E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBorsadaki 236 şirket kadına koltuk çıkmadı!---

Borsadaki 236 şirket kadına koltuk çıkmadı!

Borsadaki 236 şirket kadına koltuk çıkmadı!
26 Mart 2016 - 07:09 borsagundem.com

Borsa İstanbul’daki 513 şirketin 277’sinde 428 kadın yönetim kurulu üyesi görev üstlenirken, 236 borsa şirketi yönetim kurullarını tamamen erkeklere teslim etti

Türk borsasında yer alan şirketlerin yönetim kurullarında kadının adı neredeyse yok gibi... Borsa İstanbul’un (BIST) tümünü oluşturan 513 şirketin 277’sinde 428 kadın yönetim kurulu üyesi görev yapıyor. Geriye kalan 236 şirket, yönetim kurulunda kadınlara yer vermiyor.

BİST’in tamamında kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 12 olurken, uluslararası arenaya bakıldığında ABD’de S&P 500 şirketlerinde ortalama oran yüzde 20’ye işaret ediyor. Bu rakam Avrupa ülkesi ortalamasında yüzde 17’ye karşılık geliyor. BIST şirketlerinin tümünde 30 şirketin yönetim kurulu başkanı yüzde 5.8 oranla kadınlardan oluşuyor.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) konuyla ilgili raporunda borsadaki 513 şirketin yönetim kurulları yapıları incelendi.

Gelişen işletmeler kadın üyede önde

Borsadaki Gelişen İşletmeler Pazarı şirketleri yönetim kurullarında oransal olarak en çok kadın üyeye yer veren kategori olarak öne çıkıyor. Bu grupta yönetim kurullarının yüzde 15’i bağımsız üye, yüzde 23’ü ise kadın üyeden oluşuyor. Yabancı uyruklu üye ise bulunmuyor. Araştırmaya göre yönetim kurullarında bağımsız üye, yabancı uyruklu ve kadın üyenin en az görüldüğü kategori Borçlanma Araçları Piyasası, yani nitelikli yatırımcılar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)