E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yılın ilk açılışının yatay olması bekleniyor---

Borsada yılın ilk açılışının yatay olması bekleniyor

Borsada yılın ilk açılışının yatay olması bekleniyor
04 Ocak 2021 - 08:40 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’de coronavirüs vaka sayısı 9.877 artarak 2.241.912’ye yükseldi. Coronavirüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 1.515 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 193 kişi artarak 21.488’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.136.534.

• Sağlık Bakanı Koca: İngiltere kaynaklı mutasyon sebebiyle yapılan incelemelerde bu ülkeden yurda giriş yapan 15 kişide mutasyonlu virüs tespit edilmiş ve kontrol altına alınmıştır. İngiltere’den yurda girişler geçici olarak tamamen durdurulmuştur.

• Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aşılarda alınan bir mesafe var. Şu anda yaptığımız görüşmeler neticesinde 3 milyon aşı geldi ve bunun serisi devam edecek.

• Dünya Sağlık Örgütü, Pfizer-BioNTech aşısının acil kullanımına onay verdi.

• Trump'ın veto ettiği 2021 Savunma Bütçesi yasalaştı. Senato'da oylanan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısı 13 'hayır' oyuna karşı 81 'evet' oyuyla kabul edildi.

• Trump, coronavirüs vaka ve ölü sayılarının abartıldığını savundu.

• Volkswagen Türkiye'den ayrılık kararında pandemiyi gerekçe gösterdi.

• ABD, F-35'lerde tam kapasiteli seri üretimi askıya aldı.

• Almanya ve İngiltere’nin yüksek vaka sayıları nedeniyle karantina önlemlerini uzatabileceği düşünülüyor.

• Dünya genelinde coronavirüs vaka sayısı 85 milyon kişi oldu.

• Türkiye'de de Covid - 19 tedbirleri kapsamında uzaktan çalışma, dijital ortamda uzaktan eğitim gibi uygulamaların devreye girmesiyle tüketici teknolojileri pazarı büyüdü. Ocak - Eylül 2020 döneminde bu pazardaki büyümeye en büyük katkıyı satışların bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %107,2 arttığı bilgisayar teknolojileri ile %36,7'lik artış gösteren ofis malzemeleri ürün grupları yaptı.

• ABD, Çinli şirketleri borsadan çıkarmaya başlıyor.

• Elektrik ve doğalgaza zam yapıldı.

• Köprü ve otoyol geçişlerine zam yapıldı.

• TSPB Başkanı Tevfik Eraslan, yerlinin yanında yabancının da piyasada olmasının büyük halka arzların yapılması imkanını yarattığını vurguladı .

• İngiltere'de Pfizer-BioNTech ardından Oxford aşısı da yapılmaya başlanıyor .

Ne Olacak?

• İçeride Aralık ayı TÜFE verisi açıklanacakken, Almanya, İngiltere ve Euro Bölges’inde İmalat PMI, ABD’de ise Üretim PMI verileri açıklanacak.

• 1 Ocak’ta başlaması beklenen bankaların ve finansal kurumların uzaktan müşteri edinimlerini sağlayacak uygulama, tebliğde yapılan güncellemeler ve kurumların bu değişimlere hazırlanması amacıyla 1 Mart’a ertelendi.

• ABD'de Kongre yeni döneme bazı belirsizliklerle başladı. Senato’da kontrolün hangi partide olacağı henüz netleşmiş değil. Salı günü Georgia’daki seçimler bunu netleştirecek .

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yılın son işlem gününde Dünya borsalarının büyük bir kısmının tatil olması nedeniyle kapalı veya yarım gün işlem görmesinin yanında risk iştahının yüksek olduğu görülürken, ABD teşvik paketi, aşılamaların başlaması ve Brexit görüşmelerinde sonuca ulaşılması 2020 yılının iyimser bir tabloyla kapatılmasına neden oldu. Yurtiçinde Perşembe günü veri gündemi yoğundu. Piyasada Kasım ayı Dış Ticaret, Hazine üçüncü çeyrek sonu borç stoku istatistikleri -TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özetleri, TCMB haftalık para ve banka, menkul kıymet ve rezerv verilerini ile Hazine'nin üç aylık İç Borçlanma Programı takip edilirken, 24 Aralık’ta yapılan yılın son PPK toplantısında faizi 200 baz puan artışla %17,00’ye çıkaran TCMB, PPK özetini yayımladı.

Enflasyondaki yükselişin devam ettiğine dikkat çeken Merkez, ham petrol fiyatları, salgın öncesindeki seviyelerinin altında seyretmekle birlikte, bir önceki PPK dönemini takiben yüksek oranda artmıştır. Buna ek olarak, başta endüstriyel metaller ve tarımsal ürünler olmak üzere enerji dışı emtia fiyatlarında süregelen yükseliş eğilimi üretici enflasyonu kanalıyla tüketici enflasyonu üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırmaktadır. Döviz kurlarının yanı sıra uluslararası fiyatlardaki gelişmeler özellikle gıda ve temel mal gruplarında enflasyon eğilimini olumsuz etkilemektedir. İfadesine yer verdi. Yılın son işlem gününde Türk Lirası, dolar ve euro karşısında yatay bir başlangıç yapmıştı. Ancak düşük hacimli piyasada gerçekleştirilen işlemler Dolar/TL'yi borsaların açılışı sonrası kademeli olarak 7,45'in üzerine taşıdı. Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi ise ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan düşüşünü sürdürüyor. CDS 308 seviyesindeydi. Bu haftanın ilk günü olarak enflasyon verilerinin ön plana çıkmasını bekliyoruz. Borsa İstanbul tarafında ise BİST100 endeksi geçtiğimiz hafta 1.483 puan ile rekor tazelemesinin ardından 1.474 puandan işlemler dengelendi. TL bazında rekor kıran endeks, dolar bazında ise pandemi sonrası ilk defa 200 doları gördü.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, Perşembe günü 1.651 - 1.677 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.658 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 44.662 adet artarak 417.324 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.634 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.691’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.900 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.653 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.680 ve 1.691 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.662 ve 1.653 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Küresel vadeliler yeni yıla karışık seyirde başladı

Kurlar yeni yıla düşüşle başladı

Altında son 2 ayın en yüksek seviyesi

Yeni yılın ilk haftası BIST-100’de yükseliş devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)