E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsadaki düşüşün nedeni Ferit Şahenk mi?---

Borsadaki düşüşün nedeni Ferit Şahenk mi?

Borsadaki düşüşün nedeni Ferit Şahenk mi?
12 Temmuz 2018 - 06:15 borsagundem.com

Borç yapılandırması konusunda sıkıntı yaşayan Ferit Şahenk hisse satışına mı geçti, ne kadar hisse satıldı, satış devam edecek mi?

BORSAGUNDEM.COM / KULİS HABER

Yeni dönemin Başkanı Recep Tayip Erdoğan’ın kabineyi açıklamasından sonra borsada sert satışlar yaşandı. Endeks 100 bin seviyesinden 91 bin puana kadar hızla değer kaybetti. Uluslararası finans piyasalarının yeni kabineye güvenoyu vermediği yönündeki görüşler, dünya ekonomisinde öne çıkan ticaret savaşları derken olumlu tablo bir anda tersine döndü.

Sermaye piyasaları, uluslararası piyasalardaki yaşanan olumsuz gelişmeler, seçim sonrası oluşan tablo, yeni kabine ve borsanın lokomotif hissesi Garanti Bankası’nda yaşanan sert satışların etkisiyle negatif bir görünümle karşı karşıya kaldı. Borsa endeksi 100 bin puan seviyesinden 91 bin puana kadar sert düşüş kaydetti. Özellikle son iki günde Garanti Bankası hisselerinde yaşanan sert satışlar endeksteki geri çekilmede etkili oldu. Son iki günde Garanti Bankası hisselerinde yabancı saklama kurumu Merrill Lynch’ten yaklaşık 130 milyon adet hisse satışı gerçekleşti. Ağırlıklı ortalama fiyatları baz alındığında Garanti Bankası hisselerinde yapılan toplam satış miktarı bir milyar liraya ulaştı.

MERRILL LYNCH NEDEN GARANTİ BANKASI HİSSESİ SATIYOR?

Peki, Merrill Lynch lokomotif hisselerin birçoğunda artı iken neden Garanti Bankası hisselerinde bu kadar yüklü satış yaptı? İki gündür sermaye piyasaları bu soruya yanıt arıyor… Borsagundem.com’un uluslararası kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Merrill Lync’in tek bir fonundan yapılan satışlar banka hisselerinin önemli bir kısmını elinde bulunduran Ferit Şahenk’e ait.

BORÇ YAPILANDIRMADA ANLAŞMA SAĞLANAMADI İDDİASI

Doğuş Holding nisan ayı başında bankalarla masaya oturmuş ve borç yapılandırması istemişti. Doğuş Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği 2017 yılı bilançosuna göre holdingin bankalara 23.5 milyar liralık borcu bulunuyor. Grubun bankalara 6 milyar dolarlık bir borcu söz konusu. Doğuş Holding’in geçen yıl zararı 2.8 milyar lira. Garanti Bankası’ndaki hisselerini İspanyol ortağı BBVA’ya 3.3 milyar liraya satmıştı.

Garanti Bankası’nda neler oluyor?

SATIŞLAR DEVAM EDECEK Mİ?

Garanti Bankası hisselerinde iki günde 8.7 lira seviyesinden başlayan satışlar 6.96 liraya kadar devam etti. İki günlük kayıp yüzde 25.

2001 krizinden sonra Garanti Bankası hisselerinde en büyük kayıp yaşandı. Bu düşüş borsa endeksini de 100 bin seviyesinden 91 bin puan sınırına çekti.

Son dönemde artan faizler nedeniyle borç yapılandırılmasında bankalar ile aynı noktayı yakalayamayan Şahenk’in, nakde çevirebileceği varlıkların başında olan hisselerini sattığı iddia ediliyor.

Yoğun satış yapan fondaki hisselerin miktarının ise 150 milyon adet olduğu ileri sürülüyor. Son iki günde bu fondan yapılan satışların miktarı ise yaklaşık 130 milyon adedi buluyor.

Borsada gözler uluslararası piyasalardan ziyade Garanti Bankası’nda yapılan satışlarda olacak. Söz konusu hisselerde yapılan satışların durması halinde endeksin kayıplarının önemli bir kısmının telafi edeceği belirtiliyor.    

