E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yatırımcı sayısı azaldı, portföy arttı---

Borsada yatırımcı sayısı azaldı, portföy arttı

Borsada yatırımcı sayısı azaldı, portföy arttı
03 Haziran 2021 - 13:23 borsagundem.com

Nisanda 2 milyon 653 bin 934 olan yerli bireysel yatırımcı sayısı mayısta 2 milyon 497 bin 358'e gerilerken portföy büyüklüğü ise artmaya devam etti.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre nisanda 2 milyon 653 bin 934 olan yerli bireysel yatırımcı sayısı mayısta 2 milyon 497 bin 358'e geriledi.

Yerli yatırımcının sayısı azalsa da portföy değeri artış gösterdi. Nisanda 229.8 milyar lira olan portföy değeri mayısta 231.6 milyara yükseldi.

Mayıs ayı boyunca neredeyse her işlem günü halka arzlar için talep toplandı. Penta Teknoloji, Kalekim, Mercan Kimya, Boğaziçi Beton ve ATP Bilgisayar mayısta halka arzını gerçekleştirdi. Önceki ayların aksine her halka arzda yerli bireysel yatırımcı sayısı geriledi.

Dünya'dan Şebnem Turhan haberine göre, MKK verilerinden geçen yıl mart ayında pandeminin ilk şoku ve ekonomik kapanma ile parasal genişleme politikaları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yatırımcıyı hisse senedi piyasalarına yönlendirdiği görülüyordu.

Uzun yıllardır yerli bireysel yatırımcıda aşılamayan 1.5 milyon sınırı geçen yıl mayıs itibariyle aşılmış hız kazanan halka arzlar da yerli bireysel yatırımcının borsaya girme amaçlarından biri haline gelmişti.

Bu yılın ilk ayında 2.1 milyon ile yerli bireysel yatırımcı 2 milyon sınırını aşmış sadece şubatta 20 bin kişilik bir düşüş yaşansa da yine artışını mayısa kadar sürdürmüştü. Mayısta ise nisana göre 156 bin 576 azalma oldu.

4 yeni halka arz

Ve bu azalmanın yerli bireysel yatırımcının tercih ettiği halka arzların yoğun olduğu mayısta gerçekleşmesi dikkat çekti. Hazirana da 4 yeni halka arzla başladık. İlk sonuçlar yerli bireysel yatırımcının talebinin oldukça gerilediğini ortaya koyuyor. MKK haziran ayı yatırımcı sonuçlarını temmuz başında açıklayacak. 

Hisse seçiminde geleneksel stratejiler geride kaldı

Borsada pozitif seyir sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kazan kazan03 Haziran 2021 21:08

    Zararim ciksin bir dk durmam spk devlet 6ay islem yasagi veriyor herhangi bir yaptrim yok bu resmen ödül

  • Mustafa03 Haziran 2021 20:23

    Yilmsonuna 2 milyon nün altına gelir geçen seneki yalancı rüzgar i devammedecegininzanneden atladi

  • Gandalf03 Haziran 2021 19:12

    Aydem esas k.y kaçırdı ve halka arzlara olan talebi bıçak gibi kesti.Herkesin gözü korktu.Her gün düşen bu hisseyi SPK incelemeye alsa altından kim bilir ne çıkar.

  • Mümkünse03 Haziran 2021 15:54

    Beter olsunlar hatta hepsi gitsin

  • Bir bilen03 Haziran 2021 14:26

    Turex teki manipülasyon kokan haraketleri inceleyip cezalandırmazsanız küçük yatırımcı tabiki de yeni arzlara gelmez artık.. Turex deki olaydan sonra diğer yeni kağıtlardaki KY nin canı çok yandı.. İş işten geçti artık..    

  • Yatırım03 Haziran 2021 13:53

    Azalması normal değilmi? Güven gerekiyor. Ben güvendim aldım. Kasım 2017 den beri ASELSAN ve Halkbank bekliyorum. Bizi gören ne hissediyor olabilir. Bunu kim yapıyor.Bir grafiklerini okuyun. Battımı şirketler? Zarar mı ediyoruz. Tabiki hayır. Suçlu bana göre yerli milli tahta yapıcıları. Ben arıyorum yabancı ilgisi bekliyoruz deniliyor. Sen halka açık bir şirketsin. Sağına, soluna yatırımcıya sahip çıkman gerekmiyor mu?Şu dönemde herkes kendi ülkesine çekilmiş.Zamanı geldiğinde, ticaret şartları olgunlaştığında yatırımlarını büyütürsün. Savaşta iken gidip teslim mı olduk?  Atalarımız bizlere iyi bir gelecek bırakmak için şehit oldular. Yokluk içinde iken, varolan şirketlerin yaptığı nedir anlayan rica ediyorum bizede anlatsın...Bu benim yatırımcı olarak çözüm beklediğim durumdur.

  • Yatırım06 Haziran 2021 12:29

    Mustafa Hocam, ben varlıklara güvendim aldım. Alınmayan tedbirlerden nasıl oluyorda beni suçlayabiliyorsunuz? Yanlış zaman size göre. Krizler dogru yönetilseydi belki benim gibi insanlar açısından dogru zaman olacaktı. Borsada hic hata yapmayan birisiniz sanırım. Tebrik ederim sizi. Ben çaresizce bekliyorum. Alın terimle biriktirdiğim tek kurusumu aracı kurumlara yedirmeyeceğim. Kaybettiğim zaman ve paramın degeri olur. Nasibimizi bile insanoglu belirliyor. Çok saçma.

  • Mustafa03 Haziran 2021 20:27

    Hatayı kendinde aramayı düşündü mü hiç .1 ASELSAN 45 larından hangi kafa ve mantıkla aldın ki 100 lira olacak kafasiydi büyük ihtimal 5 lirayı 45 liradan alırsan 4 değil 10 senede bekleyebilrosin 2 .Halkbank 2013 den beri sıkıntılı 17-25 Aralık o sıkıntı kaç yıl geçmesine raen hala bulanık bulanık suda ne işin var açılacağını garantisini vardı o bulanıklığı suçu kendinde ve analiz kabiliyetine ara bunları değerlendir.Bu şekilde bakarsan bkrsayla uğraşma yanlış zamanlarda yanlış adreslerde bulunmussun

  • Bika03 Haziran 2021 13:51

    1,5 milyon yatırımcının portföyü 10 000 TL altı.

  • Batak 03 Haziran 2021 13:39

    Borsada 2.5 milyon yatırımcı var hepside 2023 seçimini dört gözle bekliyor