E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yükseliş sürecek, BİST 30 hisselerine dikkat---

Borsada yükseliş sürecek, BİST 30 hisselerine dikkat

Borsada yükseliş sürecek, BİST 30 hisselerine dikkat
10 Ocak 2021 - 09:22 borsagundem.com

Küresel borsalara ayak uyduran Borsa İstanbul her gün yeni bir zirve yapıyor. Yabancıların ilgisi artıyor. BİST 30 hisselerine dikkat çekiliyor

Yeni ekonomi yönetiminin piyasalara güven aşılamasıyla başlayan olumlu hava sürüyor. Borsa rekor üstüne rekor kırıyor. Dövizde yön aşağı, yüksek faiz yabancıları cezbediyor. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ucuz kalan hisse fiyatları yabancı yatırımcıların ilgi odağında olması bekleniyor. Olası bir dış gerilim yaşanmadıkça BIST 30 hisselerinde çıkışın devam etmesi bekleniyor.
Dolar kuru için şimdilerde takip edilen seviye Brunson krizi sırasında test edilen zirve olan 7.24 TL. Zira kur bu rakamın altına kayarsa 6.80 ve 6.50’li seviyelere doğru gerileme yaşanabileceği belirtiliyor. 7.24’ün üzerindeki hareketin kalıcı olması halinde yeniden güçlenen bir yükselişin yaşanabileceği vurgulanıyor. Piyasalardaki son gelişmeleri analiz eden Zeynep Aktaş’ın Milliyet’teki analizi şöyle:


5 maddede kur
Kurun seyrini etkileyecek beş önemli gelişme şöyle:

1 - Reel faiz imkanının devam edip etmemesi: Enflasyonun üzerinde 3 puanlık marj korunduğu sürece TL varlıklara yurtdışından ilgi yüksek olacaktır. Enflasyon artış eğiliminde ve ilk çeyrek boyunca yüksek kalacaktır. Bu nedenle faizlerin aynı getiri imkanını verip vermeyeceği izlenecek.

2 - Dolar Endeksi DXY’nin izlediği seyir. Dolar Endeksi, ABD dolarının euro, yen, pound, İsviçre frangı, İsveç kronu ve Kanada dolarından oluşan döviz sepetine karşı değerini gösterir. Dolar Endeksi şimdilerde 90 seviyesinde bulunuyor. Pandemi öncesi 102 idi. Dolar Endeksindeki gerileme yurt içerisinde kurları da etkiliyor. Küresel bazda olası bir enflasyon faizleri tetikleyebilir. Bu da dolar endeksi DXY’nin yönünü yukarı çevirmesine neden olabilir.

3 - TCMB’nin atacağı adımlar. Merkez Bankası azalan rezervlerini yeniden güçlendirmeye çalışacak. Bu nedenle geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirecektir.

4 - Kurdaki düşüşün kalıcı olduğuna yurtiçi yerleşik yatırımcıların ikna olması. Zira yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu 235 milyar dolara çıkmış durumda. Yerliler her buldukları fırsatta döviz almaya devam ediyor.

5 - Şimdiye kadar kurdaki sert ataklar hep uluslararası ilişkilerde yaşanan gerilimlerle geldi. Olası yaptırımlar gerilim yaratabilir.



YABANCILAR TL ÖNERİYOR
Yeni ekonomi yönetiminin gelmesi ile birlikte yabancı sermaye girişi yaşandığı, BIST 30 hisselerine talep geldiği ve hisselerin yüzde 30 yükseldiği, döviz kurlarındaysa aşağı yönlü bir seyir olduğu gözlenmekte.

Bu dönemde üretilen hemen tüm yabancı raporlarda TL’nin değerlenebileceği vurgusu öne çıktı. Geldiğimiz aşamada iyimserliğin bir süre daha devam edebileceğini asıl belirleyici olanın ise reformların hayata geçirilmesi, enflasyonla mücadele vurgusu ve Türkiye’nin uluslararası ilişkilerinde dengelerin gözetilmesi olduğu unutulmamalı. Yükselen bir hareket var ve herkes hareketin içerisinde olmak isteyecektir.

KRİPTO PARALARA TALEP ARTTI
Kripto para piyasası 1 trilyon doları aştı, Bitcoin 40 bin dolar oldu. 2020 yılında fiyatını dörde katlayan Bitcoin talep görmeye devam ediyor. Kripto para piyasasının üçte ikisini Bitcoin oluşturuyor. Onun hemen ardından Ethereum geliyor. Ethereum yılbaşına göre yüzde 50’nin üzerinde değer kazanmasına rağmen Bitcoin’e göre daha primsiz.