Borsada Garanti Bankası depremi

Borsada dünkü düşüşe aracılık eden 5 kurum

DOĞUŞ GRUBU’NDAN AÇIKLAMA

Haberimizin ardından Doğuş Grubu bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“T. Garanti Bankası A.Ş. hisselerindeki %20’ye yaklaşan sert düşüşün, hatta bu sebeple Borsa’daki genel düşüşün sebebinin, Ferit Faik Şahenk’in ve dolayısıyla Doğuş Grubu’nun T. Garanti Bankası A.Ş. nezdindeki hisselerinin satışına bağlı olduğu yorumlar, refinansman konusundaki görüşmelerin olumsuz yönde sonuçlandığı iddiasına bağlanmaktadır.

Bu iddiaların tamamı maksatlı ve gerçeklere aykırı olup, 22/03/2017 tarihinde BBVA’ye Garanti Bankası’nın %9,95 oranındaki hissesinin satışından sonra, Grubumuzun yeddinde kalan sembolik hisse oranı %0.05’dir ve üstelik bu kadar az sayıdaki hisse içinden bile herhangi bir satış gerçekleştirilmemiştir. Bu miktarın dışında, Grubumuzun Merrill Lynch ve/veya başka bir kuruluş nezdinde bulundurulmakta olan herhangi bir hissesi de yoktur. Olmayan bir hissenin, satışının da mümkün olamayacağı tereddütsüzdür. Dolayısıyla, son 16 aydır hiçbir Garanti Bankası hissesi satmayan bir grubun, banka hisselerinin düşüşünden sorumlu olarak gösterilmesi, sorunlu bir yaklaşımın ürünüdür. Üstelik refinansman görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonlandığı bilgisi de bütünüyle gerçek dışı olup, taraflarının tüm iyi niyeti ile müzakereler son aşamasına dahi yaklaşmıştır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 79,30
En Yüksek: 80,15
En Düşük: 78,85
Değişim -0,50 %
FK: 3,81
PD / DD: 1,36
İşlem Hacmi 267.880.766
Toplam Adet: 3.367.354
Ağırlıklı Ort.: 78,87
YORUMLAR (54)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan02 Ekim 2018 12:18

    5.90 dan boşuna mı 7.20 çıkardılar.. mal boşaltacaklardı.

  • mehmet yılmaz24 Temmuz 2018 23:12

    aman boşunamı kızını vermiş ferite .karamollanın bacanağı olur.

  • Poseidon24 Temmuz 2018 17:24

    Ekonomiyi şöyle özetleyelim. Hükümet, bütün parayı yol, köprü, yapıyorum diye demire, betona, inşaat malzemelerine gömmüştür. Bunun karşılığında Ekonomi büyüme göstermiştir. Bununla da çıkıp övünmüşlerdir. Ekonomi büyümüştür doğru, lakin sanayide, üretimde değil tüketimde büyümüştür. Şimdi bas bas bağırıyorlar kamu yatırımlarını kısıcaz diye... İş işten geçti acı reçete öyle de böyle de önümüze konacak. Bir de biz girişken bir milletiz, 10 liralık sermayemiz varsa, 100 Liralık iş yapmaya bayılırız. Bankalarda krediler ucuzken herkes bol keseden aldı, gerekli gereksiz yatırımları yaptı, şimdi lale devri bitti, bankalar faizleri yükseltti, kredileri kıstı... Gücü olan dayanır, gücü olmayan zora girer..... Ama önemli değil biz tembel milletiz, devlet işsizlik maaşı verdikçe yatar gideriz....

  • saf saffet23 Temmuz 2018 16:19

    bizde yazdık .köfte işine enerjisini harcadı ..köfteci nusret parayı buldu garip çocukken elinden tuttu köfteciyi ihya etti kendi battı.yoksa köfteci nusret şimdi el arabasında köfte satmaya devam olacaktı...

  • E:S19 Temmuz 2018 08:54

    Sabancı da peşine takılıyor.

