3 milyon kişi seviyesine ulaştığı ortamda görünen o ki ilk çeyrekte GSYH baskılanması majör ekonomilerin çoğunluğunda etkisini sürdürecek. Bu nedenle yatırımcıların odak noktasının yeniden teşviklerle ilgili başlıklara yönelmesini bekliyoruz. Dün BİST 100’ün sergilediği geri dönüşü önemsiyoruz. Bugün gözlenen olumsuz ortama paralel işlemlerin 1475-1500 puan aralığında kalması gelecek hafta açısından umutlanmaya imkan tanıyabilir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.71 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı +31 puan ile 1498 seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin düzeyi -26bp ile %12.92 olurken, ülke risk primi ise %2 düşüşle 318bp seviyesini işaret etti.

EMEA bölgesi endekslerinde ağırlıklı değer kazançları takip edilirken, majör endeksler dışında yer yer kayıpların da gözlendiğini belirtmek gerekiyor. Euro Stoxx 50 %0.58, FTSE 100 %-0.63, DAX %0.33 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-0.60 düzeyinde performans sergiledi. İşlem hacimleri yakın dönem ortalamalarının üzerinde gerçekleşti.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıklarının ayrışması söz konusuydu. Nasdaq %0.50 yükselirken, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri %1 prim ile günü tamamladı. Bovespa %2.59 düzeyindeki yükselişiyle dikkat çekerken, Merval kapanışı ise %-0.68 oldu.

Asya’da haftanın son işlemleri değer kayıpları şeklinde gerçekleşiyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-1.57, Hang Seng %-0.26, CSI 300 %0.13 ve KOSPI %-3.33 ile takip edilmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4757 ile yuan değer kaybına işaret etmekte.

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

Günün önemli şirket haberleri 29/01/2021

Global Menkul Değerler ve Turcas Petrol sorusu

Aracı kurum hisse alımını sınırlandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)