E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada spekülatif hisselere yönelmek yatırım değil kumar---

Borsada spekülatif hisselere yönelmek yatırım değil kumar

Borsada spekülatif hisselere yönelmek yatırım değil kumar
29 Ocak 2021 - 12:37 borsagundem.com

Küresel borsaların gündeminde olan GameStop bahisleri birçok gündelik yatırımcının iştahını açtı. Ancak borsa uzmanı kısa vadede havadan kazanılan paranın uzun vadeli yatırımlarla karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hafta boyunca gerçekleştirdiği spekülatif yükselişlerle dikkat çeken GameStop hisseleri Perşembe günü %44’lük sert bir düşüş gerçekleştirdi. Aracı kurum şirketi Robinhood’un hisse alım satımlarına sınırlama getirmesi sonrasında oluşan bu düşüş perakende yatırımcıları spekülatif hamlelerden korumak amacıyla gerçekleştirildi.

MarketWatch yazarı Brett Arends spekülatif yatırımları ele aldığı yazısında öncelikle %44’lük satış dalgası gelmeden önce hisselerini satarak önemli bir gelir elde eden yatırımcıları kutluyor. Zira sosyal medya platformu Reddit üzerinden organize olarak riskli yatırım fonlarını açığı satış pozisyonunda yakalayan perakende yatırımcıların en büyük başarısı fon yöneticilerini kendi oyunlarında yenme becerisi oldu.

Arends’e göre GameStop çılgınlığı Wall Street’teki piyasa manipülasyonları hakkında çok şey anlatıyor. Zira yakın zamanda birçok milyarder Bitcoin satın aldıktan sonra televizyonlarda konuşarak kripto paranın değerini yükseltmişti.

Borsa yazarı konuyla ilgili, “Bunun borsa manipülasyonu olmaması ancak sıradan insanlar aynısını yaptığında manipülasyon olarak değerlendirilmesi çok komik değil mi?” sorusunu soruyor.

Wall Street'te GameStop üzerinden büyük-küçük yatırımcı kavgası

Kısa sürede kazanılan para aynı hızla kaybolabilir

Tüm bunlarla birlikte Arends yatırımcıların şansla boğa piyasası zekasını karıştırmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Söz konusu yatırımcılar havadan para kazanan ilk insanlar değiller ve muhtemelen son da olmayacaklar. Balon piyasaları oluştuğunda birileri mutlaka rüzgarı arkasına alır. Ancak Arends’e göre asıl soru ne kadar kazanıldığı değil kazanılan miktarın ne kadarının tutulduğu.

Borsa yazarı, “20 yıl öncesindeki dot-com balonunda bir kumar bağımlısının her gün o zaman çalıştığım gazeteyi arayıp hisse senedi tavsiyesi sorduğunu hatırlıyorum. Bir noktada başladığı pozisyondan 1 milyon dolar kazanmıştı. Şaka yapmıyorum. Altı ay sonrasında iflas etti” dedi.

Arends bir dönem dot-com balonu kadar çılgın bir şeyi hayatı boyunca görmeyeceğini düşündüğünü ancak Bitcoin ve şimdi de GameStop’a baktığında yeniden aynı şeylerin başladığını belirtiyor.

Uzun vadeli yatırımla kumar aynı şeyler değil

Borsa uzmanı kumar oynamak isteyenlerin eğlenmeye devam edebileceğini belirtse de bu spekülatif hamlelerin riskleriyle beraber geldiğini belirterek ünlü para yöneticisi Peter Bennett’in sözlerini hatırlatıyor:

“Al sat yapmakta yanlış bir şey yok. Sadece asla ve asla bunu yatırım yapmakla karıştırmayın.”

Arends birçok gündelik yatırımcının borsayı bir kumarhane, hileli bir oyun zannettiğini belirtiyor. Borsalarda sürekli aynı hikayenin devam ettiğini belirten Arends insanların spekülasyonla yükselen hisselerden herkesin iyi para kazandığını ancak balon patladığında da herkesin kaybettiğini hatırlatıyor. Büyük paralar kaybedildiğindeyse bu yatırımcılar bir daha borsalara dönmüyor.

Buna karşın borsa yazarı Mart 2000’deki borsalara ilişkin başka bir örnek veriyor. Eğer dot-com krizinin yaşandığı tarihle aynı zamanlarda söz konusu yatırımcılar paralarını SPDR S&P 500 Borsa Yatırım Fonu’na yatırmış ve o tarihten bu yana unutmuş olsalardı kazanımları %300 seviyesinde olurdu. Bunun da ötesinde küresel bir fon olan Vanguard Global Equity’e yatırım yapanlar ise bugün %500’ün üzerinde kazanım elde ettiler.

Kumar bağımlılar için eğlenceli gelebilir. Arends buna devam etmek isteyenlere şans diliyor. Ancak kumarla yatırımın aynı şey olmadığına dikkat çeken borsa yazarı ikisinin karışmaması gerektiğini belirtiyor. Borsa yazarı buna ek olarak kumar benzeri yatırımdan büyük paralar kaybeden yatırımcıların uzun vadeli yatırımlardan uzaklaşmaması konusunda da uyarıda bulunuyor.

'GameStop dalgası büyüyebilir' korkusu

 

Borsada açığa satışçıların kaybı 70 milyar doları aştı

 

Wall Street’te güç dengeleri değişiyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)