Yükselen bir hareket var ve herkes rallinin içerisinde olmak istiyor. Spekülatörler, traderlar, trend takipçileri, hedge fonlar, yapay zekaya dayalı algoritmik işlem yapan fonlar, uzun vadeli düşünen kurumsal ve bireysel yatırımcılar... Yeni teknolojilerin dışında kalmak istemeyen herkes küçük de olsa bir hesap açarak bu dünyaya dahil olmaya çalışıyor. Elektrikli araç üretip satan Tesla’nın yüzde 1000’in üzerinde değer kazanması da bunun bir başka örneği.
Tüm yatırımcılar gelişen teknolojilere fokuslanmış durumda. Katlanarak büyüyecek olan sektörler bireyselden kurumsal yatırımcıya, spekülatörden yapay zekaya kadar tüm aktörleri içerisine çekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken piyasalarda pandemi sonrasında ciddi bir para bolluğunun olması ve aşırı değerlenen fiyatlarda balon oluşumu terse dönüş yaşandığında büyük hayal kırıklıklarını getirebileceği.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aslan11 Ocak 2021 21:23

    2012 de 10 dolar olan Halkbnk simdi 0,80 Cent

  • cevat sakallı11 Ocak 2021 12:37

    sanayimiş gıdaymış bankaymış hepsi hikaye en iyisi sportif kağıtlar

  • cemal sakal11 Ocak 2021 12:28

    fenerbahçe hisse 38tl. Bjk ile GS.hisse 4tl. garip gelmiyormu?

  • Veysel 10 Ocak 2021 23:06

    Bu yükselişlerin hepsi birer tuzak. Dünyada da Türkiye’de de yükselen borsalar tamamen balona işaret ediyor. Varlık değerlerinin ve potansiyel fiyat kazanç değerlerinin çok üzerinde işlem görüyor. Balon oluştu. Bu balon bir süre sonra patlayacak ama ne zaman? Bence çok uzak değil

  • BİR DOST10 Ocak 2021 21:58

    Pandemi sonrası Bütün hesaplar değişti. Yakında Türkiye değişim dijital para çıkarıyor, bütün ülkeler doların silah olarak kullanıldığını gördü ve rezerv para değişim paraya dönecek böyle olunca ABD ekonomisi batacak. Türkiye virüs krizini fırsata çevirdi eskiye göre hesap yapmanızı tavsiye etmem, statüsü değişti.  

  • MELİS MARMARİSLİ10 Ocak 2021 21:29

    borsa da 10 sonra siz görün bakalım her şey darmadağın olacak .bence nakit te kalın kayıp etmeyin derim.abd de beklenti bitti şimdi deney zamanı olacaktır.

  • Ali10 Ocak 2021 21:58

    Borsanın yükselmesi artık köpüğün köpüğü halini aldı.Hic borsa bilmeyen biri bile borsanın 20 yıllık grafiğine baksın.

  • acemi genç borsa adayı10 Ocak 2021 21:20

    bu sevilerden borsaya girilirmi.ilk defa borsaya girecem.ne almamı önerirsiniz.

  • cemal sakal11 Ocak 2021 12:33

    bence spor kağıtları uygun.

  • Mustafa sayar... 11 Ocak 2021 08:06

    Bekle. Sabırla bekle..........

  • Metin10 Ocak 2021 22:51

    2.2 dolar seviyesine dikkat 20 ocak gibi test edip zirveyi geri dönüş başlayacak

  • Ali10 Ocak 2021 21:58

    Benim tavsiyem bu seviyeden girme.Yine de sen bilirsin

  • Hamido10 Ocak 2021 21:40

    Önce aracı kurumla sözleşme imzala, oradan bir uzmanla uzun uzun konuş, yatırım süresini, miktarını, borsadan ne istediğini anlat, temettü mü istiyorsun, kaç vadede ne beklediğini konuş, sonra birlikte karar verin... Hayrlı kazançlar arkadaş

  • Hasbi10 Ocak 2021 21:19

    Abd, avrupa matbaaları harıl harıl Üç vardiya para basıyor, piyasalara sürülüyor. ... Şu anda dünyada en yüksek getiriyi tl. Veriyor,,,,bu ortamda, bu durumda Oluk oluk para akacak ülkeye, eline geçen üç kuruşu dövize çevirenler ciyaklayacak, yandım anam diyecek,,,nerde devlet , doları niye dövmüyor diyecek...