  • melih5316 Temmuz 2018 20:29

    daha evvel yazdık köfteci olcam ayağa serveti b atırıdı--nusret leme oldu parayı nusret kazandı bu battı

  • Katılımcı13 Temmuz 2018 23:17

    Tek bir odak tarafından böylesi büyük bir şatışın yapılması hemde borsadaki hisseler canlanırken çok ilginç tabi ama bence ufak bir plan var bunda sanki bakalım 🤔 ilerleyen zamanda görürüz nedir olay

  • Hehe12 Temmuz 2018 23:46

    Nevsahenk mis yav koskoca borsayi dip yaptiriyor dimi baska hic sebebi yok , ha birde su dis gucler :)) iyiyken dis gucler degil kotuyken hep dis gucler ,

  • Ziya12 Temmuz 2018 22:51

    Cumhuriyet tarihinde ilk defa kabinede İngilizlere yakın bir isim yok! Dolayısıyla kendi yörüngelerinde olmayan bir Türkiye hoşlarına gitmiyor.

  • 12312 Temmuz 2018 23:47

    Komik cocuk :)))

  • Alper cem12 Temmuz 2018 21:05

    Adnan oktar bir israil ajanidir borsada spekutorlerle isbirligi yapiyorlar isim vermiyim bir gun evvel icerden polis haber sizdiriyor onlar bugun yakalandi satislar basliyor hocanin icerde otucagini bildikleri icin satisa gectiler nakite donduler yani turkiyede hangi is adamlari var yabanci falan yok elemanlar yurt disindan borsayida dolarida malupe ediyorlar kim bu hainler

  • Yeni Türkiye 13 Temmuz 2018 02:19

    Alper e inanmayabilirsiniz elbet . Buna kimse sizi zorlayamaz . Ama siz onun zeka seviyesini tartacağınıza bırakın bu anlayamayacağınız işleri de herkesin bildiği daha doğrusu bildiğini zannettiği piyasa bilgisi ile uğraşıverin. Adamların borsada uzun zamandır yüklü pozisyon aldığını sağır sultan bile duydu ya siz ... hala mı ? .... Alperin yaptığı yoruma kesinlikle katılıyorum ...

  • Mahallenin delisi13 Temmuz 2018 01:13

    Siz senarist olsanıza bu kafayla harcanıyorsunuz... Mesela çok güzel 8-12 yaş arası senaryolar yazabilirsiniz çocuklar çok çabuk inanır ;)

  • Hehe12 Temmuz 2018 23:48

    Daha once niye soylemedin yav alper sen bunu bunca yil sustun :)))

  • Ramazan12 Temmuz 2018 20:29

    Seçim bitti bütün foyalar ortaya çıkıyor.tavsiyem şudur ki paranıza sahip Çıkın lüks harcama yapmayın.zor günler geliyor.bu kadar şaşanın bedelini halk ödüyor yazık

  • Osmanlı 12 Temmuz 2018 18:44

    Başbuğunuz Sultanınız dizginleri tamamen ele aldı. Yeni Osmanlı hükümeti ve Osmanlı ordusu kuruldu. Artık şaha kalkma zamanı Savrulun ey be sefiller savrulun ey be münafıklar

  • yalan haber yapmayın 12 Temmuz 2018 13:39

    Bu iddiaların tamamı maksatlı ve gerçeklere aykırı olup, 22/03/2017 tarihinde BBVA’ye Garanti Bankası’nın %9,95 oranındaki hissesinin satışından sonra, Grubumuzun yeddinde kalan sembolik hisse oranı %0.05’dir. Üstelik bu kadar az sayıdaki hisse içinden bile herhangi bir satış gerçekleştirilmemiştir.

  • BOMBACI MÜLAYİM 12 Temmuz 2018 13:02

    yav adamlar sattı gitti siz hala yok şahenk yok o yok bu yabancı bir grup öptü

  • Anlamadım?12 Temmuz 2018 11:42

    Firma sahibi satıs yapmadan once KAP'A bildirim yapması gerekmiyor mu?

  • Bika12 Temmuz 2018 12:53

    Patronlar hisselerini Türkiye'de satıp, yurt dışına paracıklarını aktarıyorlar ve yabancı fonlar vasıtasıyla sattığı hisseleri alıyorlar. Vergi avantajından faydalanıyorlar, halka açık kısmını aldıklarından ve bıyıklı yabancı olduklarından alıp satarken beyan etmeleri gerekmiyor.

