E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yükseliş trendi bitti mi?---

Borsada yükseliş trendi bitti mi?

Borsada yükseliş trendi bitti mi?
31 Ocak 2021 - 13:01 borsagundem.com

Rekorlara ara veren borsa endeksinin haftayı kayıpla kapatması yatırımcıları tedirgin ediyor. Peki geri çekilmeler bir düzeltme mi yoksa yeni bir düşüş trendi mi başlıyor?

Borsada son 13 haftanın en kötü performansını sergiledi. Bir günde yüzde 4’ün üzerinde değer kaybetmesi geçen yıl mart ayında yaşanan sert düşüşü akıllara getirdi. Dünya borsalarında yaşanan geri çekilmeler, Avrupa’da vaka sayılarının kontrolden çıkması, aşının beklenen sonucu vermemesi, ABD destek paketi konusundaki belirsizlikler ve endekslerin rekor seviyelerde olması satışlarda etkili oluyor. Borsa yatırımcıları, “çıkış bitti mi, yoksa düzeltme mi?” sorularına yanıt arıyor. Borsadaki son gelişmeleri ve öngörülerini Hürriyet’teki köşesine taşıyan Zeynel Balcı, “Satışların ardından tepki alımları da görülebilir. Henüz borsalar açısından ciddi piyasa bozucu bir haber akışı da görülmüyor. Dalgalı seyrin devam etmesinin yanı sıra temkinli bir piyasa ön plana çıkabilir” diye yazdı. Balcı analizine şöyle devam etti:

Borsalar için tehlikeli emsal!

“2020 yılı mart ayında başlayan çıkış hareketi kâr satışlarıyla karşı karşıya kaldı. 2020 yılı temmuz ile ekim aylarında bugünküne benzer önemli bir kâr satışı ve düzeltme yaşanmıştı. 21 Ocak 2021 tarihindeki 1.582 zirvesinden yaklaşık yüzde 10 gerilemenin ardından tepki alımları görüldü. Ancak tepki yükselişi henüz güç kazanmış değil, zayıf görünüm sürüyor. ‘Borsaların sonsuza kadar yükselemeyeceği ve borsada düşüş başlayacağı zaman zil çalmaz’ gibi eski borsacı sözlerine atıfta bulunmak yerinde olacak. Bunları bir dip not veya hatırlatma olarak verdikten sonra esas soruya dönersek henüz borsalar için piyasa bozucu ciddi bir haber akışı görülmüyor. Bununla birlikte düşük faiz ve bol likidite ortamı dışında piyasaları taşıyabilecek yeni beklenti ve gündemin olduğunu söylemek de zor. Gelen satışlar bu aşamada daha çok kâr satışı ve düzeltme boyutunda. Partinin bittiğini söylemek için henüz erken. Borsalarda düşüşün ardından tepki alımları görülebilir. Fakat daha zor bir yapı olacak. Çünkü yatırımcının aklına kazanmak kadar kaybedebileceği düşüncesi bir parça yerleşmeye başladı. Dalgalı seyrin devamıyla birlikte daha temkinli bir piyasa yapısı öne çıkabilir.

Marj ticareti nedir, nasıl yapılır?

KÜRESEL BORSALARDAKİ DÜŞÜŞ TAKİP EDİLİYOR
Borsa İstanbul, ABD ve Almanya başta olmak üzere dış borsalarla birlikte gerilemeye devam ediyor. Dış borsalar Borsa İstanbul için referans olmaya devam edecek. BIST100 Endeksi’nde toparlanma için dışarısının durulması gerekecek. Aksi takdirde satış baskısı bir süre daha devam edebilir. Dış borsalarda ise risk iştahının azalması, primli görünüm ve kâr satışları, salgın hastalıkla ilgili kapanma ve kısıtlama tedbirlerinin devam ediyor olması, vaka sayılarının yüksek seyrin korunması, aşı tedariki ve uygulanması konusundaki sıkıntılar ile ABD’den yeni başkan Joe Biden tarafından açıklanan 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin yasalaşmasının zaman alacağı beklentileri kâr satışlarına neden oluşturan gelişmeler olarak görülüyor.

Borsada geri çekilmeler alım fırsatı

ENDEKSİN DESTEK VE DİRENÇ NOKTALARI
Borsada kâr satışlarına bağlı düşüş sürmekle birlikte Kasım ayından bu yana devam eden çıkış trendi korunuyor. Trend desteklerinden görülen tepki alım denemeleri henüz güç kazanmış görülmüyor. İlk destekler 1.442-1.430 seviyelerinde. Bu seviyelere geri çekilmeler tepki alımlarıyla karşılaşabilir. 1.430 seviyesinin altında kalınması durumunda düşüşün devamıyla birlikte 1.400-1.355 ve 1.300 sonraki destek seviyeleri olarak görülüyor. İlk dirençler ise 1.500-1.510 seviyelerinde. Olası tepki çıkışının devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 1.525 ve 1.580 seviyelerinde bulunuyor. Satış baskısı sürmekle birlikte destek noktalarında tepki alımları görülebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vakf/halkbankyatırımcılarina sahip çık 31 Ocak 2021 22:42

    Benim gördüğüm bu bankalardan bir cacık olmayacak.bıktım sattım. Sanayi den gerisi hikaye. Bankalar ucuz diye diye mal taşıdık. Dipten tekrar toplayacağım düşüş ü bitirince şu pandemi mahvetti bankaları

  • Tosun paşa31 Ocak 2021 22:11

    Bitermi düzeltme, her daim birileri birilerini düzeltir, onlar birbirleri düzeltirken, kasa hep kazanır. Kasa hep dua eder, düzelenler, düzeltenler, düzeltmeler çok olsun diye... vesselam.

  • Murat31 Ocak 2021 21:34

    Borsa 200.000 e gidebilir....

  • Mustafa31 Ocak 2021 21:27

    Doğan holding,Gsd holding ,cocacola.vakıfbank...

  • Bayram31 Ocak 2021 20:07

    175 bine kadar gidebilir daha üzeri yaz mevsimi nedeniyle yataya geçer.

  • Nedim31 Ocak 2021 19:07

    Yükselil yeni başlıyor. Bankaların duran varlık değerlemeleri olacak pd/dd bedava olacak

  • Selim31 Ocak 2021 19:03

    143 bin altında kapanışlarda 136 bin ana destektir. Zirveden yüzde 10-15 geri çekilmeler çok normaldir düzeltmedir.

  • Kaportacı31 Ocak 2021 18:21

    Hayır düzeltme daha bitmedi,,,,, Düzeltilecek kişi daha çok var, onlarda düzeltilsin düzeltme biter...

  • dipci31 Ocak 2021 16:17

    VAKBN halkbank gidecek

  • Sallamayın 31 Ocak 2021 18:46

    Yaklaşık 3 yıldır böyle yorumlar görmekteyim. Ama gittiği yok. Onlar giderse isc de gider ak da. Sonuçta fk diye bisey var borsa da.

  • The broker31 Ocak 2021 15:22

    Türkiyede gecmişte endeks zirvesi 5 usd yi aşmış. Şuan üçte biri değil. Küçük şirket hisselrrinde çok sayıda aşırı şişmiş fiyatta ulaşmış hisse ama büyük şirketler değerine göre düşük kalmış veya makul düzeyde seyreden şirketler fazla. Buda endekte her yönü olanaklı kıkmada

  • gitmediler31 Ocak 2021 14:20

    Dipteki 'ler VAKBN halkbank Zoren kaldı