E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsadaki efsanevi ‘Bekçi’ emekli oluyor---

Borsadaki efsanevi ‘Bekçi’ emekli oluyor

Borsadaki efsanevi ‘Bekçi’ emekli oluyor
03 Nisan 2019 - 16:05 borsagundem.com

Borsa endeksleme uzmanı “S&P 500'ün bekçisi” olarak bilinen Davit Blitzer, emekli oluyor.

BORSAGUNDEM.COM / DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa endeksleme simgesi olan David Blitzer, ağustos ayının sonunda emekli oluyor. 
S&P 500 endeksi SPX'in kompozisyonunu denetleyen Blitzer, 2017’de Wall Street Journal'da yayınlanan bir makalede “S&P 500'ün bekçisi ”olarak nitelendirildi.

Endeksleme uzmanının istifa etme kararının arkasında, pasif yatırım, ETF satın alma veya endeksleri takip eden fon ürünlerindeki patlama gösteriliyor. 2017 yılında, endeks fonları ABD fon varlıklarının toplamının yüzde 35'ini oluştururken, on yıl önce yüzde 15'ini oluşturuyordu.

Blitzer, Dow Endeksinin, endüstriyel bir kriter olarak köklerinden çok uzaklaşmaması gerektiğini belirterek, S&P hisse senedi komitesinin karar vermesinde de bu noktanın önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. ‘Bekçi’, Dow Inc'in yerine uygun kriterleri karşılayabilecek birkaç malzeme ve sanayi kuruluşunun bir faktör olabileceğini ifade ediyor.

DEĞİŞİME SAYGI DUYUYORUZ

Blitzer, “Zaman içinde değiştiğine saygı duyuyoruz… Geleneksel sanayi şirketlerini temsil etmemiz gerektiği fikrini kesinlikle dikkate alıyoruz” diyor.

Blitzer, ilk kez 1980 yılında kurumsal ekonomist olarak McGraw Hill Companies'e (S&P Global oldu) katıldı. 1982'de Standard & Poor's’un baş ekonomisti olarak atandı, daha sonra 1989'da endeks komitesine katıldı ve 1995 yılında başkan oldu.

BORSA YATIRIMINDA ZAMANLAMA ÖNEMLİ

İleriye baktığımızda Blitzer, yatırımcıların taze borsa oynaklığını azaltabilecek bir dizi belirsizlikle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Dow, 2019 başından bu yana yüzde 12,2 değer kazandı, S&P 500 yüzde 14,3 ve Nasdaq Composite Index yılın ilk dört ayında yüzde 18,2 oranında iyi bir getiri elde etti.

Yine de, piyasa zamanlamasına yönelik uzun vadeli bir yatırımın şampiyonu olan Blitzer, yatırımcılar için en büyük riskin büyük bir kriz geleceği korkusu olduğunu dile getiriyor. Piyasalarda kriz yaşanacağı beklentisi ile ürken yatırımcıların uzun süre yatırımdan uzak duracağını belirten Blitzer, yıllarca süren kariyeriyle ilgili olarak şöyle konuşuyor: “Geriye dönüp baktığımda hiçbir şikayetim yok. Şu ana kadar harikaydı ve bir sonraki aşamada daha iyi olacağını iddia ediyorum.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)