  • Necmi12 Temmuz 2018 11:07

    Şu saat itibariyle dikiş tutmadı sabah ki yeşillik tepki alımıymış.85 bin güçlü destek konumunda.İnşallah oraları görmeyiz.85 bin altı Allah muhafaza kriz demektir.

  • Mustafa tanınır12 Temmuz 2018 11:04

    Başkan hayel aleminden yaşıyor her halde ülke batmış ekonomi çökmüş hala dolar fayiz düşecek diyor ne içiyor acaba neyin kafası bu anlayamadım gitti düşecek dedikçe çıkıyor sorun bakalım başkana neden dolar yükseliyor damat Albayrak için olmasın sakın

  • VATANDAŞ12 Temmuz 2018 10:56

    borsada şu an Mehmet Şimşek'in GİDİŞİNİN ÇÖKÜŞÜNÜ yaşanıyor. Adam kaliteli ve güven sağlayan bir kişilikti. Yabancıların en çok pozısyonu da Garanti İş de olduğu için SATIYORLAR. fonlar beiirsizliği sevmez. Haliyle satıyorlar. VE GİDİYORLAR. Şimşek gitti biz çöktük. Allah selamet versin. Bakalım ne olacak.

  • Burhan Keskin 12 Temmuz 2018 10:50

    Arçelik en sağılımı

  • V Özdemir12 Temmuz 2018 13:33

    Ya millet can derdinde siz hala hissenize yönelendirler yapıp 3 kurus kazanmanın peşindesiniz

  • AT ADAM12 Temmuz 2018 10:46

    Garanti elden gidiyeahh

  • d12 Temmuz 2018 11:37

    GARANTİYE ŞAHENK BOŞALT MIŞ ZATEN.

  • İhlas finans a kayyum12 Temmuz 2018 10:38

    Şirketlerin hızlı dengesiz büyümesini türk halkının sırtına yükleyerek büyüme stratejisi bunu halk dolar da ve borsada görüyoruz..zengin büyür halk yükünü çeker

  • POLAT ALEMDAR12 Temmuz 2018 10:14

    olay doğru ise.adam tüm sıkıntılarını giderdi eğer bu operesyonla tüm borçlarını bitirmiş hatta artıya dahi geçmiş olabilir.

  • Furkan12 Temmuz 2018 09:59

    Ne yani adam borca girmiş tabi ki satacak yükselirken güzeldi

  • yatırımcı12 Temmuz 2018 09:53

    böyle zamanlarda hep bi kılıf aranırda ekonomi ortada gelecekte vaad etmiyor yabancı verip kaçıyor işte.büyük çerçeve önemli.

  • ;12 Temmuz 2018 10:55

    paranoyak olmuşsunuz Allah bizi chp nin iktidarından korudu da bu günlerime şükrediyorum m.ince gelseydi satmak için elindeki hisseye alıcı bulamazdın emin ol bu bu düşüşe alım fırsatı olarak bakıyorum siz nasıl bakıyorsanız bakın

  • Mustafa kıvılcım 12 Temmuz 2018 09:48

    Bi abu hayat şerbetini içirmek lazım yolla ve kavşak la olmazzzzz, üretmeden nereye kadar... Şatafat ve debdebe tam gaz gidiyor.. Bu tünelin sonundaki ışığı sadece, yandaşlar görür..

  • Recai dönmez12 Temmuz 2018 12:55

    Yahu arkadaş anlamıyorum.tutturmuşunuz bi chp chp diye soğan olmuş 7 lira tarım bitmiş işsizlik almış başımı gidiyor.50 milyondan fazla icra dosyası var. Zengin her gün katlayarak źengin oluyor fakır hergun dahada fakirleşiyor dahada diyorsunuzki chp olsa batardık falan allah sizin gibilere akıl versin bi memleket daha nasıl batsın Bu gemi değil ki batarken görelim.alla sonumuzu Hayırlı etsin

  • Komplo12 Temmuz 2018 09:44

    Adnan Oktar operasyonu da zamanlama olarak manidar. Parasını bir an önce çekip operayona maruz olmak istemeyen birileri de satmış olabilir. Ortalık durulunca yine tilki kürkçü dükkanına geri gelir. Böyle faiz kimsede yok, 3 kıtanın birleştiği yerde deniz bitmez. 1 trilyon dolara kadar borcu rahat kaldırır bu ülke.

