E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa'da yatay seyir bekleniyor---

Borsa'da yatay seyir bekleniyor

Borsa'da yatay seyir bekleniyor
19 Aralık 2016 - 09:18 borsagundem.com

Alan Yatırım; global nötr seyre bağlı olarak borsanın yatay hareket etmesini bekliyor

DÜN NE OLDU? 

GLOBAL NÖTR SEYİR EŞLİĞİNDE YATAY HAREKET… 

BIST 100 Endeksi geçen hafta FED faiz kararının Perşembe günü fiyatlanmasının ardından Cuma günü global nötr seyir eşliğinde günü %0,1 düşüşle 77,590 seviyesinden tamamladı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

HAFTANIN GÜNDEMİ YARINKİ TCMB FAİZ KARARI… 

BIST 100 Endeksinde TL’de sakin seyre bağlı olarak 77,500 seviyelerine yükselişin ardından bugün de global nötr seyre bağlı olarak yatay hareket beklemekteyiz. Haftanın önemli gündem maddeleri ise yarın TCMB’nin faiz kararı olacak. Genel piyasa beklentisi FED’in de faiz artımının ardından TCMB’nin %8,00 seviyesindeki politika faizini %8,25’e yükseltmesi şeklinde. Ancak 3. Çeyrek Türkiye GSMH’de 2008 sonrası ilk kez küçülme sonrasında faiz artırımı gerçekleşmeyedebilir. Global gündemde ise bugün FED Başkanı Yellen’in saat 21:30’da konuşması, yarın Japonya MB faiz kararı ve Perşembe günü ABD GSMH büyüme verisi bulunmakta. 

ŞİRKET HABERLERİ 

MNDRS…Nötr…Şirket, devam eden enerji projeleri hakkında bilgi verdi. Toplam yatırım bedeli 50 milyon USD ve toplam kurulu gücü 19.4 MW olan Alanya Baklacı Jeotermal Enerji Santrali’nin 2017 yılının son çeyreğinde tamamlanması planlandığı açıklandı. Şirketin, bu yatırımdan beklediği yıllık gelir 3 milyon USD olarak belirtildi. Ayrıca, şirketin bağlı ortaklığı Tan Elektrik Üretim tarafından Eylül 2014’te kurulan 9.6 MW kurulu güce sahip olan Aliağa Rüzgar Enerji Santrali’nin kapasitesini iki katına çıkartacak çalışmalarının son aşamasına geldiği bildirildi. Ek olarak, bağlı ortaklık bünyesindeki diğer proje olan Gaziemir Rüzgar Enerji Santrali’nin ÇED sürecine girdiği açıklandı. (KAP) 

VERUS…Nötr…Şirket, bağlı ortaklığı Ata Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş.'nin sermayesindeki, Aytaç Biçer ve Halil İbrahim Özer'in sahip oldukları toplam 2.569.230 adet payın tamamının şirket tarafından satın alınması konusunda anlaşmaya varıldığını ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 16.12.2016 tarihinde şirkete devredilmesine onay verdiğini açıkladı. Söz konusu pay devir işlemlerinin tamamlanması ile birlikte, şirketin, Ata Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş.'deki sermayesindeki pay oranı %68,52'den %94,22'ye yükselmiş oldu. (KAP) 

DOHOL…Nötr… Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, sermaye artırımına giderek sermayesini 36 milyon TL’den 51 milyon TL’ye çıkarttı. Doğan Holding ise, iştirak payına isabet eden 15 milyon TL tutarındaki yeni pay alma hakkının tamamen kullanacağını açıkladı. (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Aralık vadeli kontrat, geçen hafta son işlem gününde global nötr seyir eşliğinde günü %0,2 düşüşle 95,100 seviyesinden tamamladı.

Bugün Aralık vadeli kontratta bugün global nötr risk fiyatlaması eşliğinde 95,000 seviyelerinde yatay seyir beklenebilir. 

USDTRY Kontratı  

Haftanın son işlem günüde Fed’in Aralık toplantısının yansımaları küresel piyasalarda etkisini sürdürürken, dolar dünya genelinde değer kazanma eğilimi sınırlı da olsa devam etti.  Gelişmekte olan ülke para birimlerinin bir çoğu dolar karşısında değer kaybeden, Türk Lirası pozitif ayrışan para birimleri arasında yer aldı. USDTRY Aralık kontratı haftanın son işlem gününü %0,38  değer kaybı ile 3,5132 seviyesinde tamamladı. 

Bugün sabah saatleri itibariyle USDTRY paritesindeki seyir göz önünde bulundurularak kontratın güne düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. USDTRY Aralık kontratında yükselişlerin devam edebilmesi için 3,50 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, 3,45-3,40 bandı destek konumunda bulunuyor. 

