E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yükselişten bahsetmek için erken---

Borsada yükselişten bahsetmek için erken

Borsada yükselişten bahsetmek için erken
24 Ocak 2014 - 09:21 borsagundem.com

Endeks için 65,000 ilk destek ancak bu ortamda kur yükselişe devam ederse 63,500’den de bahsetmek gerekebilir

''REKORA KARŞILIK MÜDAHALE, MÜDAHALEYE KARŞILIK REKOR

Dün yurtiçi piyasalarda oldukça hareketli bir gün yaşandı. Önceki gün duyurulan yetkilendirme kapsamında Hazine Müsteşarlığı 2024 vadeli eurobond ihracınn sonuçlarını sabah saatlerinde açıkladı, ihraç miktarı 2,5 milyar dolar olurken tahvilin yatırımcıya getirisi %5,85 oldu, bir önceki benzer ihraca göre faizde 2,5 puan yükseliş var, yine de bu ihraç Hazine tarafından uluslararası piyasalarda tek seferde yapılan en yüksek miktarlı ihraç oldu ve 4 kat talep geldi. Bu başarılı ihracın ardından ise Borsa İstanbul’da işlemler başlamadan önce DolarTL ve EuroTL kurunda sırasıyla 2,29 ve 3,10 ile yeni tarihi rekor seviyeler görüldü. DolarTL bu seviyelerden geri çekilse de öğleden önce yükselişini yeniden hızlandırarak 2,30 sınırına dayanınca Merkez Bankası’nın bu duruma sessiz kalmadığı ve doğrudan piyasaya müdahale ederek dolar satmaya başladığı bildirimi önce piyasa aktörlerinden ardından da Merkez Bankası’ndan geldi.
Döviz piyasasında sağlıksız fiyat hareketleri oluşması nedeni ile müdahale gerekçesini özetleyen Merkez’in müdahaleye konu resmi tutarı 15 gün sonra ilan etmesi bekleniyor. Gelelim etkisine.. 2,2970’lere gelen kur , Merkez’in oyuna girmesi ile 2,26 seviyesinin altına doğru hızlı bir geri çekilme yaşasa da Borsa’da ikinci seansı karşılarken kurun yeniden yükselmeye başlayarak 2,29’u aşması ile doğrudan müdahalenin etkilerinin sorgulanmasına neden oldu. Merkez Bankası ayrıca saat 16’da açtığı ihalede de döviz satım tutarını 2 katına çıkararak 200 mn USD olarak belirledi ve 2,29’un test edilmesi bu açıklama ile neredeyse eş zamanlı oldu.. Sonrasında ise CNBC-E’nin haberine göre TCMB kura yeniden kura doğrudan müdahale etmeye başladı. Bu müdahalelere rağmen piyasa kapanışı sonrası ise kur 2,30’un üzerini gördü.
DolarTL’nin yarattığı stres ile de iki gündür 67,000’de tutunma çabasını yoğunlaştıran BIST100’ün de bu etkiden kaçamadığını gördük, özellikle müdahale sonrası 2,28’in yeniden aşılması sonucu endeks 66,000 desteğinin de altında sarktı, Merkez’in ikinci müdahalesi sonrası kurun 2,29 üzerinde yükselmeye devam etmesi nedeniyle değer kaybını %3’e yaklaştırarak en düşük 65,487’yi gördü ve günü %2,88 düşüşle 65,429 puandan tamamladı.
PPK sonrası EPS günlerinde faiz koridorunun üst bandının (%7,75) da üzerinde %9’dan BIST kotasyonlarında fonlama yapılacağı açıklamasının kurun ateşini söndürmemesi üzerine Merkez’in attığı adım (doğrudan) sonrası DolarTL’nin seyri daha da önem kazanıyor ancak dün TL’nin yanı sıra Güney Afrika randında da değer kaybının hızlandığını gördük ki gelişmekte olan ülke paralarının genel bir değer kaybı süreci yeniden hızlanmaya başlarsa bu durumda Merkez’in müdahalelerinin ne denli kalıcı olacağı sorusunun da piyasanın kafasını karıştırmaya başlaması muhtemel. Kaldı ki Merkez’in müdahalesine rağmen gelinen seviyelerin çok kalıcı olmaması hali hazırda döviz talebinin çok güçlü olduğu düşüncelerini uyarmaya başlamış durumda…EPS’lerin sıklaşıp sıklaşmayacağı da yeni bir merak konusu olarak önümüzdeki günlerde karşımıza çıkabilir.. Çarşamba günkü bültenimizde biz de AOFM artması için yapılması gerekenlere dair görüşlerimizi özetlemiştik..
Dün yaşanan gelişmelerle beraber 27 ve 30 Ocak’ta uygulanacak EPS daha da önem kazanmış durumda, bu EPS ilanının EPS’nin etkinliğine zarar verip vermeyeceği tartışmaları devam ederken şimdi bir de doğrudan müdahale gündemi oluşması ile kurdaki hareketlere piyasa hassasiyetinin giderek yükseldiğini de görebiliriz. Endeks için 65,000 ilk destek ancak bu ortamda kur yükselişe devam ederse 63,500’den de bahsetmek gerekebilir. İlk direnç 67,000 ancak yükseliş eğiliminden bahsetmek için erken, 68,500 güçlü direncinin aşılmasını görmek gerektiğini düşünmekteyiz.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)