E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada terminal sayısı yüzde 85 azaldı---

Borsada terminal sayısı yüzde 85 azaldı

Borsada terminal sayısı yüzde 85 azaldı
26 Ağustos 2014 - 11:15 borsagundem.com

Borsa İstanbul'un 1995 yılından beri faaliyette olan işlem salonunda şu an 168 broker ile işlem yapılıyor

MURAT DEMİRBAĞ - BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da piyasanın kalbi olarak nitelendirilen ve uzaktan erişim sistemine geçilene kadar olan sürede tüm emirlerin gerçekleştirildiği işlem salonunda yenileme çalışmasına başlanıyor.

2000 yılına kadar bütün işlemlerin sadece seans salonundan girilen emirler ile gerçekleştirildiği bu salonlarda bugün işlemlerin sadece yüzde 9'luk kısmı gerçekleştiriliyor. İşlemlerin %91’i ise Borsa’ya uzaktan erişimle gelen emirler ile gerçekleştiriliyor.

Seans salonlarında yapılan yeniliklerle ilgili olarak Borsagundem.com'un sorularını cevaplayan Borsa İstanbul Kurumsal İletişim Bölümü, Üye temsilcilerinin (broker) tüm veri yayın, telefon ve bilgisayar donanımları ile birlikte Borsa binası içinde oluşturulan geçici işlem salonuna aktarılacağını belirtti. 

3,5 aylık tadilat çalışması ve yeni salona dönüş

Borsa İstanbul açıklamanın devamında ''Borsa İşlem Salonu tadilatın ardından yeniden faaliyete açılacak ve geçici işlem salonu kapatılarak, işlemlere yenilenmiş işlem salonunda devam edilecektir. Tadilat çalışmalarının 3,5 ay kadar sürmesi beklenmektedir. İnşaata Eylül ayında başlanacağı göz önüne alındığında, tadilatın Aralık ayı içinde tamamlanması öngörülmektedir. Üye temsilcilerinin geçici işlem salonuna taşınması, Borsa işlemlerini herhangi bir şekilde etkilemeyecektir. Taşınan üye temsilcilerinin işlemlerini aynı koşullarda sürdürebilmeleri için gereken altyapı ve diğer bütün imkanlar sağlanmıştır'' denildi.

İşlem salonlarında 4 önemli dönem

Borsa İstanbul Kurumsal İletişim Bölümü tarafından tarafımıza yapılan bilgilendirme yazısında, işlem salonlarına ilişkin gelişmelerin dört ana dönem içinde izlenebileceği belirtilerek şu değerlendirmelere yer verildi:

''1. Dönem : 1986 – 1988 : Cağaloğlu dönemi. Emirler yazılı ve sözlü olarak seansı yöneten Borsa görevlisine iletiliyordu.

2. Dönem : 1988 – 1994 : Karaköy,  Eren Han dönemi. Emirler her bir pay için ayrılan panolara üye temsilcileri tarafından yazılıyor, işlemler panolar üzerinde gerçekleştiriliyordu. Tüm alım satım faaliyetleri Borsa eksperlerinin gözetiminde gerçekleştiriliyordu.

3. Dönem: 1994 – 1995 : Karaköy Eren Han’da 21 Kasım 1994’ten itibaren pano sistemi bırakıldı  ve tamamen bilgisayarlı alım-satım sistemine geçildi. Eren Han içinde üye temsilcileri için bilgisayarlarla donatılmış toplam üç işlem salonu kuruldu. 1995 yılında İstinye’deki yeni Borsa binasına taşınan İMKB burada da iki büyük işlem salonu oluşturdu.

4. Dönem : 1995 – 2000 : Borsa salonlarının kullanımına yönelik en büyük etkiyi, Borsa Bilgisayarlı Alım-Satım Sistemine  Uzaktan Erişim Ağı (UEA) üzerinden emir iletme imkanının sağlanmasının yaptığını söyleyebiliriz. 

Borsa’ya uzaktan erişim imkanı 31 Temmuz 2000 tarihinden itibaren devreye alındı. Daha önce tüm emirler Borsa işlem salonlarından girilir, bütün işlemler Borsa işlem salonlarından gerçekleştirilirken, UEA ile birlikte işlem salonlarının mutlak ve nisbi ağırlığı giderek azalmaya başladı. Bugün itibariyle Borsa’ya gelen alım satım emirlerinin %98’i UEA üzerinden girilirken, işlemlerin de %91’i UEA üzerinden girilen emirler ile gerçekleştirilmektedir.''

Aktif terminal sayısı 1.100'den 168'e düştü

Borsa İstanbul, İstinye'de bulunan binasına taşındığında  450 ve 350 kişilik 2 işlem salonu ve üyelere ayrılan ofislerde de 400 kişilik çalışma alanına sahip bulunuyordu. Yaklaşık %10’luk bir kapasitenin yedekleme amaçlı bulundurulabileceği düşünülerek toplamda yaklaşık 1100 üye temsilcisinin aynı anda Borsa binasında işlem yaptığını söyleyebiliriz. Borsa İstanbul Kurumsal İletişim Bölümü'nden aldığımız bilgiye göre, bugün itibariyle İşlem Salonunda toplam 260 adet terminal Borsa tarafından üye temsilcilerinin kullanımına tahsis edilmiş durumda. Tahsis edilen bu terminallerin de fiilen 168 adedi kullanılıyor. 





 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KİM KİME DUMA DUMA DESENE26 Ağustos 2014 18:52

    Bu kafa yapısıyla zaten küçük yatırımcı kalmayacak.artık kendi kendilerine çalıp oynarlar...

  • HADİSE ALIRVERİR26 Ağustos 2014 16:19

    daha durun burda broker kalmayacak, yüzeysel ekrana dahi ücretlendirin ki borsa tabana yayılsın...