ALTIN/USD Kontratı 

Haftanın son işlem gününde Fed’in Aralık toplantısının yansımaları küresel piyasalarda etkisini sürdürürken altın cephesinde hafta içerisinde görülen değer kayıplarının telafi çabası söz konusuydu. Bu kapsamda Altın Aralık kontratı haftanın son işlem gününü  %0,59 değer kazancı ile 1134 US$ seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle Asya seansında altın fiyatlarındaki seyir göz önünde bulundurarak, Altın kontratının güne sınırlı tepki alımı ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Haftanın son işlem gününde Fed’in Aralık toplantısının yansımaları küresel piyasalarda etkisini sürdürürken, euro cephesinde hafta içerisinde görülen değer kayıplarının telafi çabası söz konusuydu. Euroda görülen tepki alımları sınırlı kalırken EURUSD paritesi 1,05 seviyesini aşamadı. Bu kapsamda EURUSD Aralık kontratı haftanın son işlem gününü  %0,12 değer kazancı ile 1,0433 seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle EURUSD paritesinde görülen seyir nedeniyle EURUSD kontratının güne sınırlı tepki alımı ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

DÜN NE OLDU? 

Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda görülen fiyatlamalarda Fed’in Aralık ayı toplantısının yansımaları doların güçlü duruşunu sürdürmesinde etkili oldu. Söz konusu toplantının etkileri haftanın sonuna doğru etkisini sınırlı da olsa azalttı. 

Takip edilen makro gündemde, Avrupa’da bölgenin Kasım ayına ilişkin enflasyon verileri aylık ve yıllık bazda beklentiler dahilinde açıklanırken fiyatlamalar üzerinde etkisi görülmedi. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün dünya genelinde makro gündem sakin olup, ABD’de Kasım ayına ilişkin hizmet PMI verisi ile birlikte akşam saatlerinde Fed Başkanı Janet Yellen’ın bir üniversitede gerçekleştireceği konuşması takip edilecek. 

USDTRY 

Haftanın son işlem günüde Fed’in Aralık toplantısının yansımaları küresel piyasalarda etkisini sürdürürken, dolar dünya genelinde değer kazanma eğilimi sınırlı da olsa devam etti.  Gelişmekte olan ülke para birimlerinin bir çoğu dolar karşısında değer kaybeden, Türk Lirası pozitif ayrışan para birimleri arasında yer aldı. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,5000 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,5500 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,45 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,40 ve 3,35 destek seviyeleri izlenebilir. 

EURUSD 

Haftanın son işlem gününde Fed’in Aralık toplantısının yansımaları küresel piyasalarda etkisini sürdürürken, euro cephesinde hafta içerisinde görülen değer kayıplarının telafi çabası söz konusuydu. Euroda görülen tepki alımları sınırlı kalırken EURUSD paritesi 1,05 seviyesini aşamadı. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesi 1,0500 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlaması durumunda zayıf seyir devam edecek olup gevşeme eğiliminin devam etmesi halinde 1,0400 ve 1,0320 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0500 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0575 ve 1,0620 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

ALTIN 

Haftanın son işlem gününde Fed’in Aralık toplantısının yansımaları küresel piyasalarda etkisini sürdürürken altın cephesinde hafta içerisinde görülen değer kayıplarının telafi çabası söz konusuydu. Ancak altında görülen tepki alımları sınırlı kalırken zayıf talep, yükselen petrol fiyatları ve güçlü dolar eğilimi altını baskılamaya devam ediyor. 

Altında toparlanma eğiliminin görülebilmesi için, 1140 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1152 ve 1160 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının devam etmesi halinde ise sırasıyla 1126 ve 1115 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Bu sabah Japonya’da dış ticaret dengesine ilişkin veri akışı Yenin haftaya değer kazancı ile başlamasında etkili oldu. Japonya’da Ekim ayında dış ticaret fazlası 227.4 milyar yen beklentisine karşın 152.5 milyar yen olarak gerçekleşti. 

Teknik olarak bakıldığında, paritede bir süredir görülen düşüş trendi sona ermiş görünüyor. USDJPY paritesinde yükselişlerin devam edebilmesi için 117,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda 118,20 ve 119,00 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 116,40 ve  115,00 destek seviyeleri izlenebilir. 

GBPUSD 

Geçtiğimiz hafta Fed’in Aralık toplantısı sonrası doların küresel bazda değerlenme eğilimine girmesiyle Sterlin cephesinde zayıf seyir görülse de G10 para birimleri arasında Sterlin en az değer kaybeden para birimi olarak haftayı tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında bir süredir zayıf seyir izleyen GBPUSD paritesi geçtiğimiz haftalarda  1,2400 seviyesinin üzerindeki hareketi ile teknik görünümü olumlu bir hal almıştır. Paritede kar satışlarının devam etmesi halinde 1,2400 ve 1,2300 izlenebilecek destek seviyeleri olup, paritede görülebilecek tepki alımlarıyla 1,2560 ve 1,2700 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Hafta sonu gündeme konu olan haber akışında Libya'da planlanan üretim artışının, üretim kesintisinden muaf olan OPEC üyesinde devam eden gerginliğin etkisiyle hız kesmesi, petrolün yükselişinde etkili oldu. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 55,00 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 56,70 ve 57,80 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 53,70 ve 52,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)