  • BORSACI10 Ocak 2021 19:25

     BU SEVİYEDEN BORSAYA GİRMEK AKIL DIŞI MÜMKÜN OLDUGUNCA KENDİNİ GARANTİYE ALMAK LAZIM SATIŞLAR GELİNCE SERT VE YAKICI OLUR ÇOK ŞİŞTİ ŞİŞEN MUTLAKA PATLAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM .

  • cemal sakal11 Ocak 2021 12:34

    halâ ucuz mesela GS. Bjk. bedava

  • Ali10 Ocak 2021 19:35

    Herzamanki yaptıklarını yapacaklar,keriz silkeleyecekler

  • Ali10 Ocak 2021 19:04

    Benim anlamadığım uçaklar ucamiyor havayolları uçuyor.İnsanlar bankalardan kredi çekmiş,insanlar banka kredilerini nasıl ödeyecek,bankalar uçuşa geçmiş,restoranlar paket servis dışında hizmet veremiyor.Ne oldu da borsa çıkıyor.Sicak para giriyor borsa çıkıyor.Bu sıcak para kar elde etmek için gelmiyor mu .Kimden alacak bu karı.Bizden tabii ki.Hem kar alacak ve sonunda çıkacak başka adrese gidecek.Biz ne olacağız o zaman.

  • AHMET ÖZBİR10 Ocak 2021 17:10

    DOLAR'ın DEVRİLDİĞİNİ Rabbim bize göstersin. Zalim, Türk ve İslam düşmanı emperyalist USA'nın darmadağın olması bütün insanlık için kurtuluş vesilesi olacak. Türk'ün gücü bütün alemi saracak, insanlık TÜRK LİRASI'NA ve HİSSESİNE DALACAK inşallah.

  • Murat murat10 Ocak 2021 23:47

    Yaww arkadas doların ne günagı var abd yönetenler değişir inşallah iyi insanlar yönetsin. Hiç bir ülke batmasın ahlaklı, adaletli insanlar yönetime gelsin... Sonunda hepsini allah yarattı.ve farkındamsınız seytan seytana hizmet ediyor dediğiniz insanlara allah aşıyı bulduruyor.

  • kaan10 Ocak 2021 16:54

    sert düzeltme beklemeyin. borsalar neden yükseliyor yükselmesi için ne yapıldı, bilmeyen konuşuyor, mart da açığa satış yasaklandı. ve külliyen zarar açıklamış veya açıklamamış hisseler, yukarı çek tepeden vur işlemi ile 1'e 30 kat giden hisseler den, bi haberler.  mart ayına kadar tüm hisseler bir türlü yukarı çıkamıyordu sebebi açığa satışçıların diplere oynaması ile vurgun vuruyorlardı , bu şekilde para kazanıyorlardı. spk uyandı ve borsaların yukarı gitmesi için gerekeni yaptı, iyi de yaptı. :D 

  • Baba11 Ocak 2021 08:12

    Tebriiik ederiim gerçek bir tecrubesiin

  • Yorum10 Ocak 2021 17:56

    çıkışının sebebi bist 50 de yer alan şirketlerin bistin bu yüksek fiyatına göre çok ucuz kalmış olması holdingler bankalar ve bir iki tane beklentisi olan şirketin yükselişi tetikleyecek olması banka endeksi ile holding endeksi %30 yukarı yapsa borsa 250 bin olur anladın mı ayrıca bistin usd cinsinden grafiğine bir bak istersen bist 10 senedir usd karşısında değer kaybediyor ve son 6 aydır diyelim dip formasyonu yaptı trend dönüş olarak üçlü dip bundan ötesi yok yani ya dolar çok fena aşşağı gelecek bist dolar karşısında göreceli olarak yükselmiş olacak ya bist yukarı giderken usd aşşağı gelecek yada usd sabit kalıp bist yükselecek ikinci senaryo en makul niye bisti bu saatten sonra yukarı çekecek olan yabancılar onlar tırı vırı hisselere girmezler büyük hisselere girerler yabancı doları bozdurup hisseye geçince usd out bist in olur bistin bu yükselişine ayak uyduramamış nispeten yükselişingerisinde kalmış hisseler uçuşa geçer tabi ddsinin 5 10 20 katında olanhisseler?

  • HÜLYA KOBALT10 Ocak 2021 14:07

    Tüm her şey her şey çok güzel veya güzel olacak olanların sayısının yükseldiğinde borsalarda sert düzeltmeler ve ele vermeler olur.

  • Ali10 Ocak 2021 22:02

    BIST in 20 yıllık grafiğine bakın,olacakları tahmin edin.

  • Fener10 Ocak 2021 14:50

    Aynen öyle