  • insaatci14 Temmuz 2018 08:17

    1 katrilyon dolari bile kaldirir bu cografya...

  • E:S12 Temmuz 2018 09:42

    Bu yerli görünümlü yabancı 3-4 ay önce satışa başlamıştı son atışlarını da yapsın ve kara listeye yerleşsin.

  • Nedim12 Temmuz 2018 09:35

    Osmanlının geri geldiğini görenler satışa geçmiş olabilir.

  • Realite 12 Temmuz 2018 13:36

    Allah size beyin kırıntısıda mı vermedi yahu?

  • Ahmet erkek 12 Temmuz 2018 13:12

    Belliki Finans grubu yeni kabineyi onaylamiyor, güven duymuyor. Cevabını bu şekilde birileri görsün istiyor.

  • ;12 Temmuz 2018 10:57

    Osmanlının geri geldiğini görenler kaçıyor sen de kaç durma bu ülekede

  • Oflu12 Temmuz 2018 09:16

    Sebataylar 100 yıldır türkiyeyi sömürüyo,iş bitti ,bundan sonra bu ülkenin evlatının yüzü gülecek

  • Aziz mehmet12 Temmuz 2018 12:13

    He he, Allahın lazı.

  • hikaye anlatmayın12 Temmuz 2018 09:06

    balck rock f on u satmıştır

  • dko12 Temmuz 2018 09:02

    BU SATOŞLARIN NEDENINI NE ARASTIRIP DURUYORSUNUZ ARTIK YÖNETIM DEGISTI BAŞKSNA SORUN DOLARI SORUYORLARDA DÜŞÜŞÜ DE SORUN

  • Hakan12 Temmuz 2018 09:01

    Dün için bu ülkeyi sömürenlere tşk ederim alın teri dökmeden güzel para kaldırdım padişahım çok yaşa

  • Metin 12 Temmuz 2018 08:53

    Finas borçlara çok sıkıştıysa satacaktır elbette. Böyke acil ve düşükten satışta onlarda zarar etmiştir. Bunu ille politik acentaya sokmak anlamsız.

  • Finans 12 Temmuz 2018 08:50

    Patronların flnasal borca dayalı büyümenin olamayacağını görmesi gerek artık. Nu flnasal sıkışıklıkta ellerindeki hisseleri paşdır kültür satacaklar elbet, yolsa yolun sonu daha karanlık olur

  • ilyas12 Temmuz 2018 08:23

    parası olan alsın açığa satış ne demek..milletle alay ediyorsunuz..olan garibana oluyor..paranız varsa alın kardeşim ortalığı bulandırmayın

  • Borsacı12 Temmuz 2018 08:08

    YKBNK bedelli yaptı diğerlerinin sermayesi düşük kaldı. Tahminim GARAN da bedelli sermaye artırımı olabilir, daha sonrasında TTKOM da da bedelli artışı olabilir. Bankalar TTKOM a ortak olacaktı. Bir miktar yükü hissedara yayacaklar gibi. Tabi bu bir tahmin. Haberleri izlemek lazım. Yukarıdaki tahminim doğru ise içeriden bedelli haberini alanların satışı normal. SPK incelemeli normalde. Bir kişi çok akıllı, piyasadaki o kadar adam salak durumu oluştu.

  • rene12 Temmuz 2018 07:52

    doğuş grubu türkiyeden çekiliyor

  • Halil12 Temmuz 2018 07:45

    Başkanlık krizine kurp arıyorlar. Yaa üretim yok bol keseden harcama çok. Ülke batar tabi

  • KILIÇ12 Temmuz 2018 06:42

    GARANTİ SATIŞI BORSADA ÜRKÜTÜCÜ OLDU AÇIKÇILAR DÖRT KÖŞE OLDU.BİRİLERİ KENDİNCE DERSMİ VERİYOR ANLAMIŞ DEGİLİM BAŞKA HİSSELERDE POZİSYON ALINACAKDIR . 8-)