E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yeni yükseliş denemeleri---

Borsada yeni yükseliş denemeleri

Borsada yeni yükseliş denemeleri
06 Şubat 2014 - 09:10 borsagundem.com

62,000 önemli bir seviye ve kur da önemli bir değişken olarak izlenmeye devam edilmeli

''VE SÖZ SIRASI DRAGHİ’DE… 
 
Yeni güne haftanın en önemli gündem maddelerinden olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ile başlıyoruz.. 28 Ocak’ta TCMB ara PPK toplantısı düzenlemiş, 29 Ocak’ta da Amerikan Merkez Bankası FED açık piyasa komitesi toplantısı kararlarını açıklamıştı. Şimdi söz sırası ECB’ye ve dolayısıyla da Başkan Mario Draghi’ye geldi.. Uzun zamandır Euro Bölgesi’nde bir deflasyon tartışması devam ediyor. Draghi deflasyon ihtimalinin gündemde olmadığını ısrarla vurgulasa da enflasyon beklentilerinin de güçlü şekilde çıpalanmış kalmaya devam etmekte olduğunu geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ve ECB’nin koymuş olduğu hedefin yarısı düzeyinde gerçekleşen TÜFE rakamından görebiliyoruz ki dün açıklanan Aralık ayı perakende satışlar verisi de ekonomik canlılık anlamında çok da parlak bir tabloya işaret etmiyordu.. 
 
Özellikle TÜFE verisinden sonra Euro üzerinde baskının bir miktar arttığını gözlemliyoruz, veri sonrası 1,35’in altına sarkan EURUSD paritesi izleyen günlerde ise 1,35 seviyesinin hafifçe üzerinde kalarak Draghi’yi ve kararı beklemeye başlamıştı. Hatırlanacak olursa; enflasyonun beklentilerin altında kalması ile Kasım ayında (2013 yılında) ECB faiz indirimine gitmişti. Draghi, enflasyonun uzunca bir süre düşük seyretmesinin beklendiğini, bu nedenle de faiz oranlarının %0,50’den %0,25’e indirildiğini açıklamıştı. Şimdi son veri de beklentileri karşılamadığı için - çoğunluk politika değişikliği beklemezken- çeyrek puanlık olmasa da daha küçük çapta bir faiz indirimi gelebileceği beklentilerinin de konuşulmaya başlandığını belirtmek isteriz ki böyle bir hamle Euro üzerinden pariteyi önemli ölçüde etkileyebilecek ve aşağı yönlü hareketi hızlandıracak bir etki yaratabilecektir.. 
 
Yurtiçine döndüğümüzde ise bir trend oluşturma hareketinden bahsetmek için erken olduğunu düşünsek de geçen Cuma gününden bu yana güçlü kalmaya çabasını güçlendiren bir BIST görmekteyiz. Geçen haftadan bu yana değindiğimiz 
62,000 seviyesi üzerinde kapanışın gerçekleştirilmesi ile BIST100 endeksi dün 63,394 puana dek yükseldi ve 63,000 üzerinde tutunma gayreti sergiledi diyebiliriz. 63,500 direnci test edilemese ve 63,000 üzerinde kalınamasa da 62,000 üzerinde kalındıkça yeni yükseliş denemeleri görebileceğimizi düşünmekteyiz ki son günlerde gevşeme eğiliminde olan  DolarTL de bu durum için destekleyici bir görünüm arz ediyor. 
 
Hatta BIST’te olumlu seyirin en önemli nedeninin de şu sıralar daha sakin olan yurtiçi siyasi gündem ve 2,24’ün altına gevşeyen DolarTL’den ve 3,02’nin altını gören EuroTL’den de görebileceğimiz TL’nin toparlanmaya başlayan performansı olduğunu düşünmekteyiz. 62,000 önemli bir seviye ve kur da önemli bir değişken olarak izlenmeye devam edilmeli.. 
Altında 60,000’e doğru çekilme ihtimali hala geçerli.. Endeksin hızlı reaksiyon kabiliyetini de dün enflayon revizyonu sonrası yükselen DolarTL’yle beraber endeksin satışa dönmesinden de izledik…Sigara fiyatlarında hatalı veri girişi nedeni ile Ocak ayı TÜFE verisi yüzde 1.72'den 1.98'e, bir önceki yılın aynı ayına göre %7.48'ten 7.75'e revize edildi. Bugünün gündeminde ECB faiz kararı ve Draghi’nin TSİ 15.30’daki basın toplantısı dışında Almanya’da fabrika siparişleri, İngiltere 
Merkez Bankası faiz kararı, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve birim işgücü maliyeti olacak. ''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)