E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yabancı alımı başlar mı?---

Borsada yabancı alımı başlar mı?

Borsada yabancı alımı başlar mı?
21 Şubat 2021 - 08:01 borsagundem.com

Ekonomi yönetimindeki değişimden sonra yabancıların radarına giren Türkiye piyasalarının gelecek yeni olumlu raporlarla yükselişini sürdürmesi bekleniyor

Yatırım yapılabilir ülke notu olmayan Türkiye için yüksek faizin büyüsüne kapılan yabancı raporların olumluya dönmesinin ardından gözler reytingi şirketlerinin görünüm ve not değerlendirmelerine çevrildi.  İlk revize, Fitch’den geldi. Fitch, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-’ olarak teyit etti, kredi not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi. Benzer adımların diğer kredi kuruluşlarından önümüzdeki dönemde geldiğini görebiliriz. Yabancı yatırım kuruluşları ve büyük fonlar tek bir reyting şirketinin not kararı ile hareket etmiyor. İki kredi derecelendirme kuruluşunun notu baz alınarak yatırım yapma ya da yapmama kararı alınıyor. Bu yüzden bir sonraki kredi derecelendirme kuruluşunun kararı daha büyük önem taşıyor. Türkiye için kredi notu 'Durağan' görünüm ile 'B+' seviyesinde tutan S&P'nin ikinci değerlendirme tarihi 28 Mayıs’ta. Türkiye'nin kredi notunu "B2", kredi notu görünümünü ise "negatif" olarak değerlendiren Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 2021'e ilişkin ilk değerlendirmeyi 4 Haziran’da yapacak.

Borsada hedef tarihi zirve

 

BORSANIN EN DEĞERLİ ŞİRKETİ FORD

Piyasa değeri en yüksek 10 sanayi şirketi arasında 9.7 milyar dolar ile Ford Otosan ilk sırada yer alıyor. Onu Ereğli Demir Çelik (7.4 milyar dolar), Sasa Polyester (5.4 milyar dolar), İskenderun Demir Çelik( 4.8 milyar dolar), Gübre Fabrik. (3.8 milyar dolar), Tüpraş (3.7 milyar dolar), Arçelik (3.4 milyar dolar), Koza Altın (3.2 milyar dolar), Coca Cola İçecek (2.8 milyar dolar) ve Tofaş Oto. Fab. (2.7 milyar dolar) izliyor.

Bu şirketler içerisinde hisse başına karı en yüksek olan Koza Altın ve Ford Otosan. Fiyat/kazanç oranı en düşükler Arçelik ve Tofaş Oto. Fab. Defter değeri en düşük şirketler Arçelik ve Ereğli Demir Çelik.

Bir süredir hisse senedi piyasasında yabancıların sert satışları var. Milliyet’ten Zeynep Akdaş’ın analizine göre, kredi notlarının yatırım yapılabilir seviyenin altına inmesinin ardından görünümlerin de negatife çevrilmesi satışların ağırlık bulmasında etkili oldu. Kredi kuruluşlarının not görünümlerinde yönelimin değişimi ve ardından gelecek bir not artırımı yabancının yurt içi piyasalarında daha aktif olmasını teşvik edecek.

Fitch Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltti

GÖRÜNÜM NEDEN DEĞİŞTİ?

1- Para politikası önemli ölçüde sıkılaştırıldı.

2- Uluslararası rezervler istikrar kazandı.

3- Türk Lirası kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandı.

4- TCMB, para politikasında sadeleşmeye gitti.

5- Risk primi düştü.

6- Sermaye girişi başladı.

Borsada reyting notu morali

Yüzde 10 bin yükselen hisselere hücum

DÖVİZDE DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

Dolar/TL kuru 6.98 seviyesinde. 7 liranın altında. Peki, buralarda kalıcı olabilecek mi? Aktaş’ın bu soruya verdiği yanıt şöyle: “Yabancıların genel eğilimine bakıldığında borsada çıkışları sürmekle birlikte tahvil piyasasına geçilmekte. Son dört haftada hisse senetlerinden 856 milyon dolarlık çıkış yaşanırken tahvil piyasasına 720 milyon dolarlık giriş oldu. Borsadaki yabancı payı ise yüzde 45.50 seviyesine geriledi. 21 Ocak 2020’de yabancı payı yüzde 65.58 idi.

Dolar kurunda aşağı eğilim ivme kaybetmekle birlikte devam ediyor. 8 günlük ortalama 7, 20 günlük ortalama 7.11 ve 50 günlük ortalama da 7.30. Bu üç ortalamanın altındaki hareket sürdükçe satıcılı seyir devam edecektir.

Dolar kurunda 7.00 - 6. 50 - 6.85 seviyeleri güçlü destekler. Ağırlıklı olarak yabancı raporları da 6.80 - 6.50’ye işaret ediyor. Merkez Bankası’nın da tamamlaması gereken rezervleri olduğu için aşağı hareketler sınırlı kalacaktır.

Hatta yurtiçi yerleşiklerin 12 Şubat haftasında 2.7 milyar dolarlık alım yapmaları, yerlilerin kurda beklentilerinin sürdüğünü gösteriyor. Kredi görünümündeki iyileşmelerle martta para girişi sürebilir. TL ilgi görmeye devam edecektir.”

12 aylık borsa verilerinde rekor yükseliş

 

Küçük yatırımcının akın ettiği hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dd22 Şubat 2021 23:13

    Yabancı gelir borsa çöktü,günde.  Onlar sabırlı,dır.  Köpek balığı gibi.

  • Mustafa21 Şubat 2021 19:13

    Sasa iflah olmaz fk yi diğerleriyle karsilastirinca

  • Figo21 Şubat 2021 17:00

    ASELSAN NEREDE???MILLETE VERDINIZ GAZI SONRADA YOK OLUP GITINIZ ASELSAN YATIRMCISI SURUNUUOR RESMEN

  • Egeen neden 21 Şubat 2021 15:05

    Bfren cusan egeen mrshl nerde

  • aydın21 Şubat 2021 13:54

    yabancılar duygulara oynuyor,birden hisseyi düşürüyorlar hisse ucuzladı diye hemen insanlar almaya çalışıyor anlık tuzakla dogan holding buna örnek,bu olay diger hiselerde devam edecekdir bence uyanık olalım hemen düştü diye girmeyelim,

  • Koza altın21 Şubat 2021 12:15

    Koza altın temettü dağıtamiyor ama nakit pozisyonu çok olduğu için mevduat faiz geliri var. Mollakara projesinin rezerv bilgileri henüz paylaşılmadı. Gübre fabrikaları madenden altını 2023te çıkarmayı planlıyor. Defter değerinin 40 katına işlem görüyor. Koza altın basıyor 3 katı

  • rıza21 Şubat 2021 11:06

    Yatırım yapılabilir seviyenin çok altındayız. İki kurum olayı yatırım yapılabilir seviye için geçerli. Bu seviyeler için değil.Üstelik not artışı yok.görünümü değişti.

  • Yorum21 Şubat 2021 10:00

    Bu listede Cola ile Arçelik belki alınır gerisi kumar olur